06 / 05 / 2024

Örnek TAKS hesabı

Örnek TAKS hesabı

Taban alanı katsayısı olarak ifade edilen TAKS, inşaatı yapılacak bir yapının taban alanının ne kadar olması gerektiğini belirliyor. Taks nasıl hesaplanıyor? Taks oranı nedir?

Bina oturum alanı hesabı nasıl yapılır?

TAKS, yani taban alanı katsayısı, taban alanının imar parseli alanına oranı olarak karşımıza çıkıyor. Peki, bina oturum alanı hesabı nasıl yapılır?

TAKS oranları 2015!

İnşaat hesaplamaları arasında yer alan TAKS hesabı, TAKS oranları ile yapılıyor. TAKS (Taban Alan Katsayısı), arsa alanının bu katsayı ile çarpılması halinde bulunuyor. İşte TAKS oranları 2015..

İnşaat TAKS hesabı nasıl yapılır?

Bir arsa üzerinde yapılacak inşaatın sahip olacağı alan için TAKS ve KAKS hesaplamaları yapılıyor. Bu hesaplamalar projenin gerçekleşeceği arsanın imar planında yazan oranlar baz alınarak yapılıyor. Peki inşaat TAKS hesabı nasıl yapılır?

TAKS değeri nedir?

Bir yapı inşaatı sürecinde, inşaat alan hesabında gerekli olan değerler arasında TAKS değerleri de bulunuyor. Peki, TAKS değeri nedir? TAKS hesaplaması nasıl yapılır? İşte yanıtı..

Taks nasıl bulunur?

Taban alanı katsayısı olarak da ifade edilen TAKS, inşaatı yapılacak bir yapının taban alanının ne kadar olması gerektiğini belirliyor.Peki taks nasıl bulunur?Taks hesabına dahil olmayan alanlar nelerdir?

Taks kaks hesabı nasıl yapılır?

Bir inşaat yapılmak isteniyorsa inşaat taban alanı katsayısı ile kat alanı katsayısının öğrenilmesi gerekiyor.Taks ve kaks bize yapının boyutlarıyla ilgili bilgi veriyor.Peki,taks kaks hesabı nasıl yapılır?

Taks ve Kask hesabı nasıl yapılır?

İnşaat taban alanı katsayısı ile kat alanı katsayısı, bir yapının hangi boyutlara sahip olacağına ilişkin kesin kararlar veriliyor. Peki, Taks ve Kask hesabı nasıl yapılır?

Taks hesabına dahil olmayan alanlar!

Taks hesabına göre İnşaat yapılacak alanlarda arsa üzerine yapılacak olan yapının kaç katlı olacağı arsa üzerinde ne kadar alan kaplayacağı belirleniyor. Peki bu taks hesabına dahil olmayan alanlar neler?

Taks hesabı nasıl yapılır?

İnşaat yapılacak alanlarda arsa üzerine yapılacak olan yapının kaç katlı olacağı arsa üzerinde ne kadar alan kaplayacağı hesabı Taks değerleri ile bulunuyor. Peki,taks hesabı nasıl yapılır?

Sığınak alan hesabı!

Serpinti sığınaklarının yer üstünde veya kısmen yeraltında yapılanları TAKS hesabına dâhil ediliyor. Ana yapıdan ayrı tamamen toprağın altında kalanlar ise TAKS hesabına dahil edilir mi? İşte sığınak alan hesabı..

İmar kanunu taks hesabı!

İnşa edilecek bir yapının kaç katlı olacağı ve arsa alanı üzerinde nerede konumlandırılacağı, TAKS hesabı ile belirleniyor. Taks ile ilgili esaslar, İmar Kanunu kapsamında veriliyor. İşte İmar kanunu taks hesabı...

TAKS hesabına dahil alanlar!

Yapıların tabi zemin veya tesviye edilmiş zemin üzerinde kalan kısmının parseldeki izdüşümünün kapladığı alan olan TAKS hesabına hangi alanlar dahil ediliyor? İşte TAKS hesabına dahil alanlar...

TAKS nedir, nasıl hesaplanır?

İnşaat projeleri yapılırken, dikkat edilen noktalardan biri de TAKS oluyor. TAKS hesabı göz önünde bulundurularak, projenin taban oturum alanı belirleniyor. Peki TAKS nedir, nasıl hesaplanır?

Örnek TAKS hesabı Haberi

Örnek TAKS hesabı

Taks oranı nedir?

Taban alanı katsayısı (TAKS) yapının arsa alanı üzerinde ne kadarlık bir kısımda yayılacağı ve kaç katlı olacağını belirlenmesinde önemli bir rol oynuyor.TAKS hesabı ile ilgili açıklamalar Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğinde yer alıyor. Peki taks oranları nelerdir? İşte taks oranları!



Taks oranı nedir?

Taban alanı katsayısı (TAKS), ilgili belediyeler tarafından belirleniyor; 0.10 – 0.15 – 0.40 – 0.50 – 0.60 – 0.80 arasında değişiyor.


Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik'te açıklamalar yapılıyor. Yapılan açıklamalar şu şeilde;


Bahçede yapılan eklenti ve müştemilatı dahil yapıların tabi zemin veya tesviye edilmiş zemin üzerinde kalan kısmının parseldeki izdüşümünün kapladığı alana deniyor.Ana yapının dışında kalan binaya ait arıtma tesisi ve trafolar, akaryakıt pompaları ve taşıyıcıları hariç olmak üzere kanopiler...