30 / 06 / 2024

Konut fiyatları ne olacak? Kimler evlerini satıyor, fiyatları kim yükseltiyor?

Konut fiyatları ne olacak? Kimler evlerini satıyor, fiyatları kim yükseltiyor?

Pandemiden bu yana uçuşa geçen konut piyasasında durgunluk yaşanıyor. Konuta yatırım yapanların sayısı azalırken, krediye erişim en büyük engel olarak görülüyor. Peki konut fiyatları ne olacak? Kimler evlerini satıyor, fiyatları kim yükseltiyor? 



Konut piyasası son zamanlarda zor günler geçiriyor. Yatırımcılar artık konuta yatırım yapmakta zorlanıyor. Orta Doğu’daki savaş gerilimi ve krediye erişim zorluğu konut fiyatlarının yükselmesi üzerinde baskıya neden oluyor. Bu baskının azalmasıyla beraber konuttaki yükselişin yerini dolar bazlı düşüşe bırakacağını savunanlar olduğu gibi hızını alamayıp fiyatların TL bazlı düşüşünden bahsedenler var. 

MALİYETLERDEKİ DOLAR BAZLI ARTIŞLAR FİYATLARI ETKİLİYOR!

Konut fiyatlarının yükselmesinin en büyük etkeni maliyetlerin artması. Maliyetlerdeki artış, fiyatlara yansıyarak yükselişi devam ettirecek.TÜİK’in yayınladığı inşaat maliyet endeksine göre inşaat maliyetleri 2023 yılı ağustos ayında bir önceki aya göre yüzde 4.62 arttı. İnşaat maliyetleri dolar bazlı olarak artıyor ve bu artış konut fiyatlarının yükseleceğinin sinyallerini veriyor. 

ÇİMENTO VE BETON LOBİSİ FİYATLARI BELİRLİYOR

Sektörde, firmalar inşaat malzemelerine zam yaparken hazır beton fiyatlarını baz alır. Beton şirketleri fiyatlara ne kadar zam yaparsa diğer malzemeciler de o kadar yükseltir. Bunu fark eden hükümet beton ve çimento fiyatlarını kontrol altına almak için bir dizi çalışma başlattı.

FİYATLARI KİM BELİRLİYOR?

Konut fiyatlarıın yükselmesinin en önemli faktörlerden biri arz talep dengesi. Halen konut arzı, ihtiyacı karşılamaktan çok uzak ve böyle devam etmesi bekleniyor.

Konut fiyatları ne olacak? Kimler evlerini satıyor, fiyatları kim yükseltiyor?

KREDİLİ KONUT SATIŞLARI DİPTE!

Afyonturkeligazetesi'nde yer alan habere göre; Konut kredisi faizlerinin yükseltilmesiyle konut satışlarında yeni bir dönem başladı. Son 1 yıldır konut satışlarının yüzde 80’i peşin parayla yapılıyor. Geriye kalan yüzde 20’lik kısım ise kısa vadeli kredilerle gerçekleşiyor. Krediye erişimin zor olması kredili satışların gerilemesine neden oldu. 

KİMLER EVLERİNİ SATIYOR?

Piyasada satılık evlere bakıldığında fiyatı düşen evlerin çoğu kiracı sorunu yaşanan ikinci el konutlar. Hükümetin 2 yıldır uyguladığı yüzde 25 kira zammı sınırlaması ev sahiplerini mağdur etti.

Bu sorunla uğraşmak istemeyen ve mevduatta yıllık yüzde 50’lere dayanan faiz gelirinden yararlanmak isteyenler evlerini satışa çıkarıyor. Geçmişte yatırım için ev alanlar, evlerini satıp elde edecekleri parayı mevduata yatırmayı tercih ediyor.

FİYATLARI KİM YÜKSELTİYOR?

Konut fiyatlarındaki yükseliş hız kesmiyor. “Tuzu kuru” diye tabir edilen, geçmişte yatırım için ev alanlar dolar bazlı fiyatı artırmaya devam ediyor. 

Bu yatırımcılar, kiracı çıktıktan sonra evini tekrar kiraya vermeye de pek yanaşmıyor. Evi boş tutuyor. Her ne kadar satılık evin fiyatını dolar bazlı belirlemek yasaksa da satamadıkları halde evlerine dolara endeksli olarak zam yapıyorlar.

KONUT FİYATLARI NE OLACAK?

Normal şartlar altında sorunsuz konutlarda dolar bazlı yükselişlerin devam etmesi bekleniyor.  Kirada oturup da ev almak isteyenler için, piyasada kiracı sorunu yaşanan ya da sahibinin nakde ihtiyacı olan konutlarda alım fırsatları var.

Faizin cazibesine kapılanlar evlerini bir an önce satmak istiyor. Bu fırsatlar 1 yıl devam etmesi bekşeniyor. Özellikle lüks ve değeri yüksek konutlarda fırsatlar oluşabilir. Bu tip yerlerde pazarlık marjı yüksek olur.

Bunun dışında inşaat malzeme fiyatlarındaki artış, dövizdeki yükseliş ve yüksek mevduat oranları özelde konut, genelde ise gayrimenkul fiyatlarına uzun vadede yansıyacaktır. Kısa vadede ise konut şirketlerinin yapımı devam eden projelerinde bankaların kredi musluklarını kapatmasından dolayı fırsatlar çıkabilir.

Ev sahipleri yıllık kira vergisini artık her ay ödemek zorunda! Kiranın yüzde 20'si vergiye kesilecek! İşte yeni sistem!

Ünlü gazeteci kiracısıyla mahkemelik oldu! 20 bin liralık evde 6 bin liraya oturuyor!

Geri Dön