02 / 05 / 2024

İmar planında değişiklik olursa değer farkı kamuya geçecek!

İmar planında değişiklik olursa değer farkı kamuya geçecek!

Yeni inşaatlarda kat sayısını sınırlayan, imar alanında düzenlemeler içeren kanun teklifi TBMM’ye sunuldu. Parsel bazlı imar değişikliğinde bir değer artışı olursa, arazinin değer farkı kamuya aktarılacak...



Yeni imar planı değişiklikleri TBMM'ye sunuldu. TBMM'ye sunulan teklif hakkında açıklama yapan AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş Ankara'da gazetecilere yaptığı açıklamada herhangi bir parselin imar planı üzerinde değişiklik yapıldığında buradaki değer artışının kamuya geçeceğini belirtti.

Sözcü gazetesinde yer alan habere göre, AKP Grup Başkanvekili Mehmet Muş'un açıklamalarına göre, belediyeye ait araziler üzerindeki imar planı değişikliklerinden ortaya çıkacak değer farkları kamuya aktarılacak. Söz konusu düzenleme Rant Vergisi adı alında 2015 yılında da gündeme gelmiş o zaman arazilerin değerlenmesinden doğan farkın belediyelere aktarılması planlanmıştı.

‘ARAZİNİN DEĞER FARKI KAMUYA GEÇECEK’

Mehmet Muş, “Değişikliklerle ilgili yaptığı açıklamada, “Bundan sonra hiçbir belediye parsel bazlı imar değişikliği yapamayacak. Ancak talep olması halinde ada bazlı plan değişiklikleri yapılabilir. Ortaya çıkacak değer artışının tamamı kamuya geçecek” şeklinde konuştu.

Parsel bazlı imar değişikliğinde ortaya çıkacak bir değer artışı olursa yani söz konusu arazi üzerinde örneğin 5 kat izni varken bu izin 10 kata çıkarılırsa haliyle arazi değer kazanacak. İşte burada arazinin değer farkı kamuya geçecek.

2015: RANT VERGİSİ’NDE PAY BELEDİYEYE

Oysa ki 2015 senesinde dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu tarafından ortaya konan Rant Vergisi paketi değer artışları payının belediyeye bırakılmasını hedefliyordu. Dönemim Başbakanı Ahmet Davutoğlu 14 Ocak 2015 tarihinde Kamuda Şeffaflık Paketi kapsamında belediyelerin imar planı değişikliklerinden pay alacağını duyurmuştu.

‘YÜZDE 40-60 ARASI BİR PAY’

Ahmet Davutoğlu şöyle konuşmuştu: "İmar kanunu ile 3 temel husus gelecek. İmar uygulamaları adil ve hızlı olacak. Bu konudaki her gecikme mağduriyete neden oluyor. İmar planı değişiklikleri sonucu değer artışından belediyelerin pay almasını sağlayacak. Bu değer artış payından belediyelere sosyal dayanışma kentsel dönüşüme aktarılacak."

Ahmet Davutoğlu'nun aktardığı bilgilere göre, imar planında değişiklik yapıldığında bu arazinin değerini artırıyorsa değer artışı üzerinden Belediye Meclisi'nce yüzde 40-60 arası bir pay alınacaktı.

Kamuoyunda Rant Vergisi olarak bilinen düzenleme daha sonra rafa kaldırıldı. Rant Vergisi'nin bir kısmının kentsel dönüşüm için kullanılacağı belirtiliyordu.

İmarda devrim gibi düzenleme!

İmar Kanunu'nda değişiklik teklifi TBMM'de!

 


Geri Dön