Taks hesabı nasıl yapılır?
İnşaat yapılacak alanlarda arsa üzerine yapılacak olan yapının kaç katlı olacağı arsa üzerinde ne kadar alan kaplayacağı hesabı Taks değerleri ile bulunuyor. Peki,taks hesabı nasıl yapılır?
Taks hesabı nasıl yapılır?
Taban alanı katsayısı (TAKS) yapının arsa alanı üzerinde ne kadarlık bir kısımda yayılacağı ve kaç katlı olacağını belirlenmesinde önemli bir rol oynuyor. TAKS hesabı ile ilgili açıklamalar Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik kapsamında bulunuyor. Yönetmeliğe göre TAKS hesabına dahil alanlar ve TAKS hesabına dahil olmayan alanlar şu şekilde sıralanıyor.
Madde 14- Taban alanı
Bahçede yapılan eklenti ve müştemilatı dahil yapıların tabi zemin veya tesviye edilmiş zemin üzerinde kalan kısmının parseldeki izdüşümünün kapladığı alandır. Ana yapının dışında kalan binaya ait arıtma tesisi ve trafolar, akaryakıt pompaları ve taşıyıcıları hariç olmak üzere kanopiler ve arkatlar, yangın merpenleri, toprağa dayalı asansör boşlukları, ışıklıklar, zemine oturan avlular, iç bahçeler, açık havuzlar, pergole, kameriye, üstü açık veya örtülü zemin terasları, bahçe duvarı ve istinat duvarı gibi yapılar, kontrol kulübeleri ile tamamen toprağın altında kalan otopark, açık otopark, sığınak ve tesisat hacimleri ve ana binadan ayrı ve toprağın altında kalan yakıt depoları, su depoları, su sarnıcı ve gri su toplama havuzu taban alanına dahil edilmez.
Taban alanı katsayısı, arsanın imar planı belgesi kapsamında belirtiliyor. Söz konusu Taban alanı katsayısı (TAKS), belediyece belirleniyor; 0.10 – 0.15 – 0.40 – 0.50 – 0.60 – 0.80 arasında değişiyor.
Belirlenen TAKS oranının iki oran aralığında gösterilmesi halinde, verilen oranlar arasında istenilen taks rakamı seçilebiliyor. Taban alanının büyük olarak seçilmesi halinde kat sayısı azalıyor; taban alanının küçük olarak seçilmesi halinde ise kat sayısı artıyor.
Taks hesaplaması...
Yukarıda da belirttiğimiz gibi TAKS = 0.10 – 0.15 – 0.40 – 0.50 – 0.60 – 0.80 arasında değişen bir sayıdır. Arsa alanını bu katsayı ile çarparsanız bina oturum alanını hesap etmiş olursunuz. Bazı yerlerde taban alanı ön yan ve arka bahçelerden belirli bir miktar çekmek sureti ile hesap edilir. Ön bahçeden 5 metre komşulardan 3 metre arkadan 3 metre çekerek kalan kısımda taban oturumu sağlanabilir. Bu tamamen planda yazan duruma göre değişir.
TAKS hesaplaması örneği..
TAKS hesabı; taban alanı çarpı arsa alanı formülü baz alarak yapılıyor. Buna göre 1500 metrekarelik arsanın taban oturumu 450 metrekare olabiliyor.
1500 x 0,30 = 450 metrekare olarak bulunuyor.
Taks oranları nelerdir?
Öznur Yaslı/Emlakkulisi.com