19 / 11 / 2024

Doların yüksek seyretmesine ekonomi yönetimi neden izin veriyor?

Doların yüksek seyretmesine ekonomi yönetimi neden izin veriyor?

Türkiye'nin 1 numaralı emlak ve konut editörü Tebernüş Kireçci, kendi Twitter hesabından "Doların yüksek seyretmesine ekonomi yönetimi neden izin veriyor?" başlıklı analizini kaleme aldı. İşte Kireçci'nin 8 maddelik analizi...




Türkiye'nin 1 numaralı emlak ve konut editörü Tebernüş Kireçci, kendi Twitter hesabı http://twitter.com/TebernKireci1'den "Doların yüksek seyretmesine ekonomi yönetimi neden izin veriyor?" başlıklı analizini kaleme aldı. İşte Kireçci'nin 8 maddelik analizi...

Doların yüksek seyretmesine ekonomi yönetimi neden izin veriyor?

1) Dolar geçen yıl bir atak yaptı. Bu ataktan sonra geriledi. 1 yıldır yerinde sayıyor. YEP'e baktığımızda açıklanan rakamlar doların gelecek yıllarda yerinde saymasa da getirisinin düşük olacağını gösteriyor.

2) Normal koşullarda ekonomi yönetimi ihracatçının elini güçlendirmek için daha yüksek dolar istiyor. Ama bunu 2 nedenden dolayı gerçekleştiremiyor.

3) Birincisi; "yüksek dolar" ekonomi yönetiminin ve hükümetin başarısızlığı olarak algılanıyor. Bizde iktidarların başarısının ölçülerinden birisi doların iniş ve çıkışlarıdır. Dolar düşerse hükümet "başarılı" yükselirse "başarısız" olarak algılanır.

4) İkincisi ise; enflasyon ve pahalılıkta doların yükselişinin bahane edilmesi. Sürekli zam yapanların gerekçe olarak dolardaki yükselişi öne sürmeleri.

5) Daha önce defalarca ifade ettim. Ekonomi yönetimi istese doları çok daha aşağı çekecek güce sahip. Ama ithalat patlar ve ihracatta yakalanan ivme kaybedilmesin diye doları bu seviyelerde tutuyor.

6) Bu noktada da ekonomi yönetimi dolar yatırımcısını "taşıyıcı" olarak kullanıyor. "Dolar taşıyıcıları" olmasa o dolarları kamunun taşıması gerekecek. Taşımanın yükü ve masrafı milletin sırtına binecek.

7) Vatandaşa  dolar aldıran ekonomi profesörlerine, eski ekonomi yöneticilerine, ekonomistlere ve youtuberlara kızabiliriz. Ama taşıyıcılara teşekkür etmemiz gerekiyor.

8) Dolar yatırımcılarının niyetleri taşımak değildi elbet:) Ama neye niyet neye kısmet:) Sağ olsunlar. Dolar taşıyıcılarına bundan dolayı teşekkür edin. Uyandırmaya çalışmayın. Türk milletine bir musibet 1.000 nasihatten iyidir:)

 

Bankalara ne kadar borcumuz var?

Tebernüş Kireçci'yi Twitter'den takip etmek için tıklayınız

Tebernüş Kireçci'nin yazılarını okumak ve yorum yapmak için tıklayın


Geri Dön