22 / 12 / 2024

Babadan kalan mirasta malları kim yönetir?

Babadan kalan mirasta malları kim yönetir?

Posta yazarı Tamer Heper, bir okuyucusunun 'Babamın vefatından sonra 5 kardeşe miras kalmıştı. Fakat ben ve ablam reşit olmadığımız için bizim hakkımız annemizdeydi. Annem büyük abimize vekalet verdiği için malların büyük bölümünü kaçırdı. Napabiliriz?' sorusunu yanıtladı.




Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında bir okuyucusunun  'Babamın vefatından sonra ben dahil 5 kardeşe miras kalmıştı. Fakat o yılda ben ve ablam reşit olmadığımız için bizim hakkımız annemizdeydi. Annem büyük abimize vekalet verdiği için malların büyük bölümünü kaçırdı. Napabiliriz?' sorusuna cevap verdi. İşte Tamer Heper'in yazısı...

Babamın 2003 yılında vefatının ardından ben dahil 5 kardeşe miras kalmıştı. Fakat o yılda ben ve ablam reşit olmadığımız için bizim hakkımız annemizdeydi.

Annem büyük abimize vekalet verdiği için malların büyük bölümünü kaçırdı. ● H.Y.

 

Babadan kalan mirasta malları kim yönetir?

 

Bu soruyu özellikle örnek olması için bana geldiği şekli ile aldım. Bilinsin ki bazı mesajlar bana bu şekilde eksik ulaşıyor.

Oysa mesajı gönderen okuyucum sorusunun tam olarak ulaştığını ancak benim yanıtımın eksik olduğu izlenimi edinebiliyor.

Bu mektupta da durum böyle. Soru bu kadar, devamı yok. Ben bazılarında sorunun içeriğini tahmin edebiliyorum ama burada olduğu gibi çoğunda da tahmin edemiyorum.

İşte bu soruyu onun için böyle olduğu gibi aldım ama ben yine de okuyucuma konu hakkında bir-iki açıklama yapayım.

★ ★ ★ ★ ★

Babadan kalan mirasta, çocuklar küçük ise kalan malları anne veli sıfatı ile yönetir. Oysa okuyucum sorusunda sanki küçük çocukların miras payının anneye kaldığı gibi bir ifade var.

Hayır bunlar çocuklara kalır ama yönetimi veliye aittir. Çocuklar reşit olduğunda ise mallarının idaresini ellerine alabilir.

Dolayısıyla çocuklar mallarına sahip olana kadar veli çocukların yararına olacak davranışlarda bulunmalıdır.

Şayet ortada reşit olmayan çocukları zarara uğratacak bir davranış varsa bunlar tazminata konu olabilir. Olayı bu açıdan değerlendirmek lazım.

Gerek vasinin ve gerekse velinin davranışları temsil ettiği kısıtlının veya küçüğün yararına olmalıdır.


Geri Dön