05 / 05 / 2024

Markalı konutta stok eritilebilir

Markalı konutta stok eritilebilir

Gayrimenkul firmaları en önemli masraf kalemleri olan arsada maliyetleri düşürecek modellere odaklandı. İnşaat üreticilerine arsanın üretici kredisiyle satılması halinde, maliyetlerin düşeceğine dikkat çekiliyor.

Yabancılar en çok 1+1 konut alıyor! Markalı konut projelerinde en çok hangi tip konutlar satıldı? 

REIDIN-GYODER tarafından Yeni Konut Fiyat Endeksi'nin Nisan 2022 verileri duyuruldu. Peki markalı konutlarda stok erime hızı nasıl oldu? Yabancı yatırımcılar en çok hangi konut tiplerini tercih etti? İşte merak edilen o veriler...

Markalı konutlarda en çok hangi tip konut satıldı? Yabancılar akın etti!

‘REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi’ Ocak 2022 sonuçlarına göre; 2 oda 1 salon daireler yabancı yatırımcının radarında yer alıyor. Yabancı yatırımcılar en çok 2+1'leri tercih etti. Peki markalı konutlarda stok erime oranı kaç oldu? Ocak 2022'de en çok hangi tip konut satıldı? İşte ayrıntılar...

Konutta stokçuluk artıyor!

Dolar ve Euro'nun yükselmesiyle zam gelecek beklentisi içerisine giren ev sahipleri satılık ve kiralık ev ilanlarını geri geçmeye başladı. Özellikle son günlerde 50 bin evin satışından vazgeçildi. 

Vatandaşlar fahiş kira için çözüm bekliyor!

Konutta stok azlığı nedeniyle baş gösteren fahiş kira fiyatları nedeniyle vatandaşlar zor zamanlar yaşıyor. Halk fahiş fiyatlar nedeniyle çözüm bekliyor. 

Kira artışları diğer ülkelerde ne durumda?

Kira fiyatları ve konutta stok azlığı tüm dünyayı etkisi altına aldı. Özellikle Berlin'de kiralık ev sorunu git gide büyürken diğer Avrupa ülkeleri vatandaşları da aynı sorundan müzdarip. 

Konutta stok problemi büyüyor!

İnşaat maliyetlerin yükselmesiyle beraber inşaat üretiminin durması ile konutta stok probleminin büyüdüğünü söyleyen Mars Investment İcra Kurulu Başkanı Hakan Bucak, özellikle markalı konutlarda büyük sıkıntı yaşandığını dile getirdi.

Konutta stok azaldı, talep arttı!

Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Altan Elmas, konutta stokların azaldığını ve yeni konut talebinin arttığını söyledi.

Markalı konutta stok eriyor!

REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi sonuçlarına göre, Şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 0.20, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6.28 ve endeksin başlangıç dönemi olan Ocak 2010'a göre ise yüzde 104.70 oranında nominal artış yaşandı. 

Konutta stok bitti, ilanların yüzde 70'i satıldı!

EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, “Haziran'da 190 bin konut satıldı 100 bini kredi ile alındı, Temmuz'da ise 230 bin konut satıldı 130 bini kredi ile alındı" dedi ve konutta stokların bittiğini, ilanların yüzde 70'inin gittiğini belirtti...

Düşük faiz konutta stok eritti!

Haziran-Ağustos döneminde kamu bankalarının konut alımını teşvik eden düşük vade oranlarıyla verdikleri krediler konut satışlarını artırdı ve mevcut stokların erimesini sağladı.

Markalı konut projelerinde en çok 2+1'ler satıldı!

REIDIN - GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi 2020 Temmuz ayı sonuçları açıklandı. Verilere göre, Temmuz ayında markalı konutlardaki stok erime hızı hızlandı.

Markalı konutlarda stoklar eridi!

‘REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi Temmuz 2020’ sonuçları açıklandı. Rapora göre markalı konutlarda stok erime hızı son 10 yılın en yüksek ikinci seviyesinde seyretti.

Markalı konutlarda stok erime hızı artıyor!

REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi sonuçlarına göre, Haziran ayında bir önceki aya göre yüzde 1.12, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6.34 ve endeksin başlangıç dönemi olan 2010 yılı Ocak ayına göre ise yüzde 97.80 oranında nominal artış gerçekleşti.

Markalı konutta stok eritilebilir Haberi

Markalı konutta stok eritilebilir

Gayrimenkul firmaları en önemli masraf kalemleri olan arsada maliyetleri düşürecek modellere odaklandı. İnşaat üreticilerine arsanın üretici kredisiyle satılması halinde, maliyetlerin düşeceğine dikkat çekiliyor.


İnşaat maliyetleri yükselirken gayrimenkul firmaları da çeşitli formüllerle bu maliyetleri indirecek modelleri daha fazla dile getirmeye başladı. Özellikle İstanbul, İzmir ve Ankara gibi büyük metropollerde temel girdi haline gelen ve maliyetin yüzde 50- 55’’ini oluşturan arsa da bankalardan destek bekliyor. İnşat üreticileri arsa kredilerinin üretici finansmanı kapsamında değerlendirilmesi halinde arsanın konut içindeki maliyet payının yüzde 30’lara kadar düşebileceğine dikkat çekiyorlar. Böylesi bir uygulamanın konut fiyatlarını da aşağı çekmesinin de mümkün olabileceği üzerinde duruyorlar.


Markalı konutta stok eritilebilir


Metropollerde arsaya yönelik çözümlerin yanı sıra, tüm Türkiye’de geçerli olacak uygulamaların da yapılmasının önemine işaret ediyorlar. Örneğin Almanya’daki gibi 30 yıla varan...