03 / 05 / 2024

Özbekistan unesco

Özbekistan unesco

UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesine, 1990 - 2001 yıllarında Özbekistan 'dan İçhan Kale, Buhara, Şehr-i Sebz, Semerkand kentleri dahil edildi.Özbekistan'ın devlet kurumları ecdat yadigarı eserlerin korunmasına büyük önem veriyor.

Özbekistan'daki tarihi kentlerdeki ecdat yadigarı eserler korunuyor!

Özbekistan'ın devlet kurumları, Taşkent, Buhara, Semerkand gibi tarihi kentlerde ecdat yadigarı eserlerin korunmasına büyük önem veriyor. Taşkent, Buhara ve Semerkand'da önemli yapılar birer birer restore ediliyor..

Özbekistan'daki 700 yıllık tarihi minare yıkılacak!

Özbekistan'da 700 yıllık tarihi minare depreme dayanıklı olmadığı gerekçesiyle yıkılıp yerine fıskiye inşa edilecek. 2,5 hektar alana Semerkant'taki ünlü Registan kültür kompleksi benzeri bir bina inşa edilecek.

Özbekistan'da hidroelektriğe 889 milyon dolarlık yatırım!

Özbekistan, önümüzdeki 5 yıl içerisinde yeni hidroelektrik santrali inşaatı ve modernizasyonu çalışmaları için 889,4 milyon dolarlık yatırım yapmayı hedefliyor.

Özbekistan 2016-2017 döneminde 317 projeyi hayata geçirecek!

Özbekistan hükümeti 2016-2017 yıllarında toplam proje tutarı 16,9 milyar dolar olan 317 projeyi gerçekleştirmeyi hedefliyor.

Alanya Kalesi için UNESCO'ya başvuru yapıldı!

Alanya Kalesi'nin UNESCO'ya başvuru sürecini 2016'nın Eylül ayına bıraktıklarını söyleyen Başkan Adem Murat Yücel, yeni dönemde ALTAV'daki hedeflerini de açıkladı.

Samsun Kızılırmak Deltası için UNESCO'ya başvuru yapılacak!

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Kızılırmak Deltası için "Hazırlık sürecini muhtemelen 2-3 ay içerisinde bitireceğiz ve UNESCO'ya başvuruyu yapacağız" dedi.

Yalova'daki Yürüyen Köşk UNESCO'ya aday!

Yürüyen Köşk’ün UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınması konusunda Yalova Belediyesi’nin hazırlık çalışmaları sürüyor.

Yürüyen Köşk, UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne Aday!

Atatürk’ün bir çınar ağacının dalının kesilmemesi için temellerinden kaydırdığı Yürüyen Köşk’ün UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınması konusunda Yalova Belediyesi’nin hazırlık çalışmaları sürüyor. İşte çalışmanın ayrıntıları...

Yalova Yürüyen Köşk için UNESCO başvurusu yapılacak!

Yalova Belediyesi, “Yürüyen Köşk”ün, Dünya Mirası Listesi’ne alınması için UNESCO’ya başvuracak.

Tokat Niksar UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne aday!

Tokat Niksar ilçesinin, UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne girmesini sağlamak için yürütülen çalışmalar kapsamında "alan yönetimi çalışması" yapıldı.

Atatürk'ün Yalova'daki Yürüyen Köşk'ü UNESCO yolunda!

Yalova Belediyesi, Atatürk’ün bir çınar dalının kesilmemesi için yerini değiştirttiği ’Yürüyen Köşk’ün, Dünya Mirası Listesi’ne alınması için UNESCO’ya başvuracak.

Yalova'daki Yürüyen Köşk için UNESCO'ya başvuru yapılacak!

Yalova Belediyesi, Atatürk’ün bir çınar dalının kesilmemesi için yerini değiştirttiği ’Yürüyen Köşk’ün, Dünya Mirası Listesi’ne alınması için UNESCO’ya başvuracak

Agora ve Kadifekale UNESCO yolunda!

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, önceki gün İzmir'de gerçekleştirilen "TOURIZMIR Zirvesi"nde "Kemeraltı, Agora, Kadifekale için de UNESCO'ya hazırlık sürecini başlatmak durumundayız" açıklamasını yaptı...

Konya Eşrefoğlu Camisi UNESCO listesine girecek mi?

Konya’nın Beyşehir ilçesinde bulunan tarihi Eşrefoğlu Camisi’nin UNESCO Dünya Kültür Mirası geçici listesinden kalıcı listeye dahil olabilmesi için yürütülen çalışmaların devam ettiği bildirildi.

Özbekistan unesco Haberi

Özbekistan unesco


Özbekistan'ın Taşkent, Buhara ve Semerkand gibi Türk tarihinde büyük öneme sahip kentlerinde bulunan ecdat yadigarı eserler, devlet korumasına alınmasının ardından birer birer restore ediliyor. Bu çalışmalarla tarihi ve kültürel miras, canlı tutulmaya çalışılıyor.


AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, 10 binden fazla tarihi ve kültürel varlık bulunan ve yaklaşık 7 bin 500'ünün devlet tarafından koruma altına alındığı Özbekistan'da, Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Dünya Kültür Mirası Listesine, 1990 yılında Hive şehrindeki İçhan Kale, 1993'te Buhara, 2000'de Şehr-i Sebz, 2001'de ise Semerkand şehirleri olmak üzere 4 kültürel varlık dahil edildi.


Özbekistan Hükümeti, ülkede bulunan kültürel varlıklar arasındaki Ak Astana Baba, Arap Ata, Dilkuşa, Mir Said Bahram türbeleri, Bahaddin Nakşibendi, Çar Bekir, Şeyh Muhtar Veli, Hekim at-Tirmizi, Rabat-i Melik külliyeleri, Carkorgan...