21 / 05 / 2024

Neden negatif faize başvuruluyor

Neden negatif faize başvuruluyor

Küresel ekonomik krizin ardından merkez bankaları, " parasal genişleme" ve "sözle yönlendirme " uygulamalarını politika setlerine eklerken, son dönemde gündemi "negatif faiz" meşgul ediyor.

Ev alıp kiraya vermek mi? Yoksa paranızı faize yatırıp yüksek aylık getirisi sağlamak mı? 

Son zamanlarda konut sektöründe yaşanan dalgalanmalar, sektördeki durgunluk vatandaşların kafasında soru işaretlerine neden olabiliyor. Birikimi olan bir vatandaş için ev alıp kiraya vermek mi? Yoksa birikimini faize yatırıp daha yüksek gelir elde etmek mi daha caziptir. İşte haberin ayrıntıları...

Fed'in ABD'de negatif faize sıcak bakmayacağı öngörülüyor!

Çin'de ortaya çıkan yeni tip koronavirüs sebebiyle varlık fiyatlarında olağan dışı seviyeler test edilmeye devam ederken, ABD'de beklenen politika faizinin geçen hafta tarihte ilk defa negatif seviyeye inmesi konuyu tekrar ABD'nin gündemine taşıdı.

Serdar İnan ve İnanlar İnşaat neden battı?

Türkiye'nin 1 numaralı emlak ve konut editörü Tebernüş Kireçci, Serdar İnan'ın ve İnanlar İnşaat'ın neden battığını kaleme aldı..

Portekiz'den neden ev almalı?

Kültür yapısı, şehir manzaraları, hatta insanları ile ‘İstanbul’un ikizi’ olarak adlandırılan Lizbon, Türk yatırımcıların da dikkatini çekiyor. Peki Portekiz'den neden ev almalı?

Şu 5 neden sizi yatırım sahibi yapabilir mi?

Nef'in uzun zamandır beklenen ticari üniteleri satışa çıkıyor. Açık artırma müzayedesi 21 Aralık 2017'de yapılacak. Peki Şu 5 neden sizi yatırım sahibi yapabilir mi?

İnşaat maliyetleri neden yükseldi? 

Türkiye'nin 1 numaralı emlak ve konut editörü Tebernüş Kireçci, inşaat maliyetlerinin neden yükseldiğini ve inşaat maliyetlerinin fiyatlara nasıl yansıdığını anlattı..

Sefaköy-Başakşehir Havaray Hattı neden iptal edildi?

İBB Başkanı Mevlüt Uysal, Sefaköy-Başakşehir Havaray projesini neden iptal ettiklerini açıkladı....

Türkiye'de ABD'deki gibi mortgage krizi neden yaşanmaz?

Türkiye'nin 1 numaralı emlak ve konut editörü Tebernüş Kireçci, Türkiye'de ABD'deki gibi mortgage krizinin neden yaşanmayacağını ve Türkiye'de emlak fiyatlarının neden düşmeyeceğini ele aldı..

Konut profesyonelleri neden sık iş değiştirir?

Türkiye'nin 1 numaralı emlak ve konut editörü Tebernüş Kireçci, gayrimenkul sektöründeki eleman sirkülasyonunu ve konut profesyonellerinin neden sık iş değiştirdiğini kaleme aldı..

Konut satışlarındaki rekor inşaatçıları neden mutlu etmiyor?

Türkiye'de konut satışları trendini sürdürüyor. Peki, konut satışlarındaki rekor inşaatçıları neden mutlu etmiyor?

Gayrimenkuller gerçek değerleri ile neden satılmıyor?

Dünya gazetesi makale yazarlarından Murat Sayar bugünkü yazısında gayrimenkullerin neden gerçek değerleri ile satılmadığını yazdı..

Konut alıcısı neden Esenyurt'u tercih ediyor?

AVEB Proje ve Danışmanlık Kurucu Ortağı Burçin Çelik, konut alıcısının neden Esenyurt, Beylikdüzü ve Büyükçekmece üçgenini tercih ettiğini açıkladı..

Faize hassas kişiler gayrimenkul yatırımını tercih ediyor!

Türkiye Katılım Bankaları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Utku, "Toplumun faize hassas kesimleri alternatif yatırım araçlarına yöneliyor. Gayrimenkul, altın, döviz gibi enstrümanlar tercih ediliyor." dedi.

Neden negatif faize başvuruluyor Haberi

Neden negatif faize başvuruluyor

ABD'de 2006 sonlarında "mortgage" piyasasında patlak veren likidite krizi, 158 yıllık Amerikan Yatırım Bankası Lehman Brothers'ın 15 Eylül 2008'de iflas etmesiyle tüm dünyanın gündemine oturdu. Bu tarihten sonra tüm dünya ekonomi ve finans piyasalarında etkisini gösteren bu krize müdahale ise alışılmadık yöntemlerin başlangıcı oldu.


Bu dönemin tarihe geçen isimlerinden eski ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Ben Bernanke öncülüğünde, Büyük Buhran'dan bu yana uygulanan en agresif politikalara başvurularak 2008 yılında mortgage piyasasına dayalı tahvil satın alımına başlandı.


"Parasal genişleme" olarak bilinen bu uygulamaya ilaveten, faiz oranlarını da sıfıra yakın seviyelere indiren Fed, "sözle yönlendirme"yi de politika setine ekleyerek yeni bir uygulamaya daha öncülük etti.


Bu süreçte parasal genişlemede Fed'i, Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve Japonya Merkez Bankası (BoJ) takip ederken, "sözle yönlendirme" birçok...