07 / 07 / 2024

Mezra

Mezra

Ziraat yapılan küçük toprak parçasını ifade eden ve birkaç evden oluşan en küçük yerleşim birimi de ifade eden kökeni Arapça olan mezra kelimesinin anlamı nedir? Mezra ne demektir?

Batman Kozluk'a cami ve taziye evi!

Kozluk ilçesi Yıldızlı (Kevnareza) köyüne bağlı Kale Mezrasında bir araya gelen bir kaç hayırsever, mezra için Cami ve taziye evi inşaatı için kolları sıvadı

Batman Beşiri'de köy yolları asfaltlanacak mı?

Batman’a en yakın ilçe konumundaki Beşiri ilçesi Bilek köyü Remika mezra sakinleri, asfalt bekliyor. Uzun süredir stablize olan yollarının asfalt beklediğini belirten mezra sakinleri: “Batman’a çok yakınız ama yolumuz bir türlü asfaltlanmıyor.

Kalekollar için beton nasıl temin edilecek?

Sayıştay'ın TOKÎ 2013 Denetim Raporu'na göre mezra taburları ve kalekol sözleşmelerinde "inşaatlarda kesinlikle hazır beton kullanılacaktır" hükmü yer alıyor. Peki, Kalekollar için beton nasıl temin edilecek?

Mezra ne demektir?

Ziraat yapılan küçük toprak parçasını ifade eden ve birkaç evden oluşan en küçük yerleşim birimi de ifade eden kökeni Arapça olan mezra kelimesinin anlamı nedir? Mezra ne demektir?

Mahalleye isim nasıl verilir?

Adres bilgilerinin oluşturulması için halle, köy, mezra, mevki, küme evleri, meydan, bulvar, cadde ve sokakların isim ve numaralandırılması gerekiyor. Peki mahalleye isim nasıl verilir?

BTK Demiryolu Projesi ilk ray kaynağı törenle yapıldı!

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım Mezra Köyü mevkiisinde yapılan, Bakü-Tiflis-Kars (BTK) Demiryolu projesinin ilk ray kaynağı törenine katıldı...

Mezra Haberi

Mezra

Mezra ne demektir?

Mezra, ziraat yapılan küçük toprak parçasını ifade ediyor. Türk Dil Kurumu sözlüğüne göre kökeni Arapça olan mezra kelimesi; “Ekime elverişli, ekilecek tarla veya yer, ekenek” anlamına geliyor. 


Kırsalda birkaç evden oluşan en küçük yerleşim birimi anlamında da kullanılan mezra kelimesinin tarihçesi şu şekilde:


"Arapça'da zer (zirâ'at) kökünden türeyen ve "ekilen yer, tarla" anlamına gelen kelime Osmanlılar'da sürekli bir yerleşim yeri olmayan, ekinlik olarak kullanılan küçük toprak parçalarını niteleyen malî bir terim özelliği kazanmıştır. Osmanlı döneminde bu tür ziraat alanları zamanın şartlarına ve bölgelerin coğrafî yapısına göre farklı hususiyetler göstermiştir. 


Osmanlı tahrir kayıtları mezranın, etrafındaki tarlalarla çok defa terkedilmiş (hâlî) köy yerleri olduğuna işaret eder. Osmanlı kanunnâmeleri ise bir yerin müstakil mezra olduğunun belirlenmesinde o yerin harabesi, suyu ve mezarlığının olması...