04 / 05 / 2024

sit alanında inşaat izni

sit alanında inşaat izni

Sit alanları; ender bulunmaları veya özellikleri ve güzellikleri bakımından korunması gerekli yer üstünde, yer altında veya su altında bulunan korunması gerekli alanlarına deniyor. Peki, sit alanında inşaat izni verilir mi?

Sit alanına inşaat izni!

Doğal değerlerin korunması, sonraki kuşaklara olduğu gibi aktarılması amacı ile ülkemizde yer alan tarihi ve güzelliklere sahip ender bulunan alanlara sit alanı deniyor. Peki, sit alanına inşaat izni verilir mi?

Sit alanlarına inşaat izni verilir mi?

Doğal değerlerin korunması, sonraki kuşaklara olduğu gibi aktarılması amacı ile ülkemizde yer alan tarihi ve güzelliklere sahip ender bulunan alanlara sit alanı deniyor. Peki, sit alanlarına inşaat izni verilir mi?

Datçalılardan kaçak inşaat isyanı: Kaçak yapıların inşaatı sürüyor, hukuk işlemiyor!

Datça’nın Emecik Mahallesi Karaincir mevkiindeki mahalle sakinleri, 3. derece sit alanında Yapı Tatil Tutanağına rağmen inşaat çalışmaları süren 40 adet kaçak inşaatın durdurulmasını istedi. 

İstanbul Göktürk'teki 300 dönümlük deprem toplanma alanında inşaat tam gaz! 

Kahramanmaraş merkezli yıkıcı depremlerden sonra toplanma alanları sık sık gündeme geldi. Kemer Country'de AFAD’ın acil durum toplanma alanı şeklinde belirlediği yerlerden. Bu alanda lüks konut inşaatı sürüyor. İşte ayrıntılar...

Ankara Kasaplar Çarşısı'nda inşaat başladı! 

Ankara Kızılcahamam'da 3 ay önce yaşanan yangın nedeniyle hasar alan ve sonrasında yıkılan Kasaplar Çarşısı'nda inşaat çalışmaları yeniden başladı.

Aras Bulut İynemli'den sit alanında inşaat yaptıracağı iddialarına yanıt!

Karaburun Belediyesi, Çukur dizisi oyuncularının Karaburun'da birinci derece doğal SİT alanında inşaat yaptığını öne sürerek suç duyurusunda bulunmuştu. Ünlü oyuncu Aras Bulut İynemli'den konuyla ilgili açıklama geldi.

Bosna Hersek ile Türkiye arasında inşaat projeleri için anlaşma imzalanacak! 

Bosna Hersek Dışişleri Bakanı Turkovic, Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ile ortak basın toplantısında açıklamalarda bulundu. Turkovic, Bosna Hersek ve Türkiye arasında inşaat projeleri için anlaşmaların gündemlerinde yer aldığını dile getirdi.

Fatih Belediyesi sit alanında olduğu gerekçesiyle bir eve el koydu!

Fatih Belediyesi’nin 75 yaşındaki kadın ve ailesinin oturduğu eve “taşınmazın sit alanında kalması nedeniyle tapu tahsis belgesinin geçersiz olduğu” gerekçesiyle el koydu.

Kirazlı–Halkalı Metro Hattı'nda inşaat çalışmaları başlıyor!

Kirazlı-Halkalı Metro Hattı'nda inşaat çalışmalarına bugün yeniden başlanıyor. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, konuya ilişkin Twitter hesabından paylaşımda bulundu. 

Fethiye Kayaköy'de sit alanında kaçak inşaat yapılıyor iddiası!

Fethiye Kayaköy'de inşaat yasakları kalkar kalkmaz, burası SİT alanı ve özel koruma bölgesinde olmasına rağmen, kaçak inşaatlar yapılmaya başlandı. Habertürk Gazetesi köşe yazarı Fatih Altaylı'nın okur mektupları köşesinde bir okuyucu kaçak inşaatla ilgili bilgi verdi.

Cunda Adası'nda SİT alanında başlayan inşaat meclis gündeminde!

Balıkesir'in Ayvalık ilçesine bağlı Cunda Adası'nda bir SİT alanında başlayan inşaat meclis gündemine taşındı. İYİ Parti'li Öztürk, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...

Uludağ Üniversitesi yerleşkesindeki cami ve külliye inşaatı tam gaz!

Uludağ Üniversitesi Görükle Yerleşkesi'nde 10 bin metrekare taban alanında inşaatı devam eden ve cami inşaatının fiziki gerçekleşmesinde yüzde 50'ye ulaşılan projenin külliye kısmında konferans salonu, toplantı odaları, kütüphane de mevcut.

Tacikistan'ın Gayri Safi Yurtiçi Hasılası'nda inşaat sektörünün payı yüzde 7,5!

Tacikistan'ın Gayri Safi Yurtiçi Hasılası'nda inşaat sektörünün payı yüzde 7,5 olarak belirlendi...

Çeşme'de sit alanında inşa edilen taş bina yıkıldı!

Çeşme'de deniz kenarı ve Sit Alanı'na inşa edilen taş bina yıkıldı. Bina sahibi G.S.E'ye kararı gönderen belediye ekipleri, bir ay içerisinde karara uyulmaması üzerine iş makineleri aracılığıyla binanın yıkımını tamamladı.

Filistinliler kendi topraklarında inşaat izni alamıyor!

Kovid-19 salgınının işgal altındaki Filistin topraklarında sıkıntılar oluşturuyor. Filistinlilere Yardım Koordinatörü Mahmud Elhafif, Filistinlilerin kendi topraklarında inşaat yapma izni alamadığını belirtti.

sit alanında inşaat izni Haberi

sit alanında inşaat izni

Sit alanında inşaat izni verilir mi?

Sit alanları; Jeolojik devirlerle, tarih öncesi ve tarihi devirlere ait olup, ender bulunmaları veya özellikleri ve güzellikleri bakımından korunması gerekli yer üstünde, yer altında veya su altında bulunan korunması gerekli alanlarına deniyor.


Bu alanlar hakkında yasal esaslar, Korunması Gerekli Taşınmaz Kültür Varlıklarının ve Sitlerin Tespit ve Tescili Hakkında Yönetmelik ve Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu kapsamında bulunuyor. Peki, kanunen sit alanında inşaat izni verilir mi?


Sit alanlarında inşaat izinleri, sit alanına ve derecesine göre farklılık gösteriyor. Arsanızın hangi sit alanı ve derecesi içerisinde yer aldığını öğrenerek, yapılaşma izin koşullarını da tespit edebilirsiniz.


A.) Arkeolojik sit alanı yapılaşma koşulları

I. Derece Arkeolojik Sit: 

Korumaya yönelik bilimsel çalışmalar dışında aynen korunacak sit alanlarıdır. Bu alanlarda, kesinlikle hiçbir yapılaşmaya izin verilmiyor....