29 / 04 / 2024

Selimiye Camii restorasyon çalışmaları

Selimiye Camii restorasyon çalışmaları

Mimar Sinan’ın ‘ustalık eserim’ dediği tarihi Selimiye Camii Külliyesi’nin Künderkari kapıları onarımdan geçiriliyor. Tarihi kapılar, özenle yapılan onarım ve konservasyon çalışmalarının ardından tekrar yerlerine takıldı.

Ayasofya Camii'nde restorasyon çalışmalarına başlandı!

Kültür ve Turizm Bakanlığı Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi’nde kapsamlı restorasyon çalışmalarına başlandı.

Depreme zemin hazırlama!

Edirne'de Mimar Sinan’ın ‘Ustalık eserim’ diyerek inşa ettiği ve UNESCO Dünya Mirasları Listesi’ndeki tarihi Selimiye Camii’ndeki incelemeler sonucunda, geçmiş dönemlerdeki depremlerden hiçbir zarar görmediği ortaya çıktı. Önümüzdeki olası büyük depremlere de dayanıklı olduğu belirlendi.

Afrin'deki Ömer Bin Hattab Camii ve Nebi Huri Türbesi restore edildi!

Suriye'nin Afrin bölgesinde yer alan tarihi Ömer Bin Hattab Camii ve Nebi Huri Türbesi'nin, Hatay Vakıflar Bölge Müdürlüğünce restorasyon çalışmaları bitirildi.

Pertev Mehmet Paşa Camii Ramazan'da ibadete açılıyor!

İzmit'te Mimar Sinan tarafından inşa edilen  Pertev Mehmet Paşa Camii'de restorasyon çalışmaları tamamlanıyor. Orijinal haline dönen camii Ramazan'da ibadete açılacak. 

Şanlıurfa Eyyüp Nebi Cami ve Külliyesi'ndeki restorasyon çalışmaları tamamlandı!

Şanlıurfa Viranşehir'de yer alan Eyyüp Nebi Camii ve Külliyesi'nde bir süre önce başlatılan restorasyon çalışmaları tamamlandı.

Ordu'daki Selimiye Konak restore ediliyor!

Tarihi miraslara sahip çıkarak gelecek kuşaklara aktarılması noktasında çalışmalarına devam eden Ordu Büyükşehir Belediyesi, Selimiye Konak’ı restorasyon çalışmalarının tamamlanmasından sonra belediyeye ait konuk evi olarak hizmete sunacak.

Sümela Manastırı ve Trabzon Ayasofya Camii açıldı!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sümela Manastırı 2. Etap Açılış Töreni ve Trabzon Ayasofya Camii Restorasyon Sonrası Açılış Töreni'ne video konferansla katıldı.

Alanya'daki Gülevşen Camii restore ediliyor!

Yatırımlarına hız kesmeden devam eden Antalya Büyükşehir Belediyesi, Alanya'da Gülevşen Camii'deki restorasyon çalışmalarını sürdürüyor.

Eminönü Yeni Camii'nin restorasyonu 2 yıldır tamamlanamadı!

İstanbul'un 355 yıldır simgeleri arasında bulunan Eminönü'ndeki Yeni Camii'nin restorasyon çalışmaları iki yıldır tamamlanmayı bekliyor. 

Selimiye Camii depreme dayanıklı mı?

UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan Selimiye Camii'nin depremlere dayanıklı olduğu bilim heyeti raporuyla tescillendi...

Edirne Ayasofya Camii’nde restorasyon tamamlandı!

Edirne'nin Enez ilçesinde, Fatih Sultan Mehmet tarafından camiye çevrilen, 1965’te yaşanan depremden sonra hasar alıp kullanıma kapanan Ayasofya Camii, 55 sene sonra tekrar açılacak. Camii, müze olarak da gezilebilecek…

Süleymaniye Camii'nde restorasyonda hata!

Süleymaniye Camii'ndeki restorasyon çalışmalarında hata yapıldığı ortaya çıktı. Camide kıbleye göre sol harim giriş kapısında kullanılan ayetlerin sıralaması yanlış yapıldı.

Selimiye Camii Çevre Projesi'ne onay!

Edirne Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan Selimiye Camii'nin çevre düzenleme projesini onayladı.

Selimiye Camii restorasyon çalışmaları Haberi

Selimiye Camii restorasyon çalışmaları


Tarihi Selimiye Camii’nin asırlık kapıları zaman içerisinde yıpranmaya başlaması yetkilileri harekete geçirdi. Edirne Müze Müdürlüğü bünyesinde Trakya Kalkınma Ajansı ve Edirne İl Özel İdaresi desteği ile kurulan laboratuvarda Selimiye Külliyesine ait kapılar bakıma alındı.

ÖZENLE BAKIMLARI YAPILDI

İlk olarak Selimiye Camii’nin Dilenciler Kapısına ait kündekari kapının bakımı ve konservasyonu  restoratör Deniz Kutsal Ayan gözetiminde yapıldı. Selimiye Camii kuzey dış bahçe kapı kanatlarının onarımı sırasında öncelikle kapı uygun şartlarda yerinden kaldırılarak taşındı.

Asırlık kapıların onarımları için hazırlanan uygun mekânda önce kapılar metallerden arındırılıp daha sonra kimyasal maddeler yardımı ile boya sökme işlemi ve zımparalama işlemi gerçekleştirildi.

HER PARÇALARI EMPRENYE EDİLDİ

Boya sökme işlemi bittikten sonra eserde ciddi tahribatlar oluşturan böcek ve kurtlardan eseri arındırmak ve gelecek nesillere aktarmak için dezenfektan olarak tımbercare aqua fırça ve...