23 / 11 / 2024

mirasta aile malları

mirasta aile malları

Kendilerine geçen mirasın tamamı veya bir bölümüyle ya da ortaya başka mallar koymak suretiyle aralarında bir aile malları ortaklığı kurabilirler. İşte mirasta aile malları ortaklığı esasları...

Aile malları ortaklığı nedir? Aile malları ortaklığı nasıl kurulur? Hangi durumlarda sona erer?

Aile malları ortaklığı, genellikle miras yolu ile elde edilen malların korunması için akrabalar arasında resmi sözleşme ile kurulan bir ortaklıktır. Bu ortaklıkta, herkes mallar üzerinde eşit hakka sahiptir ve ortaklar, diğer ortakların onayı olmadan, kendi malları üzerinde tasarrufta bulunamaz. İşt

Mal paylaşımında aile mallarından pay istenebilir mi?

Mevcut veya beklenen menfaatleri boşanma yüzünden zedelenen kusursuz veya daha az kusurlu taraf, kusurlu taraftan uygun bir maddi tazminat isteyebilir. Hakim maddi imkanları değerlendirirken tarafların bizzat kendi gelirlerini esas alıyor.

Babadan kalan mirasta malları kim yönetir?

Posta yazarı Tamer Heper, bir okuyucusunun 'Babamın vefatından sonra 5 kardeşe miras kalmıştı. Fakat ben ve ablam reşit olmadığımız için bizim hakkımız annemizdeydi. Annem büyük abimize vekalet verdiği için malların büyük bölümünü kaçırdı. Napabiliriz?' sorusunu yanıtladı.

10 soruda aile malları ortaklığı nedir?

Aile ve akrabalar tarafından aile malları ortaklığı kurulabiliyor. Peki, aile malları ortaklığı nasıl kurulur? Aile malları ortaklığı hangi hallerde sona erer? İşte yanıtı..

Mirasta kime ne oranda pay düşer?

Bir kimsenin vefatı halinde sahip olduğu mallar mirasçılarına intikal ediyor. Mirasbırakanın mirasçılarının kim olduğu ve hangi oranda mirasçı oldukları kanun ile açıklanıyor. Peki, kanunen mirasta kime ne oranda pay düşer?

Mirasta tasarruf edilebilir kısmın hesabı!

Mirasbırakan, sahip olduğu malların bir kısmı ya da tümü üzerinde istediği gibi tasarrufta bulunabiliyor. Peki, saklı pay olması halinde mirasta tasarruf edilebilir kısmın hesabı nasıl yapılır?

Boşanma halinde aile konutu ne olur?

Eşlerden birinin ölümü hâlinde, sağ kalan eş, paylaşma konusu olan mallar üzerinde mülkiyet hakkı tanınmasını isteyebiliyor. Peki, boşanma halinde aile konutu ne olur? İşte boşanma halinde mal rejimi..

Mirasta eş ne kadar alır?

Bir kimsenin vefat etmesiyle geride bıraktığı malların kimin üzerine kaldığını anlatan söylem miras olarak ifade ediliyor.Peki,miras neye nedir?Mirasta eş ne kadar alır?

Mirasta eşin payı nedir?

Bir kimsenin vefat etmesinin ardındna geride bıraktığı malları, miras olarak nitelendiriliyor. Miras hukuku, Medeni Kanun'da düzenleniyor. Peki, mirasta eşin payı nedir? Mirasta eşin payı nasıl hesaplanır?

Aile malları ortaklığı nedir?

Hısımlar, kendilerine geçen mirasın tamamı veya bir bölümüyle ya da ortaya başka mallar koymak suretiyle aralarında bir aile malları ortaklığı kurabiliyor. Peki aile malları ortaklığı nedir?

Aile Konutu Şerhi, Mal Rejimleri ve Çocuk Malları ile ilgili son genelge!

01.01.2002 tarihinde yürürlüğe giren 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu'nun aile konutu şerhi, edinilmiş mallara katılma rejimi ve velayet - çocuk mallarına ilişkin hükümleri ile ilgili yeni düzenlemeleri içeren genelge 11 Haziran 2014 tarihinde yayınlandı...

Kazanç paylı aile malları ortaklığı nedir?

Kazanç paylı aile malları ortaklığının konusu ve sona erme sebepleri ile ilgili yasal esaslar Medeni Kanun kapsamında açıklanıyor. Buna göre Kazanç paylı aile malları ortaklığı nedir?

Aile malları ortaklığı ne zaman sona erer?

Medeni Kanun esaslarına göre, hısımlar aile malları ortaklığı kurabilirler. Peki, aile malları ortaklığı ne zaman sona erer? Aile malları ortaklığının sona erme sebepleri nelerdir? İşte yanıtı...

mirasta aile malları Haberi

mirasta aile malları

Mirasta aile malları ortaklığı!

Mirasçılar arasında ergin olmayan ayırt etme gücüne sahip altsoy varsa; paylaşma, bunlar ergin oluncaya kadar ertelenebilir veya mirasçılar arasında özgülemeye karar verilebilecek tarihe kadar aile malları ortaklığı kuruluyor.


İstem hakkı

Kendisine işletme özgülenen mirasçının, diğer mirasçıların payları karşılığında ödemesi gereken miktar ile daha önce işletme üzerinde kurulmuş bulunan rehinlerle güvence altına alınmış olan borçların toplamı, işletmenin gelir değerinin dörtte üçünü aşarsa, kendisine özgüleme yapılan mirasçının istemi üzerine özgülenen işletmenin paylaşılması  uygun bir süre ertelenebilir.


Bu takdirde mirasçılar arasında kazanç paylı aile malları ortaklığı kurulmuş olur.


Ortaklığın sona erdirilmesi

Kendisine işletme özgülenen mirasçı, aşırı borçlanma zorunda kalmaksızın diğer mirasçıların paylarının karşılığını ödeyecek duruma gelirse; mirasçılardan her biri, ortaklıktan çıktığını bildirerek payının karşılığının kendisine ödenmesini isteyebilir.


Aksi kararlaştırılmış olmadıkça, kendisine özgülenme yapılan mirasçı ortaklığın...