05 / 05 / 2024

mirasta evlatlık

mirasta evlatlık

Bir kimsenin vefat etmesi durumunda mirasçılarına veraset yoluyla intikal eden mal, mülk, para ve haklara miras deniyor. Peki, miras hukukunda evlatlığın yeri nedir? Peki, evlatlığa miras düşer mi?

Mirasta, geriye dönük kira nasıl alınır?

Geriye dönük miras hakkından yararlanmak isteyenler, "Mirasta geriye dönük kira nasıl alınır?" sorusuna yanıt arıyor. İşte mirasta geriye dönük kiraya ilişkin tüm ayrıntılar...

Mirasta yeni usul dönemi başlıyor: Artık miraslar bu şekilde paylaşılacak 

Türkiye'de emlak mirası devri ve dükkan tapularıyla ilgili önemli bir düzenleme hayata geçirildi. Bu yeni düzenleme, gayrimenkul sahipleri ve miras yoluyla mülkiyet devri işlemlerini etkileyen önemli bir gelişme olarak öne çıkıyor. İşte yeni miras düzenlemesiyle ilgili detaylar…

Mirasta intikal ne demek? İntikal yapınca ne olur?

Miras ve intikal konusu pek çok kişinin kafasını kurcalamaktadır. Mirasta intikal işleminin nasıl yapıldığı sık sorulan sorulardandır. İşte bu konuya dair merak edilenler!

Mirasta saklı pay nedir, nasıl hesaplanır?

Mirasta saklı pay hesaplaması, kendisine kalan mirasta tam hakkını almadığını düşünen kimseler tarafından araştırılıyor. Peki, mirasta saklı pay nedir, nasıl hesaplanır? İşte Medeni Kanun hükümleri...

Mirasçılık belgesi ve gaiplik kararı nasıl alınır?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde mirasçılık belgesinin nasıl alınacağını ve mirasta gaiplik kararını kaleme aldı. 

Evlatlıktan reddetmek mirası yok etmez!

Takvim Gazetesi köşe yazarı Feride Hilal İmal, bugünkü yazısında okuyucusunun sorduğu ''Babam bana sinirlendiğinde 'Evlatlıktan reddederim' diyor. Hukukta böyle bir hakkı olabilir mi?'' soruyu yanıtladı...

Mirasta yeni dönem: Artık hisse senetleri miras kalıyor!

Global Menkul Değerler Genel Müdürü Gülşeyma Doğançay, pandemiyle birlikte küresel olarak hisse senedi piyasasına talebin arttığını belirterek eskiden ev ve arsa miras bırakılırken artık hisse senedi bırakanların sayısının yükseldiğini dile getirdi.

Mirasta usulsüzlük yaşanması durumda ne yapılabilir? 

Posta yazarı Tamer Heper, 'Miras olarak miras bırakanın bankadaki parasının bir kısmı vekaletname ile başkası tarafından çekilmesi ve miras sahibine paranın verilmemesi durumunda ne yapılabilir?' sorusunu cevapladı.

Evlatlık çocuğun miras hakkı var mıdır?

Posta yazarı Tamer Heper, 'Kardeşlerim ile birlikte hiç evlenmeyen teyzemin üzerine evlatlık geçtik. Anne ve babamın mirasında hakkımız var mı? Teşekkür ederim.' sorusunu yanıtladı.

Mirasta gayrimenkulün intifa hakkı!

Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında kendisine yöneltilen mirasta gayrimenkulün intifa hakkıyla ilgili soruyu cevapladı....

Evlatlık mirastan çıkarılabilir mi?

Bir kimsenin ölümü halinde mirasçılarına kalan malvarlığına miras deniyor. Peki, evlatlık mirastan çıkarılabilir mi?

7 soruda mirasta tasarruf özgürlüğü!

Mirasbırakanlar, miraslarının belli bir kısmı üzerinde tasarruf hakkına sahip oluyor. Peki, mirasta tasarruf özgürlüğünün sınırları nelerdir? Mirasçıların hakları nelerdir?

9 soruda mirasta saklı pay nedir?

Mirasçısı olan mirasbırakanlar, mirasının saklı paylar dışında kalan kısmında ölüme bağlı tasarrufta bulunabiliyor. Peki, mirasta saklı pay nedir? Mirasta saklı pay oranları 2017 nelerdir?

mirasta evlatlık Haberi

mirasta evlatlık

Evlatlığa miras düşer mi?

Bir kimsenin vefat etmesi durumunda mirasçılarına veraset yoluyla intikal eden mal, mülk, para ve haklara miras deniyor.


Mirasbırakanın yasal mirasçıları; kan hısımları, sağ kalan eş, evlatlık ve devlet olarak sıralanıyor. Kan hısımları arasında mirasbırakanın altsoyu; ana ve babası; büyük ana ve büyü babası; evlilik dışı hısımları yer alıyor.


Altsoyu bulunmayan mirasbırakanın mirasçıları, ana ve babasıdır. Bunlar eşit olarak mirasçıdırlar. Mirasbırakandan önce ölmüş olan ana ve babanın yerlerini, her derecede halefiyet yoluyla kendi altsoyları alır.


Bir tarafta hiç mirasçı bulunmadığı takdirde, bütün miras diğer taraftaki mirasçılara kalıyor.


Mirasbırakanın birinci derece mirasçıları, onun altsoyu oluyor. Çocuklar eşit olarak mirasçı oluyor.


Mirasbırakandan önce ölmüş olan çocukların yerini, her derecede halefiyet yoluyla kendi altsoyları alıyor. Peki, miras hukukunda evlatlığın yeri nedir? Peki, evlatlığa miras düşer...