21 / 12 / 2024

Osmanlı Arşiv Mirasının Yönetimi Kongresi başladı!

Osmanlı Arşiv Mirasının Yönetimi Kongresi başladı!

" Osmanlı Coğrafyası Kültürel Arşiv Mirasının Yönetimi ve Tapu Arşivlerinin Rolü Uluslararası Kongresi '', Grand Cevahir Otel'de başladı...



     Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen kongrenin açılışında konuşan Tapu ve Kadastro Genel Müdürü Davut Güney, bir yıllık çalışmanın sonucu olan kongrenin, Osmanlı arşivinin zenginliğini göstermek açısından önemli olduğunu belirterek, Osmanlı'nın 600 yıl boyunca hükmettiği topraklarda bugün 30'a yakın devletin var olduğunu hatırlattı. Osmanlı'yı devrinin süper gücü olarak tanımlayan Güney, Osmanlı'nın bu gücünü, devleti oluşturan bütün mekanizmaları kayıt altında tutan arşivcilik geçmişine borçlu olduğunu ifade etti. 

     

     ''Osmanlı'nın kayıt sistemi, devletin gücü ve bu gücün devamlılık dayanağıydı'' diyen Güney, bu belgeler sayesinde siyasi, iktisadi ve askeri gücün kontrol altında tutulduğuna vurgu yaptı. Güney, arşivlerin tutulma aşamasında en kaliteli malzemelerin kullanıldığını hatırlatarak arşivlerin bu yönüyle de kıymetli olduğunu söyledi. 

     

      Kullanılan malzemenin yanı sıra, hat, ebru, tezhip ve cilt sanatının uygulandığı arşivin, bir hazine niteliği taşıdığını kaydeden Güney, arşivin dijital ortama aktarılmaya devam edildiğini ve gelecek nesillerin hizmetine sunulacağını belirtti. Güney, arşivlerin uluslararası tartışmalara ve araştırmalara kaynaklık edebileceğini dile getirerek sözlerini noktaladı. 

      

      Davut Güney'in ardından konuşan KKTC İçişleri ve Yerel Yönetimler Bakanı Nazım Çavuşoğlu, kongreyi tarihi köklerin yeniden buluştuğu bir organizasyon olarak tanımladı. 

      

      Çavuşoğlu, Osmanlı arşivinin gün yüzüne çıkarılmasının çok önemli olduğunu ifade ederek, tapunun bir milletin sahip olduğu toprakları belgelendirebildiği tek kaynak olduğunu söyledi. Osmanlı'nın fethettiği her yeri en küçük alana kadar kayıt altına aldığını aktaran Çavuşoğlu, Kıbrıs'taki ilk tapu çalışmalarının geçmişinin de Osmanlı dönemine dayandığı bilgisini verdi. 

     

       Bakan Çavuşoğlu, ''Ölçemediğiniz şeyi yönetemezsiniz'' diyerek tapu ve arşivciliğin önemini vurguladı. Bu anlayışla hareket ettiklerini aktaran Çavuşoğlu, Türkiye'nin de desteğiyle Kıbrıs'taki arşivin dijital ortama aktarılmaya devam ettiğini söyledi. 

     

     ''Kültürel Arşiv mirası'', ''Kuyud-i Kadime Arşivi (Tapu arşivi)'', ''Kuyud-ı Kadime Arşivi'nde Toprak Tasarrufu ve Tapu Sistemine Ait Defterler ve Belgeler'', Tahrirlerle İlgili Defterler'', ''Defterhanenin Yapısı ve İşleyişiyle İlgili Defter ve Belgeler'' konu başlıklarında gerçekleşecek kongrede, Osmanlı'nın hükmettiği topraklarda bugün var olan devletlerin kurum ve kuruluşlarıyla ortak değerlerin paylaşımı ve belgelerin ilim dünyasına kazandırılması amaçlanıyor. 

     

      Açılışta konuşma yapması beklenen Kongre Onursal Başkanı Prof. Dr. Halil İnalcık, rahatsızlığı nedeniyle kongreye katılamadı. İnalcık, daha sonra gönderdiği videoyla kongreyle ilgili düşüncelerini ifade etti. Mesajında arşivlerin sadece devletlerin değil, toplumların tarihi için de önemli bir kaynak olduğunu kaydeden İnalcık, ilgilileri bu arşivlerden yararlanmaya çağırdı.


AA


Geri Dön