28 / 04 / 2024

mesken bina vergisi

mesken bina vergisi

Türkiye sınırları içerisinde yer alan tüm gayrimenkuller emlak vergisine tabi tutuluyor. Emlak vergisi oranları gayrimenkulün türüne göre değişiyor. İşte mesken emlak vergisi oranı 2014 yılı...

Gayrimenkul sahipleri dikkat! Servet vergisi tartışmaları gündemde!

Ülkemizde de ilave bir servet vergisi getirilmesi gündeme geldi. Özel Servet Vergisi, servet unsurlarından ayrı ayrı alınıyor. ‘Motorlu Taşıtlar Vergisi, Emlak Vergisi (Bina Vergisi, Arazi Vergisi, Değerli Konut Vergisi) ’ bu kapsamda vergilendiriliyor.

Emekliler bina vergisinden muaf!

Gelir Vergisi Kanunu’nun 103’üncü maddesine göre, yazılı tarifenin ikinci gelir diliminde yer alan tutarı geçmeyen her türlü menkul sermaye iradı gelirleri, indirimli (sıfır) bina vergisi oranından yararlanmaya engel teşkil eden gelirler arasında değerlendirilmeyecek.

Bina vergisi nedir? Bina vergisi nereye ödenir?

Kara ya da su üzerinde bulunan kalıcı yapılardan dolayı belediyelere bina vergisi ödeniyor. Peki Bina vergisi nereye ödenir? İşte bilinmesi gereken tüm detaylar...

Mesken kira gelir vergisi istisna uygulaması 2018!

Mesken kiralamalarında elde edilen gelirin istisna sınırından yüksek olması halinde beyanname verilecek, bu sınırın altındaki gelirler için beyanname verilmeyecek. İşte mesken kira gelir vergisi istisna uygulaması 2018..

Mesken kira gelir vergisi 2. taksiti hesaplama 2017!

Kira gelir vergisini belirlenen istisna sınırından yüksek oranda gelir elde eden kimseler ödüyor. Peki mesken sahipleri ne kadar vergi öder? İşte mesken kira gelir vergisi 2. taksiti hesaplama 2017 örneği..

Arazi emlak vergisini kim öder?

Emlak vergisi, taşınmaz mallar için ödeniyor. Mesken ve işyerleri için bina vergisi; arsa ve araziler için ise arazi vergisi ödeniyor. Peki, arazi emlak vergisini kim öder? Mükellefiyet ne zaman başlar?

Bina emlak vergisi ödeme zamanı 2015!

Emlak vergisi, gayrimenkul sahipleri tarafından her sene, yılda iki eşit taksit halinde ödeniyor. Vergi ilk taksit dönemi içerisinde tek seferde de ödenebiliyor. İşte bina emlak vergisi ödeme zamanı 2015..

Emlak vergisi beyannamesi bina formu!

Emlak vergisi, arsa, arazi ve binalar için ödeniyor. Taşınmazın satın alındığı sene vergiden eski malik sorumlu olurken, yeni malikin belediyeye beyanname vermesi gerekiyor. İşte emlak vergisi beyannamesi bina formu..

Bina emlak vergisi nasıl ödenir?

1319 sayılı kanun gereğince Türkiye sınırları içinde bulunan binalar bu Kanun hükümlerine göre Bina Vergisine tabi tutuluyor. Peki, bina vergisi nasıl ödenir? 2015 yılı için bina vergisi ne kadar?

Emlak vergisi tek mesken indirimi 2015!

Emlak Vergisi Kanunu gereğince, tek mesken sahipleri için sıfır oranlı emlak vergisi uygulanıyor. Peki, emlak vergisi tek mesken indirimi 2015 nedir? Emlak vergisi tek mesken indirimi şartları nelerdir?

Çevre temizlik vergisi bina dereceleri!

Belediye Gelirleri Kanunu gereğince bu vergi, konut ve işyerleri için farklı şekilde tahsil ediliyor. İşyerleri için vergi hesaplaması bina grup ve derecelerine göre hesaplanıyor. Peki, çevre temizlik vergisi bina dereceleri nelerdir?

Çevre temizlik vergisi bina grupları!

Çevre temizlik vergisi işyeri ve meskenler için ödeniyor. İşyerlerinin vergi bedeli, taşınmazın hangi bina grubu ve derecesinde olduğuna göre hesaplanıyor. Peki, çevre temizlik vergisi bina grupları nelerdir?

Mesken kira gelir vergisi 2. taksiti!

2014 yılında evini kiraya vererek istisna bedelinden yüksek kira geliri elde eden kimseler 2015 yılında vergi mükellefi oluyor. Mart ayında ilk taksiti ödenen mesken kira gelir vergisi 2. taksiti ne zaman?

mesken bina vergisi Haberi

mesken bina vergisi

Mesken emlak vergisi oranı!

Türkiye sınırları içerisinde yer alan tüm gayrimenkuller emlak vergisine tabi tutuluyor. Gayrimenkul sahibi olan vatandaşların emlak vergisi için öncelikle belediyeye beyanname vermeleri gerekiyor.


Emlak vergisi beyannameleri, satışın gerçekleştiği senenin sonuna kadar veriliyor. Emlak vergisi ödemeleri ise bir sonraki sene başlıyor.


Her sene iki eşit taksit halinde ödenebilen emlak vergisi, taşınmaz mal türüne göre farklı hesaplanıyor. Örneğin büyükşehir belediyesi sınırları içerisinde yer alan bir mesken ile arsanın emlak vergisi oranı aynı olmuyor. 


Buna karşın gayrimenkulün yer aldığı belediyenin büyükşehir belediyesi olması halinde de emlak vergisi yüzde 100 artırımlı olarak uygulanıyor. Buna göre evlerin emlak vergisi oranı kaçtır?


Meskenlerin emlak vergisi oranları:

Normal yörelerde: Binde 1

Büyükşehir belediyelerinde: Binde 2


Buna göre normal yöre sınırları içerisinde yer alan rayiç bedeli 100 bin TL olan meskenler...