17 / 11 / 2024

korunması gereken kültür varlıkları nelerdir

korunması gereken kültür varlıkları nelerdir

2863 No'lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanununa göre kültür varlıkları nelerdir? Tabiat varlıkları nelerdir? Gibi sorularınızın yanıtı ve yasal hükümler için haberimize giriş yapabilirsiniz...

Korunması Gerekli Kültür ve Tabiat Varlıkları yönetmeliğinde değişiklik!

Korunması Gerekli Taşınır Kültür ve Tabiat Varlıklarının Yurt Dışına Çıkarılması ve Yurda Sokulması Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik bugünkü 31121 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı.

Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlük binası kültür mirası oldu!

Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlük binası, İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından korunması gereken kültür varlığı olarak tescillendi.

Kültür merkezi açma şartları!

Kültür merkezlerinin açılabilmesi için bazı niteliklere sahip olması gerekiyor. Peki, kültür merkezlerinin sahip olması gereken nitelikler nelerdir? Kültür merkezi açma şartları nelerdir?

Türkiye'de 100 bin 746 taşınmaz kültür varlığı bulunuyor!

Binlerce yılda çok sayıda uygarlığın kurulduğu Anadolu topraklarında 100 bin 746 adet korunması gereken tescilli taşınmaz kültür varlığı bulunuyor.

Kırklareli Büyükmandıra Kültür Merkezi hizmete açıldı!

Büyükmandıra Belediyesi ile Bulgaristan'ın Malko Tırnovo Belediyesi iş birliğinde hazırlanan "Doğal ve Kültürel Mirasın Korunması Yatırımları" projesi sürüyor. Program kapsamında yapılan proje kapsamında Büyükmandıra Kültür Merkezi açıldı.

Kültür ve tabiat varlıkları katkı payı nasıl ödenir?

Belediyelerin ve il özel idarelerinin görev alanlarında kalan taşınmaz kültür varlıklarının korunması ve değerlendirilmesi amacıyla başvuru sahiplerine kültür ve tabiat varlıkları katkı payı veriliyor. Peki, kültür ve tabiat varlıkları katkı payı nasıl öd

Kültür ve tabiat varlıkları katkı payı nasıl kullanılır?

Belediyelerin ve il özel idarelerinin görev alanlarında kalan taşınmaz kültür varlıklarının korunması ve değerlendirilmesi amacıyla katkı payı ödemesi yapılıyor. Peki, kültür ve tabiat varlıkları katkı payı nasıl kullanılır?

Taşınmaz kültür varlıklarının korunmasına ait katkı payına dair yönetmelik 2015!

Taşınmaz kültür varlıklarının korunmasına ait katkı payına dair yönetmelik 22 Ağustos 2015 tarihinde 29453 sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı. İşte Taşınmaz kültür varlıklarının korunmasına ait katkı payına dair yönetmelik tam metni..

Antalya'da taşınmaz kültür varlıkları için yardım yapılacak!

Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel hukuka tabi gerçek ve tüzel kişilerin mülkiyetinde bulunan korunması gerekli taşınmaz kültür varlıklarının korunması, bakım ve onarımı için ayni, nakdi ve teknik yardımda bulunacak.

Emlak vergisinde kültür payı!

Taşınmaz mallar için her sene ödenen emlak vergilerinin belli kısmı; Taşınmaz Kültür Varlıklarının Korunmasına Katkı Payı olarak kullanılıyor. Peki, emlak vergisinde kültür payı oranı ne kadar?

Söke'de doğa ve kültür derneği kuruldu!

Aydın'ın Söke ilçesinde Beşparmak Dağları 'nın korunması ve turizme kazandırılması çalışmaları kapsamında Söke Beşparmak ( Latmos ) Doğa ve Kültür Derneği kuruldu.

DÜ, Güneydoğu'da Kültür Varlıklarını Koruma Merkezi kurdu!

DÜ tarafından Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki tarihi eserlerin korunması ve bilimsel ilkelere göre restore edilmesine katkıda bulunmak amacıyla "Kültür Varlıklarını Koruma, Uygulama ve Araştırma Merkezi" kuruldu.

Kültür varlıkları ve sitlerin tespit tescilinde değişiklik!

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından, Korunması Gerekli Taşınmaz Kültür Varlıklarının ve Sitlerin Tespit ve Tescili Hakkında Yönetmelikte değişiklik yapılmasına dair yönetmelik bugün Resmi Gazete'de yayımlandı...

korunması gereken kültür varlıkları nelerdir Haberi

korunması gereken kültür varlıkları nelerdir

Kültür varlıkları nelerdir?

Kültür varlıkları, tarih öncesi ve tarihi devirlere ait bilim, kültür, din ve güzel sanatlarla ilgili bulunan veya tarih öncesi ya da tarihi devirlerde sosyal yaşama konu olmuş bilimsel ve kültürel açıdan özgün değer taşıyan yer üstünde, yer altında veya su altındaki bütün taşınır ve taşınmaz varlıklar için kullanılan bir terim olarak karşımıza çıkıyor. 


Tabiat varlıkları ise, Jeolojik devirlerle, tarih öncesi ve tarihi devirlere ait olup ender bulunmaları veya özellikleri ve güzellikleri bakımından korunması gerekli, yer üstünde, yer altında veya su altında bulunan değerleri ifade ediyor. 


Tarih öncesinden günümüze kadar gelen çeşitli medeniyetlerin ürünü olup, yaşadıkları devirlerin sosyal, ekonomik, mimari ve benzeri özelliklerini yansıtan kent ve kent kalıntıları, önemli tarihi hadiselerin cereyan ettiği yerler ve tespiti yapılmış tabiat özellikleri ile...