09 / 05 / 2024

Osmanlı Mimarlık Kültürü kitabı

Osmanlı Mimarlık Kültürü kitabı

Avrupa’daki Osmanlı mimarisi hakkında en kapsamlı eserlerin yazarı restoratör, Ekrem Hakkı Ayverdi’nin anısına hazırlanan “Osmanlı Mimarlık Kültürü” kitabında, Osmanlı mimarisi farklı yönleriyle ele anlıyor.

Atatürk Kültür Merkezi kısa sürede ihaleye çıkacak!

Mimar Melkan Gürsel, Murat Tabanlıoğlu ile birlikte Hayati Tabalıoğlu’nun mimarlık mirasını geleceğe taşıyor. Melkan Gürsel, Atatürk Kültür Merkezi’nin son durumu hakkında açıklamalar yaptı. 

Osmangazi'ye yeni kültür merkezi!

Osmangazi Belediyesi, Kayhan Mahallesi’nde 20. yüzyıl başlarına ait sivil mimarlık örneği yapıyı rekonstrüksiyon çalışmaları ile restore etti. Kültür merkezi olarak kullanılacak tarihi yapı, Osmangazi Kayhan Çarşısı’na da önemli bir değer katacak.

Yapı Kredi Kültür Sanat binası yeniden açıldı!

Yapı Kredi Kültür Sanat binası, Teğet Mimarlık imzasıyla geçirdiği renovasyonun ardından kısa süre önce Beyoğlu, Galatasaray’daki yerinde yeniden kapılarını açtı.

TOKİ mahalle kültürünü geleceğe taşıyacak!

7 İklim 7 Bölge Ulusal Mimari Kentsel Tasarım Fikir Yarışmasının Jüri Başkanı İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Gül, "Mahalle" kültürünü geleceğe taşımayı amaçlayan yarışmayla ilgili düşüncelerini paylaştı.

Molla Yegan Kültür Merkezi Yıldırım'a değer katacak!

Yıldırım Belediyesi, Osmanlı Dönemi’nin önemli alimlerinden Bursalı fıkıh alimi Molla Yegan'ın adını taşıyan ve Fatih Sultan Mehmet'in öğrenim gördüğü Molla Yegan Medresesi’nin olduğu bölgeye büyük bir kültür merkezi inşa edecek.

Osmanlı Mimarlık Kültürü kitabı ile mimarlık dersleri!

Avrupa’daki Osmanlı mimarisi hakkında en kapsamlı eserlerin yazarı restoratör, Ekrem Hakkı Ayverdi’nin anısına hazırlanan “Osmanlı Mimarlık Kültürü” kitabında, Osmanlı mimarisi farklı yönleriyle ele anlıyor.

Hıdırlık Tabyası, Osmanlı Kültür ve Medeniyet Müzesi olacak!

Balkan Savaşlarındaki Edirne savunmasında karargah olarak kullanılan Hıdırlık Tabyası Osmanlı Kültür ve Medeniyet Müzesi olarak turizme hizmet edecek.

Bursa Molla Yegan'da kültür merkezi inşa edilecek!

Yıldırım Belediyesi, Osmanlı âlimlerinden Molla Yegân’ın adını taşıyan Molla Yegân Medresesi’nin olduğu bölgeye kültür merkezi inşa edecek

Bursa Vakıf Kültürü Müzesi açılış için gün sayıyor!

Tarih başkenti Bursa’yı, müzecilik anlamında da öncü bir kent haline getiren Büyükşehir Belediyesi, Osmanlı’dan günümüze vakıflar ve vakıf eserlerini anlatan Vakıf Kültürü Müzesi’nin açılışı için gün sayıyor.

Ünye Kültür Yolu projesi hız kesmiyor!

Ünye’nin turizmde en önemli projesi olan “Kültür Yolu” projesi hız kesmeden devam ediyor. Kültür yolu projesinde önemli isimlerden de destek geliyor. Bunlarda biri de Ünyeli ünlü mimar, restorasyon uzmanı ve mimarlık tarihçisi Prof.Dr. Zeynep Ahunbay.

Yeni Atatürk Kültür Merkezi nasıl olacak?

ABD’li mimarlık firması Perkins Will de İstanbul’daki AKM binası için Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bir proje sundu. Projede 2 bin kişilik büyük bir tiyatro ve opera salonu, 800 kişilik tiyatro salonu, sinema salonları yer alacak.

Kültür Köprüleri Projesi yola çıktı!

Kocaeli Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi tarafından hazırlanan “Kültür Köprüleri” projesi yola çıktı. Proje kapsamında yurtdışındaki mimari miraslarımız için kitap serisi hazırlanacak.

Ankara’da kültür yapıları konulu panel düzenlendi!

VitrA ve Türk Serbest Mimarlar Derneği’nin (TSMD) iş birliğiyle Ankara’da, “Kent ve Mimarlık Üzerinden Kültürü Okumak” adlı bir panel düzenlendi. Panelde Ankara’daki kültür yapıları hakkında fikir alışverişi yapıldı.

Osmanlı Mimarlık Kültürü kitabı Haberi

Osmanlı Mimarlık Kültürü kitabı

Hayatını Osmanlı mimarlık kültürünün yaşatılması ve korunmasına adayan restoratör, koleksiyoner ve mimarlık tarihçisi Yüksek Mimar Mühendis Ekrem Hakkı Ayverdi’nin anısı “Ekrem Hakkı Ayverdi’nin Hâtırasına Osmanlı Mimarlık Kültürü” kitabıyla yaşatılacak. 


Kubbealtı Akademisi Kültür ve Sanat Vakfı ile İstanbul Teknik Üniversitesi’nin desteğiyle Ayverdi’nin vefatının 30’uncu yılında düzenlenen Uluslararası Osmanlı Mimarlık Kültürü Sempozyumu’nda sunulan bildiriler, makale haline getirilerek kitaplaştırıldı. Her biri Osmanlı mimarlığının farklı yönlerine temas eden toplam 12 makalenin yer aldığı kitabı, İstanbul Şehir Üniversitesi’nden Prof. Dr. Hatice Aynur ile İstanbul Teknik Üniversitesi’nden Dr. A. Hilal Uğurlu yayına hazırladı.  Üç bölümden oluşan kitabın ,‘Osmanlı’da Mimarlık Kültürü ve Âdâbını Yeniden Düşünmek’ başlıklı ilk bölümünde Gülru Necipoğlu, Ezgi Dikici ve Hakkı Önkal’ın kaleme aldığı üç makale yer alıyor. ‘Yazılı ve Görsel Kaynaklarda Mimarinin İzini...