05 / 05 / 2024

Makedonya restore

Makedonya restore

Makedonya'nın güneydoğusundaki Ustrumca şehrindeki Osmanlı eserleri restore edilmeyi bekliyor. Şehrin adının, içinden geçen Struma Nehri'nden ya da "Üstü Rumca" ifadesinden geldiğine ilişkin iki rivayet bulunuyor.

Makedonya Çarşı Camii restore edilmeyi bekliyor!

Makedonya Pirlepe şehrindeki 6 asırlık tarihi Çarşı Camisi, restore edileceği günü bekliyor. Cami 2001'deki etnik çatışmalarda zarar gördü.

Makedonya Kebir Mehmet Çelebi Camii restore edildi!

Makedonya'nın başkenti Üsküp'te bulunan ve 1963 depreminde hasar gören Kebir Mehmet Çelebi Camii Türkiye'nin de desteğiyle restore edildi.

Makedonya'daki Osmanlı eserleri restore edilecek!

Makedonya'nın güneydoğusundaki Ustrumca şehrindeki Osmanlı eserleri restore edilmeyi bekliyor. Şehrin adının, içinden geçen Struma Nehri'nden ya da "Üstü Rumca" ifadesinden geldiğine ilişkin iki rivayet bulunuyor.

TİKA, Makedonya Kalkandelen'deki Çifte Hamam'ı restore etti!

Makedonya’nın kuzeybatısındaki Kalkandelen şehrinde bulunan tarihi Çifte Hamam, restorasyonun ardından düzenlenen törenle yeniden açıldı.

Edirne'deki Makedonya Kulesi restore edilecek!

Roma İmparatorluğu döneminde kentin korunması için yapılan kalenin dört büyük surundan biri olan Makedonya Kulesi restore edilecek.

TİKA Makedonya'da 3 Osmanlı camisini restore edecek!

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Makedonya’da Osmanlı yadigarı Sultan Murat, Üsküp Alaca ve Saray Hüseyin Şah camilerini restore edecek.

TİKA Makedonya'da kültür mirasına sahip çıkmaya devam ediyor!

Makedonya’da birçok alanda gerçekleştirdiği projelerle faaliyetlerine devam eden TİKA, Makedonya’da ecdat yadigarı eserlere sahip çıkılması kapsamında Üsküp Sultan Murat Cami, Üsküp Alaca Cami ve Saray Hüseyin Şah Camilerini restore ediyor...

Makedonya'daki Osmanlı eserleri restore ediliyor!

Türkiye, Makedonya'daki Osmanlı döneminden kalan eserleri restore ediyor

TİKA, Makedonya'daki camileri restore ediyor!

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Makedonya'da iki camiyi restore ettirme kararı aldı...

Atatürk'ün babasının Makedonya'daki evi restore edildi!

Atatürk'ün babası Ali Rıza Bey ve akrabalarına ait Makedonya'daki evlerin yenileme çalışmalarında son gelindi...

Ankara Kalesi burcundaki Bursa Evi restore edilecek!

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, "Ankara Kalesi burcunda bulunan Bursa Evini restore edip, Ankarada yaşayan binlerce Bursalının hizmetine sunmak ve Bursanın Başkentteki gücüne güç katmak istiyoruz" dedi

Ankara Altındağ'da satılık 9 restore edilmiş iki katlı ev ve arsa!

Altındağ Belediyesi Sakarya Mahallesindeki 9 restore edilmiş iki katlı ahşap ev ve arsayı satmak üzere harekete geçtiğini ifade etti. Evler için 300 bin lira ile 1 milyon lira arasında dağılan tahmini bedeller tayin edildi

İBB Yerebatan Sarnıcı'nı restore ettiriyor!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Yerebatan Sarnıcı'nın restore edilmesi ihale düzenledi. Yapılan açıklamalara göre  sarnıcın 8 bin 915 metrekare rölöve, restitüsyon, restorasyon ve peyzaj projesi yaptırılacak

Makedonya restore Haberi

Makedonya restore

Makedonya'nın güneydoğusundaki Ustrumca şehrindeki Osmanlı eserleri restore edilmeyi bekliyor.


Şehrin adının, içinden geçen Struma Nehri'nden ya da "Üstü Rumca" ifadesinden geldiğine ilişkin iki rivayet bulunuyor. "Üstü Rumca" ifadesi, şehrin üst kesiminde yaşayan halkın Rumca konuşması nedeniyle kullanılıyordu. Şehrin alt kesiminde yaşayanlar ise Türkçe konuşuyordu. Balkan Savaşları ve Birinci Dünya Savaşı'nda Bulgar, Yunan ve Sırp saldırılarına maruz kalan ve baskılar nedeniyle Türkiye'ye göç veren şehirde bugün hala akıcı bir şekilde Türkçe konuşanlara rastlamak mümkün.


Şehre yukarıdan bakan Çar Kuleleri'nin bulunduğu tepenin yamacında yaklaşık 6 bin Türk yaşıyor. Bu eski Türk mahallesindeki tarihi Katib Durak Orta Camisi'nin, Müslüman nüfusun azalması nedeniyle kapatılmasının ardından 1985 yılında Seyit Muhammed Nur Camisi inşa edildi.


Şehirdeki ender Osmanlı eserlerinden biri, bugün bakımsızlık nedeniyle geçmişteki günlerini adeta mumla arayan...