27 / 11 / 2024

ortak yerlerin oy çokluğuyla tadilatı

ortak yerlerin oy çokluğuyla tadilatı

Ortak yerler, günümüzde müstakil ev yaşamından apartman dairesi yaşamına geçişte önem kazanan bir konudur. Peki apartman dairesinde yaşayan kişiler ortak yerlerde tadilat yapılması kararını nasıl alıyorlar?

Kapıcı dairesi gibi ortak alanları kiraya vermek yasal mı? Kiralama için kime nasıl yetki verilir?

Site ve apartmanda ortak alanın kiraya verilmesi kararını kim alır? Oy birliği mi oy ç okluğu mu gerekir? Kiralamaya kim yetkilidir? Bütün maliklerin oyu gerekir mi? Vekaleten oy kullanılabilir mi? İşte sık sık tartışma yaratan bu konudaki sorulara verilen yanıt...

Sitelerde ortak alanlarda yapılacak değişiklikler için oylama nasıl yapılır?

Posta yazarı Tamer Heper 'Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre, ortak alanlarda yapılacak inşaat, onarım, değişik renkte badana için beşte dört oy gerekiyor. Daireme klima taktıracağım. Klimanın dış ünitesi için 23 bağımsız bölümlü binamızda, benim bir olan payım da hesaba katılacak mı?' sorusunu cevapladı.

Giriş katında oturanlar asansör giderlerine katılmak zorunda mı?

Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında binalarda ortak yerlerin tüm masrafları bina sakinlerinden karşılanıyor. Ancak bunun aksine hükümler yönetim planına konulabilir ve yeni hükümler geçerli olabilir.

Binadaki ortak yerlerin tadilatı nasıl yapılır?

Posta yazarı Tamer Heper, bir okuyucusunun 'Yeni bir ev aldık ancak baya eski. İçinde tadilat yapacağız. Dubleks bir ev, her iki banyosunda da baca çıkışı var ve baca yeri çok fazla yer kapladığı için kırdırmak istiyoruz. Bunun için ne yapmamız lazım?'sorusunu yanıtladı.

Kapıcı kaç saat çalışır?

Apartmanın bakımı, korunması, küçük çaptaki onarımı, ortak yerlerin ve döşemelerin bakımı, temizliği, bağımsız bölümlerde oturanların çarşı işlerinin görülmesi gibi işlerin yapmak ile mükellef olan kapıcı kaç saat çalışır?

Kapıcının kira karşılığı çalıştırılması mümkün mü?

Apartmanın bakımı, korunması, küçük çaptaki onarımı, ortak yerlerin bakımı, temizliği gibi işlere karşılık olarak kiracıya ödemenin nasıl yapılacağı iş sözleşmesinde tespit ediliyor. Peki, kapıcının kira karşılığı çalıştırılması mümkün mü?

Kapıcı talimatnamesi örneği!

Kapıcılar apartmanın bakımı, korunması, küçük çaptaki onarımı, ortak yerlerin ve döşemelerin bakımı, temizliği, bağımsız bölümlerde oturanların çarşı işlerinin görülmesi gibi işlerden sorumlu oluyor. İşte kapıcı talimatnamesi örneği..

Kapıcı birden fazla apartmanda çalışabilir mi?

Kapıcılar, anataşınmazın bakımı, korunması, küçük çaptaki onarımı, ortak yerlerin ve döşemelerin bakımı, temizliği, güvenliklerinin sağlanması, kaloriferin yakılması gibi işleri görüyor. Peki, kapıcı birden fazla apartmanda çalışabilir mi?

Kapıcının görevleri 2015!

Anataşınmazın bakımı, korunması, küçük çaptaki onarımı, ortak yerlerin ve döşemelerin bakımı, temizliği, bağımsız bölümlerde oturanların çarşı işlerinin görülmesi gibi işleri kapıcı yapıyor. İşte kapıcının diğer görevleri 2015..

Site yönetiminden blok yönetimine geçişte ortak alanlar!

Site yönetiminden blok yönetimine geçiş ve yönetim planının değiştirilmesi işlemi 5/4'lük oy ile söz konusu olabiliyor. Peki, site yönetiminden blok yönetimine geçişte ortak alanların durumu ne olur?

Kapıcının yıllık izni ne kadar?

Anataşınmazın bakımı, korunması, küçük çaptaki onarımı, ortak yerlerin ve döşemelerin bakımı, temizliği gibi görevlerden sorumlu görevliye deniyor. Peki kapıcının yıllık izni nasıl düzenlenir? Kapıcının yıllık izni ne kadar?

Kapıcıdan kira alınır mı?

Anataşınmazın bakımı, korunması, küçük çaptaki onarımı, ortak yerlerin ve döşemelerin bakımı, temizliği gibi işleri konut kapıcısı görüyor. Peki, kapıcıya konut verilmesi durumunda kapıcıdan kira alınır mı?

Çatı katında diğer maliklerin hakkı varmı?

Anagayrimenkul üzerinde "ortak alan" olabilmesi için yapıda bağımsız bölümlerin yer alması ve bağımsız bölümlerin faydalanabileceği ortak yerlerin olması gerekiyor. Peki, çatı katında diğer maliklerin hakkı varmı?

ortak yerlerin oy çokluğuyla tadilatı Haberi

ortak yerlerin oy çokluğuyla tadilatı

Günümüzde 1965 yılında yürürlüğe giren 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu ile birlikte önem kazanan apartmandaki ortak yerler konusu, toplu yaşamdan kaynaklanan sorunların ve çözümlerin odak noktası konumundadır. Ortak yerler konusu, bu kanunda açıkça belirlenmiş ve toplu yaşamdan kaynaklanabilecek herhangi bir soruna karşı çözümler sunulmuştur.


Bir yapıda esas olan o binanın yönetmelik planıdır. Yönetmelik planı; Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 28. Maddesi, Yönetim Planı yönetim tarzını, kullanma maksat ve şeklini, yönetici ve denetçilerin alacakları ücreti ve yönetime ait diğer hususları düzenliyor.. Yönetim Planı, bütün kat maliklerini bağlayan bir sözleşme hükmündedir. Yönetim Planı'nın değiştirilmesi için bütün kat maliklerinin beşte dördünün oyu şarttır. Kat maliklerinin 33'üncü maddeye göre mahkemeye başvurma hakları saklıdır.


Yönetim planı tapuya tescil edilir, yönetim planı, Kat Mülkiyeti Kanunu'na ve hukukun genel ilkelerine...