02 / 05 / 2024

Enerji kimlik belgesi olup olmadığı nasıl anlaşılır?

Enerji kimlik belgesi olup olmadığı nasıl anlaşılır?

Enerji kimlik belgesi, yetkilendirilmesi Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından veriliyor. Peki, bir binada enerji kimlik belgesi olup olmadığı nasıl anlaşılır?




Enerji kimlik belgesi, 5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunu ve yönetmeliği gereğince eski ve yeni binalar için zorunlu olan bir belge olarak karşımıza çıkıyor.


Eski binalar için bu belge zorunluluğu 2 Mayıs itibari ile başlıyor. Bu tarih itibari ile enerji kimlik belgesi olmayan eski binalar için alım satım ve kiralama ve abonelik gibi işlemler yapılamıyor.


Enerji kimlik belgesi, yetkilendirilmesi Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından veriliyor. 


Bu nedenle Enerji Kimlik Belgesi alınan firmanın Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı tarafından yetkili olup olmadığının kontrol edilmesi faydalı oluyor.


Peki, bir daire satın almak istediğinizi enerji kimlik belgesinin doğru olup olmadığını sorgulamak istediğinizi düşünelim. "Enerji kimlik belgesi olup olmadığı nasıl anlaşılır?" diye soruyorsanız hemen yanıtlayalım.


Enerji kimlik belgesi olup olmadığı nasıl anlaşılır?

Enerji kimlik belgesini sorgulamak ya da doğrulamak için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın web sayfasına giriş yapılabiliyor. (http://www.bep.gov.tr/beptrsorgu/SertifikaSorgula.aspx)


EKB Sorgulamak için Enerji Kimlik belgesinin sol alt köşesinde yer alan belge numarası gerekli oluyor.



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön