28 / 04 / 2024

Ayasofya Camii'nde restorasyon çalışmalarına başlandı!

Ayasofya Camii'nde restorasyon çalışmalarına başlandı!

Kültür ve Turizm Bakanlığı Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi’nde kapsamlı restorasyon çalışmalarına başlandı.



Ayasofya Camii'sini kapısının tahrip edilmesiyle, ibadet için gidenlerden ‘kötü koku’ şikayetleri üzerine kapsamlı restorasyon çalışmaları başladı.

Ayasofya Camii'sindeki restorasyon çalışmaları İdari Kurul ile Bilim Kurulu kararları doğrultusunda titizlikle yürütülüyor. Restorasyon çalışmalarının  etap etap yapılacağı öğrenildi. İkinci etap restorasyon çalışmaları sırasında, Ayasofya-i Kebir Camii ibadete ve ziyarete açık olacak.

GÜÇLENDİRME ÇALIŞMALARI YAPILACAK!

Caminin ikinci etap çalışmaları kapsamında, bakım ve onarımlarına devam edilecek. 

Minareler dahil bütün binanın statik ve depremle alakalı performans analizleri uzman mühendisler danışmanlığında çalışmalar yapılıyor.  Analizlerin sonuçlarına göre binanın minareler dahil deprem güvenliği belirlenecek ve gerekli güçlendirme çalışmaları yapılacak.

Ayasofya’da aşamalı bir şekilde yıllara yayılarak yapılacak restorasyonların ilk aşamasında caminin dış cephelerinde beton harç temizliği yapılacak.

Minarelerin etrafına güvenli çelik platform üzeri iş iskelesi kurulduktan sonra, statik ve deprem performans analizlerinin sonuçlarına göre, uygulamalara başlanacak.

 Ayasofya Camii nde restorasyon çalışmalarına başlandı!

DİJİTAL İKİZİ...

Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğü ve Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nün ortaklaşa çalışmalarında bugüne kadar, külliye içerisinde bulunan tüm yapılarla parseli çevreleyen bahçe duvarlarını ve külliyenin yakın çevresini kapsayan, bütüncül, yüksek çözünürlükte, ulusal koordinat sisteminde tanımlı nokta bulutu verisi oluşturuldu. Bu sayede Ayasofya Kebir Camii’nin dijital ikizi elde edildi.

KÖTÜ KOKUDAN ŞİKAT ETTİLER

İstanbul'da, Ayasofya'da namaz kılmak isteyenler, hem bakımsızlıktan hem kötü kokudan şikayet etmişti. Furkan Soylu isimli sosyal medya kullanıcısı, "İçerisi o kadar havasız ve kötü koku içinde ki namaza odaklanmak çok zor" diye yazdı.

İstanbul'da,  Ayasofya'da namaz kılmak isteyenler, hem bakımsızlıktan hem kötü kokudan şikaetlerini dile getirmişlerdi.  Furkan Soylu isimli  bir sosyal medya kullanıcısı, "İçerisi o kadar havasız ve kötü koku içinde ki namaza odaklanmak çok zor" diye şikaytini dile getirdi.

Ayasofya Camii'nde yaşanan korkunç olayın nedeni belli oldu! Açıklama şaşkınlık yarattı

Geri Dön