05 / 05 / 2024

Restorasyona girmeyen camiler

Restorasyona girmeyen camiler

Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem, İstanbul'da şu anda vakıf kültür varlığı olan orta ve büyük ölçekli camilerin restorasyonunun tamamlandığını veya devam ettiğini belirtti.

Murat Kurum: İstanbul'da kentsel dönüşüme girmeyen tek bir sağlıksız yapı kalmayacak

İstanbul'daki kentsel dönüşüm çalışmalarına ilişkin konuşma yapan İBB Başkan adayı Murat Kurum, İstanbul'da kentsel dönüşüme girmeyen tek bir sağlıksız yapının kalmayacağını açıkladı. 

Kayseri'de yıkılan ve yeri değiştirilen camiler TBMM gündeminde!

Son 18 yılda Türkiye genelinde ve Kayseri özelinde yıkılan ve yeri değiştirilen camiler meclis gündemine taşındı. CHP'li Arık, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...

Adıyaman'daki tarihi camiler restore edilecek!

Adıyaman'da yer alan ecdad yadigarı tarihi camiler restore edilerek eski ihtişamına yeniden kavuşturulacak.

Afrin'de hasar gören camiler restore edilecek! 

Türkiye, Afrin'deki tarihi eserleri ayağa kaldırıyor. Zarar gören camiler restore edilecek. DEAŞ tarafından yıkılan Nebi Huri Türbesi de restore edilecek eserler arasında bulunyor. 

700 yıllık Trabzon Akçakale Kalesi restorasyona hazırlanıyor!

Trabzon'da 700 yıl önce moloz ve kesme taşlarla inşa edilen Akçakale Kalesi restorasyona hazırlanıyor. Çalışmaların kısa sürede tamamlanması planlanıyor.

Türkiye'de mimarisiyle öne çıkan camiler!

Türkiye'nin çeşitli illerindeki camiler mimari özellikleri bakımından dikkat çekiyor. İşte Türkiye'de mimarisiyle öne çıkan camiler...

İmar affına girmeyen bölgeler!

İmar affı kapsamında alınabilen Yapı Kayıt Belgesi 31 Aralık 2017 tarihinden önce yapılmış yapılar için veriliyor. Peki, imar affına girmeyen bölgeler hangileridir?

İmar barışına girmeyen yerler!

İmar barışı ile mevzuata aykırı yapılar için yapı kayıt belgesi düzenlenebiliyor. Ancak bazı alanlar ve yapılar imar barışı kapsamına girmiyor. Peki sizin eviniz kapsam içinde mi? İşte imar barışına girmeyen yerler...

Büyükada Rum Yetimhanesi restorasyona giriyor! 

1964 yılından bu yana kapalı olan Büyükada Prinkipo Rum Yetimhanesi restorasyona giriyor. Maliyetin yaklaşık 50 milyon dolar olması bekleniyor...

Myra Antik Tiyatrosu restorasyona hazır!

Antalya'da bölgenin en iyi korunmuş 11 bin kişilik Myra Antik Tiyatrosu kazılarında ortaya çıkarılan yapının sahne binasına ait mimari malzemeler dev bir puzzle gibi sayısal ortamda birleştirilip restorasyona hazır hale getirildi.

Trump Taj Mahal Oteli restorasyona alındı!

Trump Atlantic City'deki 1 milyar dolarlık oteli Taj mahal restorasyona alındı.

Bosna Savaşı'nda hasar gören camiler küllerinden doğuyor!

Bosna'daki savaşta yıkılan camiler camiler, başta Türkiye olmak üzere Suudi Arabistan, Malezya, Endonezya ve İran gibi ülkelerin de verdiği destekle küllerinden doğuyor.

Bağcılar’da camiler kentsel dönüşümle yenileniyor!

Bağcılar’da camiler kentsel dönüşüm kapsamında yenileniyor. Bir süre önce Demirkapı Mahallesi’nde yıkımı gerçekleştirilen Bedir Camii’nin temeli törenle atıldı.

Restorasyona girmeyen camiler Haberi

Restorasyona girmeyen camiler

Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem, "Restorasyon programına alınmayan sadece Sultanahmet Camisi kaldı. Onun da projeleri hazır, her an programa alınabilir. İstanbul'da artık küçük yapı eserlere, külliye bütünlüğü içerisindeki diğer yapılara ağırlık vereceğiz" dedi.


Ertem, son yıllarda Türkiye'nin restorasyon konusunda bir "başarı hikayesi" ortaya koyduğunu, 4 bin civarında eserin restorasyonunun tamamlandığını veya devam ettiğini dile getirdi.


Ertem, daha önce yılda en fazla 10-12 restorasyon gerçekleştirilirken, şu anda Türkiye genelinde 250 şantiyeleri bulunduğuna değinerek, "Bu ortalamayı bütün yıllar itibarıyla muhafaza ediyoruz. Bunun üzerinde de çıkma imkanımız var ancak teknik eleman, teknik ekip ve müteahhit, bu şantiye sayısının üzerine çıkabilecek düzeyde değil" diye konuştu.


Her yıl restorasyonlar için toplam bütçenin yarısını ayırdıklarını belirten Ertem, şu bilgileri paylaştı:


"Şu anda 400 milyon lira gelir bütçemiz var. Restorasyon...