22 / 07 / 2024

osmanlı camileri kitabı

osmanlı camileri kitabı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraki KİPTAŞ; Kültür Tarihi Araştırmaları Merkezi bünyesinde, kültür tarihçisi Süleyman Faruk Göncüoğlu’na “Gelenekten Geleceğe Camiler” kitabını hazırlattı. 

Osmanlı coğrafyasının mimari izleri!

Osmanlı’nın birbirlerinden güç alan kagir evleri ve şehirleri donatan kubbeler... Bu nevi şahsına münhasır mimarinin özellikleri Gülsün Tanyeli’nin “Hiçbir Üstâd Böyle Kâr Etmemişdir” kitabında yer alıyor. Kitabın tasarımı Bülent Erkmen’e ait, 290 sayfa ve toplam 133 görselden oluşuyor.

Osmanlı Mimarlık Kültürü kitabı ile mimarlık dersleri!

Avrupa’daki Osmanlı mimarisi hakkında en kapsamlı eserlerin yazarı restoratör, Ekrem Hakkı Ayverdi’nin anısına hazırlanan “Osmanlı Mimarlık Kültürü” kitabında, Osmanlı mimarisi farklı yönleriyle ele anlıyor.

Balkanlar'daki Osmanlı camileri yenileniyor!

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı ( TİKA ), Balkanlar'daki Osmanlı camilerini yeniden ayağa kaldırmaya devam ediyor.

Cibuti'deki Osmanlı camileri restore edilecek!

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a, Afrika Boynuzu ülkelerine yaptığı ziyarette eşlik eden Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Cibuti'de, Hasoba Türklerinin yaşadığı ve Osmanlı döneminden eserlerin bulunduğu Tajura bölgesini ziyaret etti.

İstanbul'un İncileri Sur Dışı Camileri kitabı İBB Kültür'den çıktı!

İstanbul'un İncileri Sur Dışı Camileri kitabı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş. Yayıncılık tarafından yayımlandı. Sudi Yenigün tarafından kaleme alınan İstanbul'un İncileri Sur Dışı Camileri kitabında 172 cami tanıtılıyor.

İBB, İstanbul'un İncileri Sur İçi Camileri kitabını yayımladı!

Kültür AŞ'den yapılan açıklamaya göre, "İstanbul'un İncileri Sur İçi Camileri" ismiyle yayımlanan kitapta, Eminönü'nden başlayarak, tüm mahalle ve sokaklardaki camiler bir gezi dizisi halinde okuyucunun dikkatine sunuldu.

Dekar Yapı Osmanlı'da Sportif Atıcılık Nişan Taşları kitabına destek verdi!

Zengin kültürel yayınların desteklenmesinin önemine inanan Dekar Yapı ve Yatırım A.Ş, M. Şinasi Acar’ın büyük bir özveri ve detaylı çalışmalar ile kaleme aldığı “Osmanlı'da Sportif Atıcılık Nişan Taşları” kitabına destek verdi.

Bulgaristan'daki Osmanlı camileri restore edildi!

Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin öncü olduğu çalışma ile Bulgaristan'daki Osmanlı camileri restore edildi...

Dan Brown'un kitabı Ayasofya'nın ziyaretçi sayısını arttıracak!

Da Vinci Şifresi" kitabında olayların düğümünü Louvre Müzesi'nde çözen yazar Dan Brown, son kitabı "Cehennem"de Ayasofya'yı mekan olarak kullanıyor

Osmanlıpark Kent Mobilyaları ve İnşaat Sanayi Şirketi kuruldu!

Osmanlıpark Kent Mobilyaları ve İnşaat Sanayi Dış Ticaret Anonim Şirketi, Bayram Aldemir ve Elif Yayla tarafından 500 bin TL'lik sermaye ile 9 Mayıs'ta kuruldu

Hacıhüsrev Osmanlı ve Selçuklu mimarisiyle dönüşecek!

Beyoğlu Hacıhüsrev Mahallesi, Kentsel dönüşüm projesi kapsamında Osmanlı ve Selçuklu mimarisiyle inşa edilecek...

Beyoğlu Hacıhüsrev Mahallesi, Osmanlı mimarisiyle inşa edilecek!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, kentsel dönüşüm kapsamında riskli alan ilan edilen Beyoğlu Hacıhüsrev Mahallesi'ni Osmanlı ve Selçuklu mimarisiyle inşa edecek

Osmanlı-Selçuklu mimarisi TOKİ'ye ilham kaynağı oldu!

Osmanlı-Selçuklu mimarisi, Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığının (TOKİ) yöresel dokuda inşa edeceği konutlar için ilham kaynağı oldu.

osmanlı camileri kitabı Haberi

osmanlı camileri kitabı

Star Gazetesi'nde yer alan habere göre; titiz bir çalışma ürünü olarak hazırlatılan kitapta çok bilinen abidevi camilerin yanı sıra yeni yapılmış ibadethane örneklerine de yer veriyor. 


MİMARİSİ ANLAM TAŞIMALI

Kitapta; Kabe’den başlayarak, İslamiyetin doğuşu ile ilk ibadethane oluşumları, Türklerin İslamiyete girişlerinden sonraki camiler, Selçuklu ve Osmanlı dönemi camileri günümüz mimarisine ışık olabilecek şekilde ele alınıyor. Kitabın yayınlanma amacını Güncüoğlu, “İslam medeniyetinin cami geleneği ve özelliklerini kısa bir demet halinde sunmaya çalıştık” sözleriyle özetliyor. 

Güncüoğlu, bugünün cami mimarisine karşı eleştirisini ise şöyle ifade ediyor: “Caminin, insanın bu dünyadaki varlığı ile ebedi varlığı arasında bir köprü olduğunu, dolayısıyla cami yapısının mimari ögelerinin, anlam ileten birer mecaz olarak okunması gerektiğini bilmemize rağmen, bugünkü modernite içinde, İslam tarihinde mimari ve görsel açıdan bu kadar çirkini...