19 / 05 / 2024

mirası koruma yolları

mirası koruma yolları

Mirasbırakanın yerleşim yeri sulh hâkimi, istem üzerine veya re'sen tereke mallarının korunması ve hak sahiplerine geçmesini sağlamak üzere gerekli olan bütün önlemleri alır. İşte diğer mirası koruma yolları...

Miras kalan arsada hak arama yolları neler?

Posta yazarı Tamer Heper,"5 kardeşe miras kalan, fakat belediye tarafından satın alınan arsada nasıl hak aranır?" sorusunu yanıtladı.

Mahir Polat'tan tarihi Divanhane Karakolu binasının yıkılmasına tepki!

İstanbul’un önemli bir tarihi mirası, Koruma Kurulu onaylı yol genişletme çalışması sebebiyle yok oluyor. Kasımpaşa'da yer alan ve Sultan Abdulaziz dönemine ait bir yapı olan Divanhane Eski Karakolu'nun yıkım kararı tüm çabalara rağmen engellenemedi.

Boğaziçi Üniversitesi'ne Avrupa Kültürel Miras Ödülü!

Boğaziçi Üniversitesi Tarsus-Gözlükule Kazıları Araştırma Merkezi, Avrupa Kültürel Miras Ödüllleri kapsamında "Koruma Dalı"nda ödüllendirildi.

İskoçya’da öğrenip Mardin evi yaptılar!

British Council tarafından destek verilen ve Kültürel Mirası Koruma Derneği ile Edinburgh World Heritage'nin gerçekleştirdiği Kültürel Mirasın Korunmasında KORU Projesi kapsamında Mardin’de yıkılma tehlikesi bulunan eski bir taş ev yenilendi.

Galata Surları koruma altına alınmalı! 

İstanbul'un en önemli hafızalarından biri olan Galata Surları şehrin mirası ve kimliğinin bir parçaşı. Şimdilerde Galata Surları'nın bir kısmı yıkılıyor. Surların koruma altına alınıp sağlamlaştırılması gerekiyor. 

Ege Bölgesi restorasyon projelerine ödül yağdı!

Tarihi Kentler Birliği (TKB) Kültürel Mirası Koruma ve Özendirme Yarışması'nın sonuçları belli oldu. Jüri Özel Ödülü,  vizyonel bakış açısı ve güçlü işbirlikleriyle Kula Belediyesi’nin oldu

3S Kale Holding’e ‘En iyi Kültürel Mirası Koruma ve Yaşatma’ ödülü!

Gayrimenkul geliştirme, yapı ve enerji sektörlerinde yatırımlar yapan 3S Kale Holding Sign of the City Awards 2017’de  ‘En iyi Kültürel Mirası Koruma ve Yaşatma’ ödülüne layık görüldü.

Lüleburgaz Belediyesi’ne koruma imar planı ödülü!

KIRKLARELİ’nde Lüleburgaz Belediyesi, Tarihi Kentler Birliği, Tarihi ve Kültürel Mirası Koruma yarışmasında 'koruma amaçlı imar planı revizyon' projesiyle ödüle layık görüldü.

Uğur Beyazgül: Büyükeşhir binası halka sorulsun!

Şanlıurfa Kültürel Mirası Koruma Derneği Başkanı Yüksek Mimar Uğur Beyazgül, yapılması planan Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi’nin yeni binasının yeri ile ilgili açıklama yaptı.

Fatih'teki türbeler onarılıyor!

Fatih’teki tüm türbe, hazire ve kabirler, Fatih Belediyesi’nin öncülüğünde, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Varlıkları Daire Başkanlığı Kültürel Miras Koruma Müdürlüğü tarafından yürütülen çalışmalarla restore ediliyor.

Samsun Saathane Meydanı Kentsel Tasarım Projesi'ne ödül!

Samsun Büyükşehir Belediyesi, Tarihi Kentler Birliği (TKB) tarafından be sene 15.’si düzenlenen, “Tarihi ve Kültürel Mirası Koruma Proje ve Uygulamalarını Özendirme Yarışması”nda “Saathane Meydanı Kentsel Tasarım Projesi” ile proje ödülüne layık görüldü.

Sokollu Mehmet Paşa Medresesi Restorasyonu Projesi'ne ödül!

Tarihi Kentler Birliği tarafından düzenlenen “Tarihi ve Kültürel Mirası Koruma Proje ve Uygulamalarını Özendirme Yarışması” sonuçlandı. Eyüp Belediyesi, Sokollu Mehmet Paşa Medresesi Restorasyonu Projesi ile süreklilik ödülü kazandı.

Tarihi ve Kültürel Mirası Koruma Proje Yarışması sonuçlandı!

Tarihi Kentler Birliği tarafından düzenlenen, “Tarihi ve Kültürel Mirası Koruma Proje ve Uygulamalarını Özendirme Yarışması” sonuçlandı.

mirası koruma yolları Haberi

mirası koruma yolları

Mirası koruma yolları!

Medeni Kanun esaslarına göre; Mirasbırakanın yerleşim yeri sulh hâkimi, istem üzerine veya re'sen tereke mallarının korunması ve hak sahiplerine geçmesini sağlamak üzere gerekli olan bütün önlemleri alır.


Bu önlemler, özellikle kanunda belirtilen hâllerde terekede bulunan mal ve hakların yazımına, terekenin mühürlenmesine, terekenin resmen yönetilmesine ve vasiyetnamelerin açılmasına ilişkindir.


Önlemlerle ilgili giderler, ileride terekeden alınmak üzere, başvuran kişi tarafından; önleme hâkimin re'sen karar verdiği hâllerde Devlet tarafından karşılanır.


Mirasbırakan, yerleşim yerinden başka bir yerde ölmüş ise, o yerin sulh hâkimi bu ölümü yerleşim yeri sulh hâkimine gecikmeksizin bildirir ve mirasbırakanın ölüm yerinde bulunan mallarının korunması için gerekli önlemleri alarak bununla ilgili dosyayı ve varsa vasiyetnameyi yerleşim yeri sulh hâkimine gönderir.


B. Defter tutma

MADDE 590.- Aşağıdaki sebeplerden birinin gerçekleşmesi hâlinde sulh hâkimi  terekenin...