07 / 05 / 2024

ortak alanlara dask yapılıyor mu

ortak alanlara dask yapılıyor mu

Eşyalar ve elektronik cihazlar DASK kapsamına girmez. DASK sadece evinize, binanıza gelecek zararları kapsar. Peki DASK sitelerin ortak alanlarında neleri kapsıyor?

Konut sitelerinde oturanlar dikkat! Maliye her an kapınızı çalabilir!

Sözcü Gazetesi köşe yazarı Nedim Türkmen, bugünkü köşesinde konut sitelerinde evi olan kişilerin ortak alanlara ilişkin vergi mükellefiyetini kaleme aldı. İşte Nedim Türkmen'in 'Sitede evi olanlara ortak alan mükellefiyeti' başlıklı yazısı...

Sitelerde ortak alan sigortasına dikkat!

Eşyalar ve elektronik cihazlar DASK kapsamına girmez. DASK sadece evinize, binanıza gelecek zararları kapsar. Peki DASK sitelerin ortak alanlarında neleri kapsıyor?

DASK neleri karşılar?

Posta yazarı Tamer Heper 'Binamızdaki yönetici binamıza ait Zorunlu Deprem Sigortası’nı (DASK) yaptırmıyor. Böyle bir durumda ben kendi dairemi yaptırsam, site içindeki ortak alanlar buna girer mi? Yöneticinin sorumluluğu nedir?' sorusunu yanıtladı.

Balkon kapatma hangi şartlarda imara aykırı sayılır?

Posta yazarı Tamer Heper, 'Balkonların kapatılması gibi ortak alanlara müdahale, imara aykırı da olsa genel kurul kararı alınırsa sorun çıkmaz diyorlar. Ben ‘imara aykırı’ diye belediyeye şikayet edersem, belediye “Genel kurul kararı var, ben bunu yıkamam” mı diyecek?' sorusunu yanıtladı.

DASK mı, konut mu, ortak alan sigortası mı?

Sigorta sektörü şimdi de konut sahiplerine yönelik ortak alan sigortası çıkardı. Bu sigorta konutlardaki ortak alanların başta deprem olmak üzere doğal afetler, yangın, hırsızlık, yaralanma gibi risklerini güvence altına alıyor...

İmar barışı işgal kargaşasına dönüştürülmemeli!

Son zamanlarda birçok kişi ve işletme sahibi belediyelere başvurarak proje dışı alanları, dıştan yaptıkları bacaları ve ortak alanlara yeni yaptıkları eklentileri İmar Barışı kapsamında yasal hale getirmeye çalışıyor.

DASK hasar tespit kaynağını artıyor!

Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) hasar tespit kaynağını artıyor. Olası depremde hem hızlı hasar tespiti yapılacak hem de ülke kaynakları birlikte ortak kullanılacak. 

Koleksiyon, Düsseldorf mağazasını açtı!

Koleksiyon, yeni açılan Almanya – Düsseldorf’taki mağazasıyla eğitimden finansa, ofisten ortak alanlara yönelik çok çeşitli tasarım çözümleri sunacak. Koleksiyon, Düsseldorf mağazasını Avrupa’nın merkez noktası olarak konumluyor.

Bina ortak alanları DASK kapsamında mıdır?

Zorunlu Deprem Sigortası, meskenlerde depremin neden olacağı maddi zararların tazmin edilmesini sağlamaya yönelik olarak oluşturulan bir sigorta sistemi olarak biliniyor. Peki, bina ortak alanları DASK kapsamında mıdır?

Ortak kullanım alanları kimler tarafından ve nasıl kullanılır?

Taşınmazlarda bağımsız bölümlerin harici olarak maliklerin kullanımına ayrılan alanlara ortak kullanım alanı deniyor. Peki, ortak kullanım alanları kimler tarafından ve nasıl kullanılır? İşte, Ortak kullanım alanlarının kullanımı..

Ortak kullanım alanları nelerdir?

634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre anagayrimenkulün bağımsız bölümleri dışında kalıp, korunma ve ortaklaşa kullanılan alanlara ortak kullanım alanı deniyor. Peki, Kat Mülkiyeti Kanunu'nda açıklanan ortak kullanım alanları nelerdir?

Apartmanlarda ortak alan kullanımı!

Bir anagayrimenkulün bağımsız bölümleri dışında kalıp, korunma ve ortaklaşa kullanma veya faydalanmaya yarıyan alanları bulunuyor bu alanlara apartman ortak alanı deniyor. İşte, apartmanlarda ortak alan kullanımı!

Ortak alan kullanım hakkı nedir?

634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu gereğince, anagayrimenkulün bağımsız bölümleri dışında kalıp, korunma ve ortaklaşa kullanılan alanlara ortak kullanım alanları deniyor. Peki, ortak alan kullanım hakkı nedir?

ortak alanlara dask yapılıyor mu Haberi

ortak alanlara dask yapılıyor mu

Türkiye'de konutların Zorunlu Deprem Sigortası bulunması şart. Vatandaşın algısının DASK'ın evdeki eşyaları da kapsadığı yönünde olduğunu vurgulayan Sigorta ve Reasürans Brokerleri Derneği Başkanı Selcen Gür, "DASK sadece evinize, binanıza gelecek zararları kapsar. Eşyalarınız ve elektronik cihazlarınız DASK kapsamına girmez. Bunlar için konut poliçesi yaptırmalısınız” diye konuştu Gür, bunların dışında her apartmanın bir ortak alan sigortasına ihtiyacı olduğuna dikkat çekti. 

HASARLARA KARŞI 

Kat Mülkiyeti Kanunu'ndaki ‘kat maliklerinden her biri aralarında başka türlü anlaşma olmadıkça ortak alanın sigorta primlerine arsa payı oranında katılmakla yükümlüdür' ve 'yönetim planında aksine hüküm olmadıkça ana gayrimenkulün sigorta ettirilmesi gereklidir' ifadelerinin altını çizen Gür, “Ortak alan sigortası tüm yöneticileri birçok yükten kurtaracak aynı zamanda site ve apartman sakinlerini de her hasarda miktarı önceden öngörülemeyen ödemeler yapmaktan kurtaran bir poliçe” açıklamasında...