07 / 05 / 2024

mahfuz hak oranları

mahfuz hak oranları

Ölen kişinin kanuni mirasçılarının miras üzerinde mahfuz hak olarak adlandırılan hakları bulunuyor. Peki, mirasta mahfuz hak nedir?

Kurumlar vergisi kesinti oranları 2021!

Birden fazla takvim yılına yayılan inşaat ve onarma işleriyle uğraşan mükellefler için hak ediş ödemeleri üzerinden alınan kurumlar vergisi kesinti oranları 2021 belli oldu....

Kentsel dönüşüm kredisi faiz desteği oranları!

Kentsel dönüşümde hak sahiplerine belli koşullarda belli finansal destekler yapılıyor. Peki, kentsel dönüşüm kredisi faiz desteği nedir? Kentsel dönüşüm kredisi faiz desteği oranları nelerdir?

Mirasta mahfuz hisse oranları!

Kanuni mirasçılardan murise çok yakın olanlara tanınan miras hissesine mahfuz hisse deniyor. İşte, mirasta mahfuz hisse oranları!

Mirasta mahfuz hak nedir?

Ölen kişinin kanuni mirasçılarının miras üzerinde mahfuz hak olarak adlandırılan hakları bulunuyor. Peki, mirasta mahfuz hak nedir?

Mahfuz hisse oranları!

Mahfuz hisse, miras bırakanın ölüme bağlı bir tasarrufla ortadan kaldırması mümkün olmayan kanuni miras payına deniyor. İşte, mahfuz hisse oranları!

2B’de 100 bin hak sahibi başvuru bedelini henüz yatırmadı!

Son ödeme süresini 29 Ocak'a kadar uzatan Bakanlık hak sahiplerini ikna etmeye çalışıyor

2B arazilerine başvurular 28 Ocak'ta sona erecek!

2B arazilerinin başvuru oranları yüzde 90'lara çıktı ve hak sahiplerine tanınan süre ise 28 Ocak 2013 tarihinde sona erecek....

Erdoğan Bayraktar: Gerekirse KDV oranlarında düzenleme yapılır!

KDV oranları ile ilgili düzenlemenin tepki çekmesi üzerine Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar; " Gerek görülmesi durumunda yeni düzenlemeler yapılabilir" dedi...

Yeni KDV oranlarıyla 500 milyondan fazla vergi toplanacak!

Yeni konut satışlarında değişen KDV oranları sayesinde 500 milyon liradan fazla vergi toplanacak

Konutta yeni KDV oranlarını belirleyecek 3 kriter!

Yılın son haftasına girilirken konutta KDV oranlarını belirleyecek olan Bakanlar Kurulu kararı halen açıklanamadı...

Türkiye Finans'ta, mortgage kar oranları yüzde 0.80 altına düştü!

Türkiye Finans, kendi evine taşınmak isteyenleri ev sahibi yapmak için mortgage kar oranlarını düşürdü...

Konut kredisi faiz oranlarında indirim rekabeti yarattı!

Yılın son döneminde bankalar konut kredileri faiz oranlarını indirmeye devam ediyorlar. Aralık ayında bazı bankalar arasında faiz indirimi rekabeti olduğunu söyleyebiliriz.

Düşen faiz oranlarıyla birlikte kredide yapılandırma fırsatı!

Faiz oranlarının düşmesiyle birlikte 120 ay konut kredisi kullanan ve 62 ay vadesi kalan bir kişi kredisini yapılandırarak bunu 54 aya düşürebilir..

mahfuz hak oranları Haberi

mahfuz hak oranları

Mirasta mahfuz hak nedir?

Miras bırakan mal varlığının tamamını istediği kişiye miras olarak bırakabilme özgürlüğüne sahip olmuyor. Ölen kişinin kanuni mirasçılarının miras üzerinde mahfuz hak olarak adlandırılan hakları bulunuyor. Miras bırakan, saklı payları dışında kalan mal varlığı üzerinde dilediği gibi ölüme bağlı tasarrufta bulunabiliyor.


Miras bırakanların tasarrufları kanunca sınırlanmış ve bazı yakınlarının haklarının vasiyet yolu ile başkalarına geçişi engellenmiş oluyor. Bu durum miras hukukunda mahfuz hak olarak karşımıza çıkıyor. 


Yani mahfuz hak, yasal mirasçıların miras haklarını korumaya ilişkin getirilmiş bir önlem olarak biliniyor. Buna göre saklı pay sahipleri her halükarda, kanundan kaynaklı tereke üzerindeki saklı paylarının sahibi oluyor. 

Mahfuz hak sahipleri ölen kişinin altsoyu (çocuk, torun), anne ve babası ile eşi olarak sayılıyor. Tabi ki altsoy yaşadığı takdirde anne ve babanın mirasçılığından söz...