05 / 05 / 2024

molla zeyrek cami fatih altınlı mozaik

molla zeyrek cami fatih altınlı mozaik

İstanbul Fath'te Orta Bizans Döneminden kalma olan Molla Zeyrek Camii'ndeki restorasyonda ender rastlanan cam ve mozaik parçaları bulundu. Yapının tarihi 2. İonnes Komnenos ve eşi İrini'ye kadar uzanıyor..

Fatih Molla Zeyrek Camisi 29 Mayıs'ta açılıyor!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından restorasyon çalışmaları yapılan Fatih'teki tarihi Molla Zeyrek Camisi tamamlandı. Caminin açılışı 29 Mayıs'ta gerçekleştirilecek.

Tarihi yarımada için imar barışı başvurusu!

12. yüzyılda inşa edilen Molla Zeyrek Camisi ve çevresi, Yedikule surları ve zindanı, Sultanahmet bölgesinin yarısı, Küçük Ayasofya ile Acemoğlu Hamamı, tarihi sarnıçlar gibi yarımada içerisinde bulunan kaçak yapılar için imar barışına başvuruldu. 

Zeyrek Cami'nde restorasyon çalışmaları tamamlanıyor!

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak’a restorasyonu tamamlanma noktasına gelen Molla Zeyrek Cami’ni gezdirdi.

Trabzon Molla Halil Cami'nin inşaatı ne zaman bitecek?

Trabzon'un Ortahisar ilçesi Karşıyaka Mahallesi'nde yapımına 2006 yılında başlanan Molla Halil Camisi, mimarisi nedeniyle kiliseye benzetilmesi nedeniyle para yardımı yapılmayınca 10 yıldır bitirilemiyor.

1995 yılında Zeyrek Evleri restore edilecekmiş!

1995 yılında Fatih'teki tarihi Zeyrek Evleri restore edilecekmiş. Kültür Bakanlığı'nın da desteklediği Zeyrek Evleri Projesi'yle evlerin yanı sıra cami ve türbelerin de restorasyonları, bakımları yapılacakmış.

Molla Zeyrek Camii'nin kırılan pencere kalıpları mahkemelik oldu!

Molla Zeyrek Camii'nin restorasyonunda tarihi bir facia yaşandığı ortaya çıktı. Ayasofya'dan sonra ayakta kalan en büyük dini yapı olan, Molla Zeyrek Camii'nin restorasyonunda kırılan pencere kalıpları mahkemelik oldu

Molla Zeyrek Camii restorasyon çalışmalarında altın mozaik bulundu!

İstanbul Fath'te Orta Bizans Döneminden kalma olan Molla Zeyrek Camii'ndeki restorasyonda ender rastlanan cam ve mozaik parçaları bulundu. Yapının tarihi 2. İonnes Komnenos ve eşi İrini'ye kadar uzanıyor..

Çamlıca'ya yapılacak dev cami projesi gecikecek!

'Çamlıca yeni silüetinin mimarını arıyor' adıyla düzenlenen Çamlıca Cami yarışması için projelerin teslimi 3 Eylül’de sona erdi.

İstanbul cami, köprü ve havaalanlarıyla yeniden şekillenecek!

Cami, köprü, havaalanı ve Türkiye’nin en ikonik meydanının yeniden şekillendirilmesi, Erdoğan’ın, kent için beslediği hırsların boyutunu gösteriyor. Ancak eleştirenler, başbakanın kendisi için anıtlar inşa ettirdiğini söylüyor...

Mimarlar 80 yıldır cami projesi çizmiyor!

DİYANET İşleri Başkanı Prof. Mehmet Görmez “80 yıl boyunca mimarlarımızın cami projeleri çizmediğini” söyledi. Nedenini şöyle açıkladı: “Küsmüşlerdi...”

Dev cami projesi için hazırlanan imar planına itiraz edildi!

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Çamlıca Tepesi’ne yapılacağını açıkladığı İstanbul’un her yerinden görülecek dev cami projesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan imar planına itiraz edildi

Belediye Meclisi'ne Çamlıca tepesi cami gerginliği damga vurdu!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ağustos ayı meclis toplantısının üçüncü gününe, AK Parti ve CHP’li üyeler arasındaki cami tartışmaları damgasını vurdu.

Diyanet alışveriş merkezlerine cami ve mescit istedi!

Diyanet Müslümanların artık vatandaşların alışveriş ve seyahat noktalarında daha çok vakit geçirdiğini belirten bir rapor hazırladı. Raporda alışveriş ile seyahat noktalarına cami vemescit gerektiği belirtildi

molla zeyrek cami fatih altınlı mozaik Haberi

molla zeyrek cami fatih altınlı mozaik

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilen Fatih'teki Molla Zeyrek Camii'nde farklı tarihi dönemlere ait cam ve mozaik kalıntıları ortaya çıktı. Tarihi camide gün ışığına çıkartılan camların bilimsel değerlendirmesini yapan Doğuş Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü Başkanı Prof. Dr. Üzlifat Canav Özgümüş, Caminin (eski Pantokrator Manastır Kilisesi) İstanbul'daki Orta Bizans dönemine ait en önemli yapılardan biri olduğunu belirtti. Özgümüş, yapının tarihinin 2. İoannes Komnenos ve eşi İrini'ye kadar uzandığını, kompleksin, manastır, kilise, imparatorluk gömütü, hastane, eczane ve düşkünler evi gibi çeşitli yapılardan oluştuğunu kaydetti.


OSMANLI'DA SÜPÜRÜLMÜŞ OLMALI


Prof. Dr. Özgümüş, Molla Zeyrek Camisi'nin, 18. yüzyılda 3. Mustafa ve 19. yüzyılda 2. Abdülhamid döneminde çok başarılı bir şekilde restore edildiğini dile getirerek, şunları söyledi:'Buluntular içinde en heyecan verici olanları,...