25 / 11 / 2024

ruhsat alma sartları değişti mi

ruhsat alma sartları değişti mi

Yürürlüğe giren Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği ile inşaat yapım süreçleri ile ilgili önemli kararlar alındı. 1 Ocak 2015 tarihinden itibaren ruhsat alma şartları değişiyor. Müteahhitler inşaatları yılbaşına kadar yetişmeye çalışıyor.

İstanbul'da yatırımlarda ruhsat alma süresi yarıya iniyor!

Çalışmalarına hız kesmeden devam eden İBB, yatırımcıları İstanbul’a çekmek için attığı adımlara bir yenisini ekliyor. Ruhsat verme sürelerini kısaltarak yerli ve yabancı yatırımcıların İstanbul’a güvenini artırmayı planlıyor.

İş yeri ruhsatı için 'yapı kullanma izin belgesi' şartı resmen kaldırıldı!

İş yerlerine 'yapı kullanma izin belgesi' olmadan ruhsat alma hakkı verildi. Yönetmelik kapsamında, ticari amaca yönelik yapı kayıt belgesi alınmış iş yerlerinde gerekli can ve mal güvenliği koşullarına sahip olması durumunda yapı kullanma izin belgesi aranmayacak...

Çankaya Belediyesi'nden ruhsat ve imar işlemi kolaylığı!

Çankaya Belediyesi’nin Hoş Geldiniz Masası’nda iş yeri açma, ruhsat başvurusu, emlak rayiç değeri ödeme, sicil birleştirme, borç ödeme, borcu yoktur belgesi alma, imar başvurusu ve imar durum bilgisi alma işlemleri kısa sürede gerçekleşti.

Bina ruhsatlarıyla ilgili önemli düzenleme!

Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre; 1 Ocak 2019 tarihinden sonra resmi ve özel binalarda yapılacak deprem güçlendirmelerinde, ilgili idarelere yapılacak olan ruhsat başvurularında ilk ruhsat alma tarihindeki yönetmelik hükümleri geçerli olacak...

Her daireye 1 otopark zorunluluğu 30 Haziran'a kadar aranmayacak!

Bakanlık, “her 3 daireye 1 otopark” zorunluluğunu “her daireye 1 otopark” olarak değiştiren yönetmelikte, inşaatı bitmiş ve yapı ruhsatı alma aşamasındakiler için kolaylık getirdi...

Yapı ruhsatı alımında ilk yarı yıl rekoru!

Başta yüzde 25 ek emsal olmak üzere sektörde taşları yerinden oynatacak yeni yönetmeliğin uygulanacağı 1 Temmuz öncesi ruhsat alma telaşı piyasayı hareketlendirdi. Yönetmelik 1 Ekim’e ertelendi ama ilk yarı yılda rekor geldi.

İnşaatta ruhsat alma sorunu çözülüyor!

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, yatırımlarla ve inşaat sektörüyle ilgili bilgi verdi. Şahin, inşaat sektöründe ruhsat alma ile ilgili sıkıntıların önüne geçileceğini belirtti.

İzmir'in imar sorunu çözülüyor!

Mimarlar Odası, İzmir'de belediyelerde imar ve yapı ruhsatı alma sürecinde karşılaşılan sorunları tespit etti. Mimarlar Odası, çözüm önerilerini kapsayan bir rapor hazırladı.

Yıkım ruhsatı işlemleri!

Bir arsa üzerinde yer alan yapının yıkımı için öncelikle belediyeden yıkım ruhsatının alınmış olması gerekiyor. Peki, yıkım ruhsatı nasıl alınır? İşte yıkım ruhsatı alma işlemleri..

İnşaat ruhsat alma işlemleri nelerdir?

İnşaat ruhsat almak için öncelikle, belediyeye gerekli belgeler ile müracaat edilmesi ve inşaat ruhsat harcının ödenmesi gerekiyor. Peki, inşaat ruhsat alma işlemleri nelerdir? İnşaat ruhsatı nasıl alınır?

Çukurova'da çöplerini yer altına almayana ruhsat yok!

Adana’da Çukurova İlçe Belediyesi tarafından başlatılan ‘Çöpleri Yer Altına Alma” projesi tüm binalar için zorunlu hale getirildi. Müteahhitlere, projelerine ‘yer altı çöp konteyneri’ni eklemeleri şartıyla inşaat ruhsatı verilmeye başlandı.

Eyüp'te ruhsat işlemleri artık daha pratik!

Eyüplü vatandaşların ruhsat alımında daha düzenli bir hizmet sunmaya başlayan İmar ve Şehircilik Müdürlüğü, dosyaların geç ilerleme ve geç sonuç alma riskini en aza indirdi.

İnşaat ruhsatı harçları 2015!

Bir arsa üzerinde yapılacak inşaat için belediyeden ruhsat alınıyor. Ruhsat alma sürecinde gerekli harç ödemelerinin de yapılmış olması gerekiyor. Peki, ruhsat alırken belediyeye ne kadar harç ödenir? İnşaat ruhsatı harçları 2015 ne kadar?

ruhsat alma sartları değişti mi Haberi

ruhsat alma sartları değişti mi

Kentsel dönüşüm yasası çıktığı günden itibaren çok ciddi inşaat yapım sürecinin oluştuğunu hepimiz biliyoruz. 


Ancak 22.05.2014  tarihinde yürürlüğe giren Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği ile inşaat yapım süreçleri ile ilgili önemli kararlar alındı burada belki de en önemli düzenleme bina emsal alanları içerisine eklenen 0.25 kuralının değiştirilmesi ve 0.20 oranına geri çekilmesi olmuştu. 


Fakat bu düzenleme yapılırken bir geçici düzenleme yapıldı ve Geçici 6.Madde ile 


“Bu madde değişikliğinin yürürlüğe girdiği tarihten önce; belirli parsellere yönelik olarak; yıkım ruhsatı başvurusunda bulunulan veya binası yıkılan veya riskli yapı tespiti yaptırılan veya Bakanlıkça lisanslandırılan kuruluşlarca yapı kimlik numarası alınarak riskli yapı tespit işlemlerine başlanılan veya inşaat sözleşmesi yapılan veya proje sözleşmesi yapılan veya inşaat yahut proje yapmak için noter tasdikli taahhütname veya vekâletname alınan veya...