17 / 05 / 2024

Korunması gerekli tabiat varlıkları kullanma

Korunması gerekli tabiat varlıkları kullanma

Korunması gerekli taşınır ve taşınmaz kültür ve tabiat varlıkları ile ilgili hususları ve bunlarla ilgili gerçek ve tüzelkişilerin görev ve sorumlulukları, 2863 sayılı kanunda yer alıyor. Peki sit alanları kullanma koşulları nelerdir?

İstiklal Caddesi'ndeki Afrika Han otel olacak!

İstanbul'un ‘korunması gerekli tescilli arkeolojik tarihi sanat değeri olan yapılar’ listesinde bulunan Afrika Han, 168 odalı otel oluyor. 

Korunması Gerekli Kültür ve Tabiat Varlıkları yönetmeliğinde değişiklik!

Korunması Gerekli Taşınır Kültür ve Tabiat Varlıklarının Yurt Dışına Çıkarılması ve Yurda Sokulması Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik bugünkü 31121 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı.

Rıza Sarraf'ın Kandilli'deki köşkünde keşif yapıldı!

Rıza Sarraf'ın, Kandilli'deki korunması gerekli kültür varlığı olarak tescillenen taşınmazda izinsiz inşa ve fiziki müdahale yaptırdığı gerekçesiyle görülen dava kapsamında, söz konusu taşınmazda keşif yapıldı.

Molla Çelebi Camii yeniden yapılacak!

1958'de yıkılan ve 2011 yılında 1. derece korunması gerekli kültür varlığı olarak tescillenen Molla Çelebi Camii Yeniköy'deki yerinde yeniden hayata geçirilecek.

Rıza Sarraf'ın yalı davası ertelendi!

Kandilli'deki korunması gerekli kültür varlığı olarak tescil edilen taşınmazda, izinsiz inşa ve fiziki müdahale yaptırdığı iddia edilen Rıza Sarraf'ın ve inşaatı gerçekleştiren Firuz Akın Han'ın yargılanmalarına devam edildi.

Rıza Sarraf'ın yalısında keşif yapılacak!

İstanbul Kandilli’deki korunması gerekli kültür varlığı olarak tescillenen köşkte, izinsiz inşai ve fiziki müdahale yaptırdığı belirlenen Rıza Sarraf ile inşaatı yapan Firuz Akın Han’ın 10’ar yıla kadar hapisle yargılandığı davada, mahkeme köşkte keşif yapılmasına karar verdi.

Rıza Sarraf'ın izinsiz tadilat davası!

Kandilli'de bulunan ve korunması gerekli kültür varlığı olarak tescillenen taşınmazda, izinsiz müdahale yaptırdığı iddiasıyla Sarraf ve inşaatı yapan Han'ın yargılanmalarına devam edildi...

Çamburnu Tabiat Parkı turizme kazandırılıyor!

Trabzon'un Sürmene ilçesindeki Çamburnu Tabiat Parkı'nın korunması ve turizme daha fazla katkı sağlaması amacıyla Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü denetiminde "Peyzaj ve Mimari Uygulama Projesi Vaziyet Planı" uygulanıyor.

Reza Zarrab'a 10 yıl ceza istendi

İstanbul Kandilli'deki tarihi yalısına kaçak inşaat yapan Reza Zarrab ile müteahhit Firuz Akın Han'a 'korunması gerekli kültür varlığı olarak tescillenen taşınmazda izinsiz inşai ve fiziki müdahale yaptırdıkları için 10'ar yıl hapis cezası istemiyle dava açıldı.

Çorum İskilip'te arkeolojik sit alanı ilan edildi!

İskilip Kuz Köy ve Harun Köy arası Kızlan mevkiinde bulunan tarihi alanda tamamlanan araştırmalar sonucunda; 23.000 metrekare alan Arkeolojik Sit Alanı ilan edilerek Korunması Gerekli Taşınmaz Kültür Mirası olarak tescillendi.

Sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım alanı nedir?

Jeolojik devirlere ait olup, ender bulunmaları nedeniyle olağanüstü özelliklere sahip yer üstünde, yeraltında veya su altında bulunan korunması gerekli alanlar doğal sit alanları oluyor. Peki, sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım alanı nedir?

Sit alanı nasıl kaldırılır?

Bakanlıkça tespiti yapılan taşınmaz kültür varlıkları ile sitlerin korunması gerekli olanlar, koruma bölge kurulu kararıyla tescil edilebiliyor. Peki, bu tescile itiraz edilebilir mi? Sit alanı nasıl kaldırılır?

Tapuda sit alanı şerhi varsa ne olur?

Sit alanı ilan edilen taşınmaz malların tapu kütüğüne "Korunması gerekli taşınmaz kültür varlığıdır. Tarih – Yevmiye" şeklinde şerh düşülüyor. Peki, tapuda sit alanı şerhi varsa ne olur?

Korunması gerekli tabiat varlıkları kullanma Haberi

Korunması gerekli tabiat varlıkları kullanma

Sit alanları kullanma koşulları!

Korunması gerekli tabiat varlıkları ile 19 uncu yüzyıl sonuna kadar yapılmış taşınmazlar; Belirlenen tarihten sonra yapılmış olup önem ve özellikleri bakımından Kültür ve Turizm Bakanlığınca korunmalarında gerek görülen taşınmazlar; Sit alanı içinde bulunan taşınmaz kültür varlıkları ve Milli tarihimizdeki önlemleri sebebiyle zaman kavramı ve tescil söz konusu olmaksızın Milli Mücadele ve Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşunda büyük tarihi olaylara sahne olmuş binalar ve tesbit edilecek alanlar ile Mustafa Kemal ATATÜRK tarafından kullanılmış evler Korunması gerekli taşınmaz kültür ve tabiat varlıkları kapsamında yer alıyor.


Korunması gerekli taşınır ve taşınmaz kültür ve tabiat varlıkları ile ilgili hususları ve bunlarla ilgili gerçek ve tüzelkişilerin görev ve sorumlulukları, 2863 sayılı kanunda yer alıyor.


Kanun gereğince Hazineye ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarına ait olup,...