01 / 05 / 2024

Stratejik ÇED uygulanacak plan ve programlar

Stratejik ÇED uygulanacak plan ve programlar

Stratejik ÇED uygulama esasları, Stratejik Çevresel Değerlendirme Yönetmeliği taslağında yer alıyor. Peki, yönetmelik yürürlüğe girdikten sonra stratejik ÇED nerelerde uygulanacak? Stratejik ÇED uygulanacak plan ve programlar hangileridir?

5 soruda stratejik ÇED uygulaması!

Henüz taslak halinde olan Stratejik Çevresel Değerlendirme Yönetmeliği yürürlüğe girdikten sonra hangi alanlarda stratejik ÇED istenecek? Stratejik ÇED nasıl hazırlanacak? İşte 5 soruda stratejik ÇED uygulaması..

Stratejik ÇED uygulanacak plan ve programlar!

Stratejik ÇED uygulama esasları, Stratejik Çevresel Değerlendirme Yönetmeliği taslağında yer alıyor. Peki, yönetmelik yürürlüğe girdikten sonra stratejik ÇED nerelerde uygulanacak? Stratejik ÇED uygulanacak plan ve programlar hangileridir?

Stratejik ÇED raporu nasıl hazırlanır?

Stratejik çevresel değerlendirme, onaya tabi plan ya da programın onayından önce plan ya da programın olası çevresel etkilerini en aza indirmek için yapılan çevresel değerlendirme çalışmaları oluyor. Peki, Stratejik ÇED raporu nasıl hazırlanır?

Stratejik ÇED nedir?

Stratejik ÇED ile sanayi bölgesi ya da kıyı master planlarının çevreye, doğaya, su kaynaklarına etkisinin araştırılması istenecek. Peki, stratejik ÇED nedir?

Kentlerde stratejik ÇED uygulaması başlayacak!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, ‘stratejik ÇED’ uygulamasıyla çevresel etki değerlendirme sürecini daha kapsamlı hale getirecek. Hazırlanan taslağa göre, yatırımlar için alınan ÇED raporlarının bölgesel anlamda bir üst aşamasına geçilecek.

Samsun Kuş Cenneti’nin Entegre Stratejik Planı hazır!

Samsun Kızılırmak Deltası Koruma ve Geliştirme Birliği (SAMKUŞ), Dünya’nın sulak alanlarından Kızılırmak Kuş Cenneti’nin entegre stratejik yönetim planını hazırladı. 5 yıllık plan kapsamında uygulanacak ilkeler de belirlendi.

ÇED'de stratejik hamle!

SÇD ile çevresel değerlendirme en başta yapılacağı için ÇED uygulamalarının da rahatlayacağını ifade eden Bakan Güllüce; “nerelere yatırım yapılacağı çok önceden belli olacak, yatırımcı da tedbirini önceden alarak ÇED sürecine girecek” dedi.

ÇED'e alternatif sistem geliyor!

Bakanlık, Amerika ve Avrupa'da yeni uygulanmaya başlanan Stratejik Çevresel Değerlendirme (SÇD) sistemine geçiyor. SÇD ile çevresel değerlendirme en başta yapılacağı için ÇED uygulamaları da rahatlayacak.

Yeni Çevresel Etki Değerlendirmesi Uygulanacak Projeler Listesi 2014!

25 Kasım 2014 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan Çevresel Etki Değerlendirmesi hakkında yeni yönetmelikte ÇED uygulanacak proje listesi güncellendi. İşte Yeni Çevresel Etki Değerlendirmesi Uygulanacak Projeler Listesi 2014...

Nükleer karşıtlarından Akkuyu NGS ÇED Raporu'na itiraz geldi!

Mersin Nükleer Karşıtı Platform ( NKP ) üyeleri, Akkuyu Nükleer AŞ tarafından inşa edilecek nükleer güç santralinin ÇED (çevresel etki değerlendirmesi) raporuna ilişkin itirazda bulundu.

Çevre Mühendisleri Odası'ndan Soma Kolin Termik Santrali'nin ÇED raporuna itiraz!

Çevre Mühendisleri odası, 6 bin zeytin ağacının kesildiği termik santral projesinin ÇED raporuna dair açıklama yaptı. Raporda, ÇED raporunun hiçbir yerinde zeytin ağaçlarının kesileceğinden bahsedilmediği için uygulamasının yapılamayacağı vurgulandı...

Torunlar Finanskent 2 projesine ÇED Olumlu Belgesi verildi!

Torunlar'ın Kiptaş Finanskent 2 projesine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevresel Etki Değerlendirmesi, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü tarafından ÇED Olumlu Belgesi verildi. Proje 23 Temmuz'da halkın görüşüne açılmıştı...

İzmir Valiliği TOKİ Çeşme projesi için ÇED gerekli değil raporu verdi!

İzmir Valiliği. Başbakanlık Toplu Konut idaresi (TOKİ) tarafından Çeşme'de yapılacak olan konut projesini onayladı. Valilik bin 153 konut, iki cami. iki okul ve altı büfenin yapılacağı proje için ÇED gerekli değildir' raporu da verdi...

Stratejik ÇED uygulanacak plan ve programlar Haberi

Stratejik ÇED uygulanacak plan ve programlar

Stratejik ÇED; Onaya tabi plan ya da programın onayından önce planlama veya programlama sürecinin başlangıcından itibaren, çevresel değerlerin plan veya programa entegre edilmesini sağlamak, plan ya da programın olası çevresel etkilerini en aza indirmek ve karar vericilere yardımcı olmak üzere katılımcı bir yaklaşımla sürdürülen ve yazılı bir raporu da içeren çevresel değerlendirme çalışmaları oluyor.


Stratejik ÇED uygulama esasları, Stratejik Çevresel Değerlendirme Yönetmeliği taslağında yer alıyor. Bu yönetmelik taslağının yürürlüğe girmesi için çalışmalar devam ediyor. 


Peki, yönetmelik yürürlüğe girdikten sonra stratejik ÇED nerelerde uygulanacak? Stratejik ÇED uygulanacak plan ve programlar hangileridir?


STRATEJİK ÇEVRESEL DEĞERLENDİRME UYGULANACAK PLAN VE PROGRAMLARIN LİSTESİ       


1-  Avrupa Birliği sürecinde hazırlanan Operasyonel Programlar


2- Çevre Düzeni Planları 


3- Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişme Bölgeleri ve Turizm Merkezlerinde yer alan...