Bina ve tesis yönetiminde acil yapılması gerekenler!
İTU İşletme Mühendisi, İAU Emlak Yönetimi mezunu, İSG Uzmanı, Kat milkiyeti ve Yönetim Mevzuat Danışmanı ve Eğitmeni Bilirkişi Ozan Özen, bina ve tesis yönetiminde sektörün önünü açacak çözümleri açıkladı. Özen, "Bina ve Tesis Yöneticiliği başlığında da yapılacaklar listesi hep artıyor" dedi.
İTU İşletme Mühendisi, İAU Emlak Yönetimi mezunu, İSG Uzmanı, Kat milkiyeti ve Yönetim Mevzuat Danışmanı ve Eğitmeni Bilirkişi Ozan Özen, bina ve tesis yönetimini anlattı.
Capital'de yer alan habere göre; Ozan Özen, bina ve tesis yönetiminde acil olarak yapılması gerekenleri kaleme aldı.
İşte Ozan Özen'in 'Bina ve Tesis Yönetimi için acil yapılması gerekenler' başlıklı yazısı....
2000'li yıllarda Kat Mülkiyeti Kanunu'ndaki değişiklik ile konutlar, apartmanlar, birden çok blok yapı ve yapılardan teşkil siteler, oteller, AVM ve iş merkezleri, plaza ve ofis binaları; home-office ve rezidans yapilari, hastaneler, okullar ve farklı donatıları da içinde barındıran kompleks, karma ve büyük ölçekteki yapılarda hizmet vermeye başladı. Benim de sektöre dahil oluşum 2000 yılına dayanır. Mevzuat hep geriden geldiğinden "meslekte 20 sene!" diyemesem de bu iş kolunda 20 yıldır" hizmet vermekteyim.
Adetimdir. Daima el altında bir yapılacaklar listesi tutarım. Bina ve Tesis Yöneticiliği başlığında da yapılacaklar listesi hep artıyor, bir türlü yapılanların üstünü çizemiyorum. Kişi veya kurumlar olarak yapabileceklerimiz maalesef sınırlı. Asıl görev sivil toplum kuruluşları, dernekler, oluşabilse meslek odası, ticaret odaları, barolar, meclis, siyasi partiler, T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, T.C. Ticaret Bakanlığı'ndadır.
Bu kapsamda sektörün önündeki en büyük engel olan mevcut mevzuat sorununun ve 634 Sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu (KMK) nedeniyle yaşanan yönetimsel sorunların çözümü, hukuki altyapının iyileştirilmesi, sektörün ve sorunlarının devlet kademelerinde temsil edilmesi, sektörün paydaşlarının illerdeki ticaret odalarında farklı faaliyet kollarında kayıtlı olması durumunun düzeltilerek tesis ve gayrimenkul yönetim firmalarının aynı Nace Kodu altında birlik oluşturmasına, diğer taraftan meslek odası haline gelmesine ilişkin faaliyetlerin örgütlenmesi, bununla beraber küçük ölçekli binalar ve sitelerde hizmet veren yöneticiler dahil olmak üzere tüm tedarikçilerin, danışmanların yasal fatura ve serbest meslek makbuzu düzenlememelerine, dolayısı ile kayıt dışılığa sebep olan yüzde 18 KDV'nin ve yüzde 20 stopajin kalıcı olarak yüzde 1'e düşürülmesinin sağlanması, böylece sektörün kayıt altına alınması, şirketlerin uzmanlaşması ve gelişimine yönelik faaliyetlerin örgütlenmesi, KMK dışındaki sektöre ilişkin tüm yasal mevzuatın uygulama pratiği de gözetilerek komisyonlar vasıtası ile incelenerek T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na sunulacak öneri ve taslaklar vasıtası ile yıllardır bekleyen "Toplu Yapı Yönetmeliğinin", Sürdürülebilirlik Performanslı Kentsel Dönüşüm (Süper Kent Sistemi) Projesi içindeki fonksiyonlardan "Sürdürülebilir Bina ve Yönetimi Çalışmaları"nın tamamlanmasının sağlanması, bağımsız bölüm sayıları belli bir sayıyı aşan toplu yapı yönetimlerinin lisans sınıflarına sahip profesyonel yönetim firmaları, daha az sayıdaki bağımsız bölüme sahip anagayrimenkullerin ise sertifikalı profesyonel yöneticiler ile çalışmaları zorunluluğunun getirilmesi için gündem oluşturuşması, bina yönetimlerindeki yönetim, iş güvenliği, mali kayit, haberleşme, raporlama, iletişim, teknik, tesisat şartlandırması, makine ve elektronik cihaz bakım onarım ve periyodik kontrollerin standartlaşmasının sağlanması, bu amaçla faaliyette bulunan dikey ve bütünleşik fonksiyonları içeren yazılım ve teknolojik alt yapıyı sağlayan yazılım firmalarının dijital dönüşüm denetim kriterlerinin geliştirilmesi ve denetçinin dışarıdan profesyoneller vasıtası ile yapılmasının sağlanarak suistimallerin önlenmesi, Türkiye'de sayılan ana gayrimenkullerde yaşayanlara kat mülkiyeti hukukunun ve bina yönetiminin anlatılması, bilgilendirme amaçlı kamu spotlarının yayımlanması, yapımcı şirketlerin bir başka anagayrimenkul için yapılmış yönetim planını internetten indirip yapımını üstlendiği yapıya özgü hale getirmeden tapu siciline tescil ettirilmesi ile ancak tüm maliklerin 4/5'i ile değiştirilebilecek bir sözleşme ile mutsuz ortak yaşamların oluşmasının engellenmesi önemli sorunlar ve sektörün önünü açacak çözümler arasında öncelikle yapılmalıdır.
Hadi el ele verelim!
Tesis yönetimi sektörü 2021'e umutlu başladı!
Tesis ve site yönetim yazılımı alırken nelere dikkat edilmeli?