28 / 04 / 2024

Cevizli Tekel Fabrikası'nda yıkım başladı!

Cevizli Tekel Fabrikası'nda yıkım başladı!

İstanbul Şehir Üniversitesi'ne tahsis edilen tescilli fabrika yapılarının yer aldığı endüstri mirası Cevizli Tekel arazisinde tescilli tütün depolarının yıkımı başladı. Mimarlar Odası çağrı yapıyor: Proje derhal durdurulmalı




İstanbul Şehir Üniversitesi'ne tahsis edilen tescilli fabrika yapılarının yer aldığı Cevizli Tekel arazisinde yıkım başladı. Cumhuriyet dönemi endüstri mirası niteliğinde fabrika, yönetim, lojman ve sosyal tesis yapıları ile 4 bin 100 ağacın yer aldığı alan 3. derece doğal sit niteliğinde. Arazinin bir bölümünde ise 1. derece arkeolojik sit alanı olarak belirlenen erken Bizans dönemine ait arkeolojik kalıntılar yer alıyor. 2003'te yapılan koruma amaçlı imar planında alanın büyük bölümü şehir parkı olarak planlanmıştı. Ancak arazinin yaklaşık 300 dönümü 2009'da 'eğitim tesisi' fonksiyonuna alınarak kurucuları arasında Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun da bulunduğu Bilim ve Sanat Vakfı'na 49 yıllığına tahsis edildi. 



Endüstri mimarisi 


Araziye yapılacak üniversite yerleşkesi için yıkımlara tescilli tütün depolarından başlandı. 7 kollu tütün depoları, buhar üretim merkezi yapısı, soğutma merkezi yapıları 5 No'lu Koruma Kurulu tarafından 2010'da korunması gereken endüstri mimari örnekleri olarak tescillenmişti. Kurul 2013'te 7 kollu tütün depolarının yıkılabileceğine karar verdi. Depoların yerine onaylı rekonstriksüyon projesi doğrultusunda üniversite yerleşkesi için daha işlevsel yapılar inşa edilecek. 


5 No'lu Kurul, yerleşke için öngörülen eğitim birimleri, araştırma binası, konferans salonu, kütüphane, misafirhane, rektörlük binası, sosyal tesis binası, spor salonu, yurt binalarına ilişkin avan projenin uygulanmasında ise sakınca görmedi. Kartal Belediyesi ise geçen temmuz ayında yapılara yıkım ruhsatı verdi. 



BirGün


Geri Dön