02 / 05 / 2024

Molla Çelebi Camii yeniden yapılacak!

Molla Çelebi Camii yeniden yapılacak!

1958'de yıkılan ve 2011 yılında 1. derece korunması gerekli kültür varlığı olarak tescillenen Molla Çelebi Camii Yeniköy'deki yerinde yeniden hayata geçirilecek.



Sözcü gazetesinde yer alan habere göre, Sarıyer Yeniköy Plaj Parkı içindeki Molla Çelebi Cami, Şeyhülislam Zembili Ali Efendi'nin oğlu Fudayl Efendi (Molla Çelebi) tarafından 1550'li yıllarda inşa ettirildi. Camii, Demokrat Parti döneminde 1958'de  yol güzergâhında bulunduğu için yıktırıldı. Bugün park olarak kullanılan alanda caminin yeniden yapılması projesi 2011'de gündeme geldi.

İstanbul 3 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Korumu Bölge Kurulu, 2011'de Molla Çelebi Camisi'nin 1. derece korunması gerekli kültür varlığı olarak tescilledi. Caminin özgün yerinde yeniden inşa edilmesi için restitüsyon ve rekonstrüksiyon projeleri hazırlandı. 2016'da aynı kurul camiye ilişkin sunulan projeyi bazı düzeltmeler yaparak uygun buldu ve caminin bir parçası olan tarihi şadırvanı da 1. derece korunması gerekli kültür varlığı olarak tescil etti.

PLAN DEĞİŞTİ

Günümüzde yerinde bulunmayan Molla Çelebi Camii ve şadırvanının inşa edileceği alana, imar planlarında “dini tesis” fonksiyonu verilmesi için değişiklik yapılması noktasına gelindi. Caminin inşa edileceği alan 1983 tarihli Boğaziçi doğal ve tarihi sit değerlerini içeren nazım imar planında “yeşil alanlar” olarak işaretliydi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi aralık ayı oturumunda parselin imarı değiştirilerek “dini tesis alanı” fonksiyonuna alındı.

ANIT AĞAÇLAR VAR

Plan notlarında anıt ağaçlarla ilgili de düzenlemeler yapıldı. Alandaki anıt ağaç ve diğer mevcut ağaç topluğunun kesin yerlerinin tespit edilerek yerinde korunması veya taşınarak korunması hakkında ilgili tabiat varlıklarını koruma bölge komisyonunca karar alınarak uygulama yapılacağı belirtildi.


Geri Dön