01 / 07 / 2024

Sahabiye Medresesi restore

Sahabiye Medresesi restore

Selçuklu döneminde, 1267 yılında yapılan ve Kayseri Büyükşehir Belediyesince restore edilen Sahabiye Medresesi hizmete girdi...

TİKa, Bosna Hersek'teki Elçi İbrahim Paşa Medresesi'ni restore ediyor!

Bosna Hersek Travnik'te yer alan Elçi İbrahim Paşa Medresesi'nin orijinalindeki minareler, TİKA tarafından yürütülen restorasyon projesi ile 101 yıl sonra yeniden hayata geçirilecek...

TİKA, Üsküp'teki İsa Bey Medresesi'ni restore edecek!

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Üsküp'teki İsa Bey Medresesi'ni restore edecek!

Samsun Hazinedarzade Süleyman Paşa Medresesi restore ediliyor!

Osmanlı medreselerinin en geç tarihli eserlerinden olan Samsun Hazinedarzade Süleyman Paşa Medresesi restore ediliyor.

Parlı Sefa Cami Ve Medresesi restore ediliyor!

Diyarbakır’ın Sur ilçesinde bulunan tarihi kültür varlıklarının restorasyonu devam ediyor.

Kahramanmaraş'ın 1500 yıllık medresesi restore edilecek!

Kahramanmaraş’ta Gebeloğlu ailesi tarafından Seyyid Mazlum Vakfiyesi’ne cami yapılmak şartıyla bağışlanan ve uzun yıllar medrese olarak hizmet veren 1500 yıllık tarihi bina restore edilecek.

Hançerli Fatma Sultan Medresesi restore edildi!

Bursa Büyükşehir Belediyesi bakımsızlık ve yangınlarda büyük hasar gören Fatma Sultan Medresesi'ni restore etti.

Bursa Bayezid Paşa Medresesi restore edildi!

Çelebi Mehmet döneminde Vezirlik, Rumeli Beylerbeyliği ve Veziriazamlık yapan Bayezid Paşa tarafından 1400’lü yılların başında yapılan ancak gerek depremler, gerekse bakımsızlık yüzünden tamamen yer altında kalan tarihi Bayezid Paşa Medresesi kente kazandırıldı...

Erzurum Çifte Minareli Medresesi restore ediliyor!

Vakıflar Genel Müdürlüğü, Anadolu’nun en önemli simgelerinden olan Erzurum Çifte Minareli Medresesi restore etmeye başladı. Çalışmalar için 7 milyon liralık dev bütçe ayrıldı.

Süleymaniye Tıp Medresesi restore edilecek!

Kanuni Sultan Süleyman tarafından Mimar Sinan’a yaptırılan Süleymaniye Tıp Medresesi restore edilecek. Bakanlık, kitap restorasyonları, eserlerin zararlı haşerattan temizlenmesi gibi çalışmalar için de dev bir bütçe ayırdı.

Sultanahmet Dar’ül Hadis Medresesi restore edildi!

Osmanlı Padişahı 1. Ahmed tarafından Sultanahmet Külliyesi’nin bir parçası olarak 1617’de yaptırılan 400 yıllık Dar’ül Hadis Medresesi’nin 2.5 yıl süren restorasyonu tamamlandı.

Hançerli Fatma Sultan Medresesi hizmete giriyor!

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından yer altındaki tarihi ve kültürel mirasın ayağa kaldırılması çalışmaları kapsamında restore edilen Hançerli Fatma Sultan Medresesi, önümüzdeki yılın başlarından itibaren hizmete alınıyor.

Beyazıt Paşa Medresesi kültür merkezi olacak!

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin restore ettiği Beyazıt Paşa Medresesi’ndeki restorasyon ve rekonstrüksiyon çalışmaları çatı kapatma aşamasına geldi. Başkan Recep Altepe, Beyazıt Paşa Medresesi’nin yaz sonunda hizmete alınarak kültür merkezi olarak kullanı

1989 yılında Caferağa Medresesi ''kültür merkezi'' olarak hizmete açılmış!

1989 yılında Caferağa Medresesi, Türk Kültürüne Hizmet Vakfı tarafından restore edilerek ''kültür merkezi'' olarak hizmete açılmış. Mimar Sinan'ın inşa ettiği 55 medreseden biri olan Caferağa'da geleneksel Türk el sanatları yaşatılacakmış.

Sahabiye Medresesi restore Haberi

Sahabiye Medresesi restore

Selçuklu döneminde, 1267 yılında yapılan ve Kayseri Büyükşehir Belediyesince restore edilen Sahabiye Medresesi hizmete girdi.


Medresenin hizmete açılması nedeniyle düzenlenen törende konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, Sahabiye Medresesi'nin bundan sonra da okumayı, düşünmeyi, yazmayı alışkanlık haline getirenlerin uğrak yeri olmaya devam edeceğini söyledi.


İlişkilerin yapaylaştığı bir dönemde yaşanıldığına dikkati çeken Özhaseki, şöyle dedi:


"Böyle bir ortamda bize bir takım işler düşüyor. Bu şehirde 800-900 yıl önce ecdadımız ilk geldiğinde 16 tane medrese inşa etmiş. Bu şehri tarif edenler söze 'Makarrı Ulema' diyerek başlamışlar. Ancak bakıyoruz yüzlerce tarihi eser yok olup gidiyor. Bizi biz yapan değerler ne ise onlara sahip çıkmak adına bu tarihi eserlere de sahip çıkmamız gerekiyor. Eğer bizi biz yapan değerlere sahip çıkmazsak batının çok kötü bir taklidi oluruz." 


Sahabiye...