11 / 05 / 2024

Parsel cephesi imar yönetmeliği

Parsel cephesi imar yönetmeliği

Parsel ön cephe hattına arka cephe hattı köşe noktalarından indirilen dik hatların uzunluklarının ortalaması olarak tanımlanıyor. Peki, parsel cephesi nedir? İşte İmar Kanunu Parsel cephesi şartları...

Parsel bazında imar planı değişikliğini tamamen kaldırıyoruz!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, "Artık parsel bazında imar planı değişikliğini tamamen kaldırıyoruz" dedi...

İmar planında değişiklik olursa değer farkı kamuya geçecek!

Yeni inşaatlarda kat sayısını sınırlayan, imar alanında düzenlemeler içeren kanun teklifi TBMM’ye sunuldu. Parsel bazlı imar değişikliğinde bir değer artışı olursa, arazinin değer farkı kamuya aktarılacak...

Turan Hançerli: Parsel bazında imar değişikliği yasaklansın!

Avcılar Belediye Başkanı Turan Hançerli, imar mevzuatında değişikliği öngören yeni yasa teklifi hakkında değerlendirmelerde bulundu. Hançerli, ''Parsel bazında imar değişikliği yasaklansın'' diye konuştu.

Beykoz Yavuz Selim Mahallesi 1785 ada 1 parsel imar planı askıda!

Beykoz ilçesi, Yavuz Selim Mahallesi, 1785 ada, 1 parsel ve Yola ilişkin "Eğitim Tesis Alanı" 1/5000 ve 1/1000 ölçekli koruma amaçlı nazım ve uygulama imar planı askıda...

Bayrampaşa Altıntepsi 1/5000 ölçekli imar planı askıda!

Bayrampaşa İlçesi, Altıntepsi Mahallesi, 338 ada, 1 parsel ve 398 ada, 1 parsele ilişkin imar planı askıya çıktı...

Tuzla Tepeören imar planı değişikliği askıda!

Tuzla İlçesi, Tepeören Mahallesi, 4 pafta, 2025 parsel ile 2028 parselin bir kısmı ve bahse konu parsellerin komşuluğundaki bir kısım alana ilişkin 1/5000 ölçekli imar planı askıda..

Arda Turan'ın Beyoğlu'ndaki inşaatının imar planına ulaşılamıyor!

Arda Turan'ın Beyoğlu'nda bulunan öğrenci yurdu inşaatının bulunduğu parsel ticaret alanı olarak görülüyor. Turan’ın inşaatının bulunduğu imar planı, uygulama kapsamında bulunamıyor.

Ataköy 5. Kısım imar planı askıya çıktı!

Bakırköy Ataköy 5. Kısım, 51/3 pafta, 257 ada, 31 parsel ve 50/2 pafta, 59 ada, 8 parsele ilişkin imar planı askıya çıktı..

Silivri Alipaşa 1/5000 ve 1/1000 ölçekli imar planı askıda!

Silivri'ye bağlı Alipaşa Mahallesi, 293 ada 1 sayılı parsel ve 295 ada 1 sayılı parsel ile bu parseller arasında kalan kadastral yollara ilişkin imar planı askıya çıktı..

Başakşehir nazım ve uygulama imar planı askıda!

Başakşehir İlçesi, 1251 ada, 11 ve 12 parsel ile tescil harici alanın bir kısmına ilişkin 1/5000 ve 1/1000 ölçekli nazım ve uygulama imar planı askıda...

Kartal Kordonboyu Kavşak Düzenleme Projesi imar planı askıda!

İstanbul Kartal İlçesi, Kordonboyu Mahallesi, 9051 ada, 1 parsel Önü Kavşak Düzenleme Projesine ilişkin imar planı askıya çıktı...

Fatih Yedikule Mahallesi imar planı tadilatı askıda!

Fatih'e bağlı Yedikule Mahallesi, 1259 ada, 3 parsel Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı Değişikliğine ilişkin 1/5000 ölçekli imar planı askıda..

Pendik Esenyalı Mahallesi imar planı askıya çıktı!

Pendik İlçesi, Esenyalı Mahallesi'nde bir parsel ve bir kısım tescil dışı alana ilişkin imar planı tadilatı askıya çıktı..

Parsel cephesi imar yönetmeliği Haberi

Parsel cephesi imar yönetmeliği

Parsel cephesi nedir?

Parsel cephesi; Parselin üzerinde bulunduğu yoldaki cephesi olarak tanımlanıyor. Birden fazla yola cepheli parsellerde uygulama imar planında belirtilmemiş ise geniş yol üzerindeki kenar, parsel ön cephesidir. Yolların eşit olması halinde dar kenar parsel cephesidir. 


Bitişik nizama tabi olup, farklı kat adedi ve farklı kotları haiz yollara cepheli köşe başı parsellerde yolların kat rejimini bozmamak üzere en az 6 metrede bir kademelendirme yapılır.


Parsel derinliği: Parsel ön cephe hattına arka cephe hattı köşe noktalarından indirilen dik hatların uzunluklarının ortalamasıdır.


Köşe başı parsellerde kotlandırma

a) Köşe başı parsellerde kot, yolların farklı genişlikte olduğu durumda geniş yoldan ve parsel orta noktası hizasındaki bordür taşı üst seviyesinden verilir.


b) Yolların aynı genişlikte olduğu, yollar arasındaki kot farkının en çok (1.50) m. olduğu durumlarda yolların kesiştiği tretuvar...