07 / 05 / 2024

Sanat Tarihi

Sanat Tarihi

Tescilli tarihi eser olan İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi binasının yanı arkeolog olmadan kazıldı. Arkeoloji öğrencileri "Bize böyle öğretilmedi" diye şikayet etti ve sonra inşaat durduruldu...

Tarihi Göztepe İstasyon Binası TCDD Kültür Sanat Merkezi oldu

Tarihi Göztepe İstasyon Binası biten restorasyonu sonrası "TCDD Kültür Sanat Merkezi" olarak hizmet verecek. Tarihi bina, açılış töreninin ardından kültür-sanat merkezine dönüşecek.

Tarihi Odunpazarı'ndaki restorasyon yıl sonunda tamamlanacak!

Tarihi Odunpazarı Bölgesi'nde Büyükşehir Belediyesi tarafından inşaat çalışmaları süren Hamam ve Hamam Müzesi ile Sanat Sokağı'nda incelemelerde bulunan Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, çalışmaları yıl sonuna kadar bitirmeyi planladıklarını açıkladı. 

600 milyon liraya yenilenen tarihi Fişekhane açıldı!

Kazlıçeşme sahilindeki tarihi yapılar, yeni bir yaşam merkezi haline geldi. Büyükyalı projesinin kültür sanat, eğlence, yeme içme alanlarını içinde barındıran tarihi Fişekhane bölümü hizmete açıldı.

Büyükçekmece'deki tarihi Rum evleri restore edilecek!

Büyükçekmece ilçesinde yok olma tehdidi bulunan tarihi Rum evleri, çocuk ve kadın sanat evi olarak restore edilecek.

Hatay tarihi Meclis binasının restorasyonu başladı!

Hatay Devleti döneminde meclis binası olarak kullanılan ve bir süre önce Hatay Valiliği öncülüğünde kültür-sanat merkezi haline getirilmesine karar verilen tarihi binanın restorasyon başladı, çalışmaların 2021 Şubat'ta bitmesi öngörülüyor...

Tarihi binalar halkın hizmetine giriyor!

Beyoğlu Kültür Yolu Planı için, kullanılmayan tarihi binaların sahipleriyle görüşmelerde bulunduklarını söyleyen  Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, “Bunların tamamını sadece kültür ve sanat amaçlı olarak başta İstanbul olmak üzere Türk halkının kullanımına kazandıracağız” diye konuştu. 

Tarihi Zaza Konağı restore ediliyor!

Şanlıurfa'da koruma altında bulunan Tarihi Zaza konağı, restore edilerek gelecek kuşaklara kültür mirası olarak bırakılmak üzere Şanlıurfa Kültür Eğitim Sanat ve Araştırma Vakfı ŞURKAV tarafından satın alındı.

İBB tarihi garlar ihalesinden elendi!

Tarihi Haydarpaşa ve Sirkeci garlarının bazı bölümlerinin, kültür ve sanat etkinlikleri için kullanılmak için kiralanması ihalesi sonuçlandı. İhaleyi Hezarfen Danışmanlık Limited Şirketi alırken, İBB ihaleden elendi.

Kayseri Kalesi Kültür Sanat Merkezi açıldı!

Restorasyon çalışmaları tarihi Kayseri Kalesi, 6 sene aranın ardından kültür ve sanat merkezi olarak kapılarını ziyaretçilerine açtı.

Tarihi Kayseri Kalesi Ekim ayında hizmete açılacak!

Çalışmalarına hız kesmeden devam eden Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından müze ve kültür sanat merkezine dönüştürülen Tarihi Kayseri Kalesi, Başkan Büyükkılıç tarafından tanıtılacak

Hatay Meclis binası kültür-sanat merkezi oluyor!

Hatay Devleti döneminde meclis binası olarak kullanılan ve geçtiğimiz günlerde kamulaştırılan tarihi bina, yanında bulunan konakla beraber kültür-sanat merkezi olacak.

Tarihi Siyavuşpaşa Köşkü sanat evi oluyor!

1571 yılından Mimar Sinan tarafından yapıldığı tahmin edilen Siyavuşpaşa Köşkü sanat galerisi ve atölyesi olarak hizmete açılacak. 

Rumeli Hisarı restore ediliyor!

Fatih Sultan Mehmet tarafından 1451 yılında yapılan Rumeli Hisarı gelecek nesillere taşınmak için restorasyona hazırlanıyor. Rumeli Hisarı Sanat Tarihi ve Arkeoloji Uzmanı Ali Zeyrek, "Restorasyon projesi onaylandı. Birkaç yıl içinde uygulamaya geçilecek” dedi.

Sanat Tarihi Haberi

Sanat Tarihi

İstanbul Üniversitesi , tescilli tarihi eser olan Fen Fakültesi binasını depreme dayanıklı hale getirmek için 27 Mart 2013’te İstanbul 4 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’na başvurdu. Kurul, üniversitenin güçlendirme projesine onay verdi. Onay üzerine inşaat çalışmaları başladı. Ancak 1/1000 ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı’na göre 2. dereceden koruma bölgesinde olan fakülte binasında yapılacak herhangi bir faaliyetin arkeolog gözetiminde olması gerekiyordu. Hafriyat çalışması yapılırken müzeden arkeolog görevlendirilmedi. Arkeologsuz çalışma, Sanat Tarihi, Arkeoloji ve Taşınabilir Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarma bölümü öğrencilerinin gözü önünde yapılınca öğrenciler müdahale etti. 


‘Öğretilene ters yapılıyor’


Hafriyat çalışması sırasında çıkan keramik ve su künkü parçalarını inceleyen öğrenciler, inşaatın durdurulması için İstanbul 4 Numaralı Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu’na başvurdu. Öğrencilerin şikâyeti üzerine İstanbul Arkeoloji Müzesi’nden uzmanlar...