03 / 05 / 2024

Mantolama mevzuatı ve kanunları

Mantolama mevzuatı ve kanunları

2000 yılında Resmi Gazetede yayınlanan enerji verimliliği yönetmeliğince yeni binalara mantolama zorunlu hale getirildi. Peki, mantolama yapmak eski binalar içinde zorunlu mu? Mantolama yapılmazsa cezası nedir?

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı: Binaların güçlendirilmesinde mevzuat kolaylığı getirildi!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, ruhsat aldıkları tarihteki imar kurallarına göre inşa edilmiş yapıların güçlendirilmesinde mevzuat kolaylığı getirdi. 

Binalarda yapılan mantolama da imar affı kadar riskli! Mantolama rapor ve ruhsat şartına bağlanmalı!

Binalarda yapılan mantolama da imar affı kadar riskli! Mantolama rapor ve ruhsat şartına bağlanmalı! İşte Yapı Denetim Kuruluşları Birliği Kurucu Başkanı Tekin Saraçoğlu'nun o açıklamaları...

Türk Mühendis ve Mimarlar Odaları Birliği'nden Elazığ Belediyesi'ne imar tepkisi!

Türk Mühendis ve Mimarlar Odaları Birliği (TMMOB ) bağlı Şehir Plancıları Odası, imar mevzuatındaki değişiklik nedeniyle Elazığ Belediyesi'ne tepki gösterdi. 

Serdar Sandal'dan imar artışı ve deprem konutları açıklaması!

İzmir Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, imar artışı taleplerini değerlendirerek "Belediye olarak ilgili yasa ve mevzuat çerçevesinde çalışıyoruz" dedi. Sandal, "Yeni yapılara kavuşma aşamasını el birliğiyle çözeceğiz" dedi.

Bina ve tesis yönetiminde acil yapılması gerekenler!

İTU İşletme Mühendisi, İAU Emlak Yönetimi mezunu, İSG Uzmanı, Kat milkiyeti ve Yönetim Mevzuat Danışmanı ve Eğitmeni Bilirkişi Ozan Özen, bina ve tesis yönetiminde sektörün önünü açacak çözümleri açıkladı. Özen, "Bina ve Tesis Yöneticiliği başlığında da yapılacaklar listesi hep artıyor" dedi.

Kanal İstanbul’da mevzuat tamamlandı!

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Kanal İstanbul projesinin yapımı için ortak mevzuat çalışmasını tamamladı. Taslağa göre çılgın proje, yap- işlet - devret modeli ile gerçekleşecek.

Bekir Pakdemirli: Hazine arazileri mevzuatını yayımlayacağız!

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, ''Hazine arazilerinin kullanımıyla ilgili uygulamanın usul ve esaslarını düzenleyen mevzuatı en kısa sürede yayımlayacağız" diye konuştu.

2019'un ve 2020'nin vergi günlüğü!

2019 yılında çıkarılan birçok yasa ve kararla vergi mevzuatında önemli değişiklikler yapıldı. Bunların bazıları 2020 yılında yürürlüğe girecek. İşte 2019'un ve 2020'nin vergi günlüğü...

İzmir'de tüm yapı izinlerine standart getirildi!

Yapı denetim mevzuatı ve yapı izinlendirme işlemleri için ilçe belediyelerinden istenen belgelere standart getirildi. İzmir’de artık yurttaşlar her ilçe belediyesinde aynı belgelerle işlem yapabilecek.

İzmir'de tüm yapı izinlerine standart getirildi!

Yapı denetim mevzuatı ve yapı izinlendirme işlemleri için ilçe belediyelerinden talep edilen belgelere bazı standartlar getirildi. Egenin incisi İzmir’de artık vatandaşlar her ilçe belediyesinde aynı belgelerle işlem yapabilecek.   

Ruhsatı iptal edilen ve devredilen sağlık kuruluşları meclis gündeminde!

Ruhsatı iptal edilen sağlık kuruluşlarına ve mevzuat değişikliği sonrası bunların devri meclis gündemine taşındı. MHP'li Erbaş, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...

Site yönetimi mevzuatı ve kuruluşuyla ilgili 102 soru!

Konut Siteleri Yönetimleri Danışmanı Nihat Dönmez, "Site yönetimi mevzuatı" konusunu Emlakkulisi.com okurları için kaleme aldı. İşte Nihat Dönmez'in yazısı...

Çağ Mantolama İnşaat Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi kuruldu!    

Çağ Mantolama İnşaat Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi Bahçelievler'de 200 bin TL sermaye bedeli ile Durmuş Fakı tarafından kuruldu.

Mantolama mevzuatı ve kanunları Haberi

Mantolama mevzuatı ve kanunları

Mantolama yapılmazsa cezası nedir?

Binalarda ısı kayıplarının azaltılması ve enerji tasarrufu sağlanabilmesi için mantolama yapılması gerekiyor.2000 yılında Resmi Gazetede yayınlanan  Binalarda Isı Yalıtımı Yönetmeliği hükümlerine göre, yeni binalarda mantolama zorunlu hale getirildi. Mantolama işlemi eski binalarda da yapılması zoruluğu yer alıyor. Bu husus Kat Mülkiyet Kanunu'nda  şöyle açıklanmıştır;


İlgili Kanun Maddesi;

Madde 19


Kat malikleri, anagayrimenkulün bakımına ve mimarı durumu ile güzelliğini ve sağlamlığını titizlikle 

korumaya mecburdurlar. 



Yasal Düzenlemenin Gerekçesi:


* Ülkemizde tüketilen doğalgazın %71'i konutlarda tüketilmekte.


* Merkezi sistem ile ısınan konutlarda, doğalgaz tüketimi sırasında ciddi israflar yaşanmakta.


* Bireysel tüketime bağlı ?Isı Pay Ölçüm? sistemi, dünyada 100 yılı aşkın bir süredir kullanılan ve kendini ispatlamış bir tasarruf modeli.


* Isı Pay Ölçüm sisteminin yaygınlaşmasıyla beraber, devletimiz konutlarda doğalgaz tüketiminde ciddi tasarruflar elde etmeyi hedeflemekte.


Mantolama mevzuatı ve kanunları;

2...