02 / 05 / 2024

Sultanahmet Camisi restorasyonu

Sultanahmet Camisi restorasyonu

İstanbul’da bulunan tarihi Sultanahmet Cami minaresi restorasyona alındı. Caminin batı köşesindeki minaresinde birinci ve ikinci şerefesi arasında kalan taşlarda açılma ve kayma bulunması üzerine restore edilmesine karar verildi.

Teşvikiye Camisi'nin restorasyonu tamamlandı!

Teşvikiye Camisi'nin restore edilmesine karar verilmişti. Uzun süre devam eden restorasyon tamamlandı. Restorasyon kapsamında, tarihi caminin yıpranan yüzeyi, statik yapısı ve süslemelerinde yenilemeler yapıldı. 

Selimiye Camisi'nin restorasyonu bu sene başlıyor!

Vakıflar Genel Müdürü Burhan Ersoy yaptığı açıklamada Selimiye Camisi'nin restorasyonuna bu yıl başlanacağını dile getirdi.

Tarihi Vaniköy Camisi'nin restorasyonu 2 yılda tamamlanacak!

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, yangında kullanılamaz hale gelen Vaniköy Camisi'nin restorasyonun 2 yıl içerisinde tamamlanacağını söyledi.

Balıkesir'deki Pazarlık Camisi'nin 4 yıllık restorasyonu tamamlandı!

Balıkesir Edremit'te 169 yıl önce inşa edilen Pazarlık Camisi, 4 yıl süren restorasyon çalışması tamamlandı. Cami ibadete açıldı.

Cape Town'daki Nur'ul Hamidiye Camisi restore edildi!

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı tarafından, Güney Afrika Cumhuriyeti'nin Cape Town kentindeki Nur'ul Hamidiye Camisi'nin restorasyonu tamamlandı.

Beyazıt Camisi'nin restorasyonu 48.8 milyon TL'ye yapıldı!

İstanbul'da "orijinalliğini koruyan en eski selatin camisi" olarak kabul edilen Beyazıt Camisi'nde büyük bir titizlikle restorasyon yapıldı. Yılmaz Yapı Taahhüt ve Ticaret Limited Şirketi tarafından yürütülen restorasyonu, 48 milyon 899 bin 746 TL'ye yapıldı...

Ayasofya Camisi'nin restorasyonu haziran ayı sonunda tamamlanacak!

Trabzon'daki Ayasofya Camisi'ndeki restorasyon çalışmalarının Haziran ayı sonunda tamamlanması hedefleniyor.

Şanlıurfa Döşeme Camisi ibadete açıldı!

Şanlıurfa Balıklıgöl’de bulunan ve 5 yıldır kapalı olan Tarihi Döşeme Camisi’nin restorasyonu tamamlandı.  8 asırlık cami uzun süren çalışmalarının ardından ibadete açıldı...

Şanlıurfa Döşeme Camisi’nin restorasyonu tamamlandı!

Şanlıurfa Balıklıgöl’de bulunan ve 5 yıldır kapalı olan caminin bir kısmı, İtalya’dan, Yunanistan’dan ve Arnavutluk’tan gelen ekipler tarafından restore edildi. Döşeme Camisi ramazan ayında ibadete açılacak...

Aydın'daki Hacı Ali Ağa Camisi'nin restorasyonu tamamlandı!

Aydın'ın Karacasu ilçesinde bulunan 429 yıllık Hacı Ali Ağa Camisi, gerçekleştirilen restorasyon çalışmalarının ardından ibadete açıldı.

Ohri Ali Paşa Camisi'nin restorasyonu tamamlandı!

Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından, Kuzey Makedonya'da yer alan Ohri Ali Paşa Camisi'nde süren restorasyonunun tamamlandığını açıkladı.

Selimiye Camisi'nde restorasyon baharda başlayacak!

İlkbaharda restorasyonu başlayacak olan Selimiye Camisi'ndeki çalışmalar, cami ibadet ve ziyarete kapatılmadan yapılacak...

Bolu Yukarı Tekke Camisi'nin restorasyonu 2020'de tamamlanacak!

Yukarı Tekke Camisi'nde restorasyon çalışmaları devam ediyor. Restorasyon çalışmalarının 2020 yılında tamamlanması planlanıyor. 

Sultanahmet Camisi restorasyonu Haberi

Sultanahmet Camisi restorasyonu

Minarenin restorasyonunu yapacak firma tarafında bir yılda tamamlanması hedefleniyor. Yapılan plan çerçevesinde minarenin birinci şerefeye kadar olan bütün  taşları sökülecek. Ziyaretçilerin mağdur edilmemesi için sökülen taşlar ilk etapta iskele ile minare arasında kurulacak olan köprü üzerine indirilecek. Bu taşların  sağlamlık ve kullanılabilirlik testlerinin yapılmasının ardından yerlerine konulması planlanıyor.


Osmanlı’nın 14. Padişahı Sultan I. Ahmet tarafından 1609- 1616 yılları arsında yaptırılan Sultanahmet caminin batı köşesindeki minaresi çatlaklardan dolayı restore edilecek. Yüz metre kareye yakın bir alan platform şeklinde kapatılarak üç, dört günlük bir süreyle iskele çalışması yapılacak. Daha sonra kapatılan alan ziyaretçilerin ve turistlerin kullanımına açılacak. 60 metre yüksekliğinde minare boyunda bir iskele kurularak külah, taşlar birinci şerefeye kadar sökülecek. Sonrasında eksiklik, çürümüş olan ne varsa restorasyon kurallarına göre işlemler yapılacak....