28 / 04 / 2024

Mahalleye isim nasıl verilir?

Mahalleye isim nasıl verilir?

Adres bilgilerinin oluşturulması için halle, köy, mezra, mevki, küme evleri, meydan, bulvar, cadde ve sokakların isim ve numaralandırılması gerekiyor. Peki mahalleye isim nasıl verilir?



Mahalleye isim nasıl verilir?

Adres bilgilerinin oluşturulması için mahalle, köy, mezra, mevki, küme evleri, meydan, bulvar, cadde ve sokaklara ad veya numara, binalara ise numara verilmesi zorunlu tutuluyor. Peki Adres ve Numaralandırma Yönetmeliğine göre, mahalleye isim nasıl verilir diyorsanız hemen yanıtlayalım.


Mahalleye isim verilmesi hususu ile ilgili hükümler yukarıda sözü geçen yönetmeliğin 12. maddesinde yer alıyor. Buna göre;


Mahalleye ad verilmesi

MADDE 1– 

Her mahalleye özel bir ad verilir. Belediye sınırları içinde, aynı ad birden fazla mahalleye verilemez. Mahalle sınırları meydan, bulvar, cadde veya sokaklardan geçecek şekilde belirlenir.


Mahallelere isim verilmesinin ardından numaralama işleminin de yapılması gerekiyor. Numaralama ile ilgili hükümler ise 13. maddede şu şekilde sıralanıyor;


Mahallelere sabit tanıtım numaralarının verilmesi

MADDE 13 – 

(1) Sabit tanıtım numaraları, belediye teşkilatı bulunan yerlerde mahalleler için 1’den başlamak suretiyle son mahalleye kadar birer artırılarak verilir.

             

(2) Yeni mahalle kurulması durumunda yeni mahallenin sabit tanıtım numarası, daha önce verilmiş olan son tanıtım numarasını takip eden tam sayı olur. Mahallenin sadece adının değişmesi durumunda sabit tanıtım numarası değişmez.

             

(3) Herhangi bir mahalle için kullanılan sabit tanıtım numarası, başka bir yerleşim birimine bağlanma, birleşme, ayrılma gibi nedenler ile mahalle ortadan kalktığında iptal edilir. İptal edilen mahalleye ait sabit tanıtım numarası bir daha kullanılmaz.

             

(4) Bir mahallenin bölünüp, birden fazla yeni mahalle kurulması durumunda, yeni kurulan mahallelerin sabit tanıtım numaraları son kullanılan mahalle sabit tanıtım numarasını takip eden tam sayılardan oluşacak şekilde verilir.


             



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön