22 / 12 / 2024

Bir arsanın sit alanı olup olmadığı nasıl sorgulanır?

Bir arsanın sit alanı olup olmadığı nasıl sorgulanır?

Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü tarafından sit alanları tespit ve tescil edilebiliyor. Peki, bir arsanın sit alanı olup olmadığı nasıl sorgulanır? Sit alanı sorgulama işlemi nereden ve nasıl yapılır?



Bir arsanın sit alanı olup olmadığı nasıl sorgulanır?

Tarih öncesinden günümüze kadar gelen çeşitli medeniyetlerin ürünü olup, yaşadıkları devirlerin sosyal, ekonomik, mimari ve benzeri özelliklerini yansıtan kent ve kent kalıntıları, kültür varlıklarının yoğun olarak bulunduğu sosyal yaşama konu olmuş veya önemli tarihi hadiselerin cereyan ettiği yerler ve tespiti yapılmış tabiat özellikleri ile korunması gerekli alanlar sit alanı olarak karşımıza çıkıyor.


Sit alanları özelliklerine göre çeşitlere ve derecelere ayrılıyor. Bunlar; tarihi sit, kentsel sit, arkeolojik sit ve doğal sit.


Tarihi sit: İnsanlık tarihi, milli tarihimiz veya askeri harp tarihi açısından çok önemli tarihi olayların cereyan ettiği ve bu sebeple korunması gerekli yerler oluyor.


Kentsel sit: Mimari, mahalli, tarihsel, estetik ve sanat özelliği bulunan ve bir arada bulunmaları ve bir bütün olarak o yerleşmenin ait oldukları dönemin yaşam biçimini gelecek nesillere aktarmaları sebebiyle teker teker taşıdıkları kıymetten daha fazla kıymeti olan, kültürel ve tabii çevre elemanlarının (yapılar, bahçeler, bitki örtüleri, yerleşim dokuları, duvarlar, sokak ve meydanlar, v.b.) birlikte bulundukları alanlara deniyor.


Arkeolojik sit: İnsanlığın varoluşundan günümüze kadar ulaşan eski uygarlıkların yer altında, yer üstünde ve su altındaki ürünlerini, yaşadıkları devirlerin sosyal, ekonomik ve kültürel özelliklerini yansıtan her türlü kültür varlığının yer aldığı yerleşmeler ve alanları oluyor.


Peki, bir arsanın sit alanı olup olmadığı nasıl sorgulanır? Sit alanı sorgulama işlemi nereden ve nasıl yapılır?


Bir alanın sit alanı olup olmadığının öğrenilebilmesi için; Yapının varsa pafta, ada, parsel bilgileriyle birlikte adres bilgileri belirtilerek ilgili Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğüne başvurulması gerekiyor.


Tapuda sit alanı şerhi varsa ne olur?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön