23 / 12 / 2024

Çocuğa miras kalan gayrimenkuller nasıl yönetilir?

Çocuğa miras kalan gayrimenkuller nasıl yönetilir?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde çocuğa miras kalan malların nasıl yönetilmesi gerektiğini kaleme aldı. 



Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde çocuğa miras kalan malların nasıl yönetilmesi gerektiğini yazdı. Tamer Heper'e bir okuyucusu "Eşimle boşandık. Çocuğumuz 3 yaşında ve velayeti annesinde. Eğer ansızın ölürsem, çocuğum 18 yaşına gelene kadar benden kalacak mal, para gibi varlıkların korunması, gerektiği kadar harcanması gibi hususlar hakim veya başka bir merciinin tasarrufuna bırakılabilir mi? " sorusunu yöneltti.

Çocuğa miras kalan gayrimenkuller nasıl yönetilir?

İşte Tamer Heper'in yanıtı...

***

Hukukçu olarak yıllardır hatırlattığım bir husus var. Evlenmek ne kadar medeni bir ilişki ise boşanmak da o kadar medeni bir ilişkidir. Eşler boşanır, iki taraf da kendine yeni bir hayat kurar ama bir müşterek çocuk var ise ayrılığın bütün yükünü bu çocuk çeker.

Ne yazık ki bu böyle olmuştur ve evet ne yazık ki boşanan ana-baba, çocuğun dünyasını düşünmeden bu çocuğu karşı tarafa karşı silah olarak kullanmaktadır. Toplumumuzda çocuğa düşkünlük vardır ama boşanmada bu husus göz ardı edilmektedir.

Yasalarımızda çocuğun ve çocuk mallarının korunması için hükümler mevcuttur. Genel kural şudur; ana-baba velayetleri devam ettiği sürece çocuğun mallarını yönetme hakkına sahip ve bununla yükümlüdürler. Kural olarak hesap ve güvence vermezler. Ancak ana ve babanın yükümlülüklerini yerine getirmedikleri durumlarda hakim müdahale eder.

Çocuğa miras kalan gayrimenkuller nasıl yönetilir?

***

Peki okuyucumun düşündüğü tedbir söz konusu olur mu? Yasada bulunduğu halde pek tatbik edilmeyen bir yasa maddesinden söz edeyim, ondan sonra neticeye geleyim. Yasa maddesi şunu söylüyor: “Evlilik sona erince velayet kendisinde kalan eş, hakime çocuğun mal varlığının dökümünü gösteren bir defter vermek ve bu mal varlığında veya yapılan yatırımlarda gerçekleşen önemli değişiklikleri bildirmek zorundadır.”

Bu madde okuyucumu tatmin etmiyor ise bir başka önlemden söz edip okuyucumun sorusunun yanıtını tamamlayayım. Ölüme bağlı tasarruf yolu ile çocuğun saklı payı, ana ve babanın yönetimi dışında bırakılabilir. Miras bırakan, yönetimi bir üçüncü kişiye bırakmışsa tasarrufunda bu kişinin belirli zamanlarda sulh hakimine hesap vermesini öngörebilir. Yani ölümünden sonrasını garantiye almak isteyen okuyucumun başvuracağı yol budur.

Kat karşılığı inşaat sözleşmelerinde nelere dikkat edilmeli?


Geri Dön