29 / 04 / 2024

Yeni ev alınca yapılması gerekenler nelerdir?

Yeni ev alınca yapılması gerekenler nelerdir?

Bir taşınmaz sahibi olmak, beraberinde birtakım hak ve sorumlulukları da getiriyor. Siz de, yeni bir ev almışsanız ve "Yeni ev alınca yapılması gerekenler nelerdir?" diye soruyorsanız işte yanıtı...



Yeni ev alınca yapılması gerekenler nelerdir?

Konut kredisi ile veya var olan birikiminizle kendinize yatırım amaçlı olarak ya da mesken ihtiyacınızı karşılamak adına bir ev aldığınızı düşünelim.


Bir taşınmaz sahibi olmak, beraberinde birtakım hak ve sorumlulukları da getiriyor. Ev alınca, vergi mükellefiyeti doğduğu gibi, eve DASK sigortasının da yapılması gerekiyor.


Siz de, yeni bir ev aldığınızı ancak neler yapmanız gerektiğini bilmiyor ve "Yeni ev alınca yapılması gerekenler nelerdir?" diye soruyorsanız hemen yanıtlayalım.


Yeni ev alınca yapılması gerekenler..


DASK sigortası..

Ev alım satım sırasında, taşınmaz mala DASK sigortasının yapılması ve geçmişe yönelik borcu varsa eski maliki tarafından ödenmesinin istenmesi gerekiyor.


Gerçek TAPU harcı..

Tapu dairesinde evin gerçek alım satım değerinin beyan edilmesi gerekiyor. Aksi halde evin değerinin düşük gösterilmesi durumunda yüklü tapu harcı cezası kesiliyor.


ABONELİK başvuruları..

Satın alınan evin elektrik, su ve doğalgaz gibi tüm aboneliklerinin kullanıcı adına düzenlennesi ve bunun için ise ilgili birimlere müracaat edilmesi gerekiyor.


EMLAK vergisi beyannamesi..

Evi adınıza tescil ettirdikten sonra bağlı olunan belediyeye giderek vergi bildiriminde bulunulması gerekiyor. Bu bildirimin edinim yılının sonuna kadar yapılması gerekiyor. Vergi ödemeleri ise bir sonraki sene başlıyor.


İKAMETGAH değişikliği..

5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu gereğince vergi dairesine gidilerek, ikametgah değişikliğinin yapılması gerekiyor.


Tapu harcı yanlış beyan edilirse ne olur?


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön