29 / 04 / 2024

Sultanahmet Medresesi

Sultanahmet Medresesi

1938 yılında Başbakanlık, Osmanlı döneminden kalan kıymetli evrak ve vesikaların tasnif edilerek, Topkapı Sarayı'ndan ve Cevad Paşa Kütüphanesi'nden, Ayasofya Hamamı ile Sultanahmet Medresesi'ne nakledilmesine karar vermiş.

Sultanahmet Medresesi Ramazan'da açılıyor!

Restorasyonu tamamlanan Sultanahmet Medresesi Ramazan ayında açılacak...

Samsun Hazinedarzade Süleyman Paşa Medresesi restore ediliyor!

Osmanlı medreselerinin en geç tarihli eserlerinden olan Samsun Hazinedarzade Süleyman Paşa Medresesi restore ediliyor.

Sultanahmet Camii'nde dev restorasyon havadan görüntülendi!

Restorasyon çalışmaları hızla devam eden Sultanahmet Camii'nin içinde ibadetin aksamaması için dev platform kuruldu. Dev platform ve caminin son durumu havadan görüntülendi...

Şanlıurfa Balıklıgöl'deki Halil-ürrahman Medresesi'nin arazi mecliste!

Şanlıurfa Balıklıgöl'deki Halil-ürrahman Medresesi'nin bulunduğu arazinin satışa çıkarıldığı iddiası meclis gündemine taşındı..

Sultanahmet Camisi'nde tarihinin en kapsamlı restorasyonu başladı!

Sultanahmet Camisi Koruma ve Restorasyon Çalışmaları Sözleşmesi imza töreni Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başladı. Bir hafta içinde başlaması planlanan restorasyon çalışmalarının ziyaretleri engellemeyecek şekilde yaklaşık 4 yıl sürmesi planlanıyor.

Hançerli Fatma Sultan Medresesi restore edildi!

Bursa Büyükşehir Belediyesi bakımsızlık ve yangınlarda büyük hasar gören Fatma Sultan Medresesi'ni restore etti.

Kırşehir Cacabey Medresesi yenilenmeyi bekliyor!

Kırşehir’deki Cacabey Gök Bilim Medresesi, çürümeye terk edildi. 800 yıldır ayakta kalan bir cami için vatandaşlar gerekli çalışmaların yapılmasını istiyor.

Ajwa Hotel Sultanahmet Otel hizmete açıldı!

Türk iş adamı Abu Bakr'ın satın aldığı Ajwa Hotel Sultanahmet Otel hizmete açıldı. Otel beş yıldızlı otellerin en iyisi olmayı hedefliyor.

Hançerli Fatma Sultan Medresesi'nde sona gelindi!

Bursa’yı çağdaş bir geleceğe taşırken, kentin kültürel değerlerini de gün yüzüne çıkaran Büyükşehir Belediyesi tarafından, yeni bir kültür merkezi olarak, Yıldırım İlçesi’ne kazandırılacak Hançerli Fatma Sultan Medresesi’nde çalışmalar hızla devam ediyor.

Ayasofya'nın Fatih Medresesi'nde yeniden inşa tartışmaları!

Ayasofya’nın avlusundaki kazılarda temelleri ortaya çıkan Fatih Medresesi, yeniden inşa projesiyle farklı tepkilere yol açtı. ICOMOS, “Sahte eski eser inşa etmek Ayasofya’yı ‘Dünya Miras’ı listesinden çıkarır” diyor.

Bursa Bayezid Paşa Medresesi restore edildi!

Çelebi Mehmet döneminde Vezirlik, Rumeli Beylerbeyliği ve Veziriazamlık yapan Bayezid Paşa tarafından 1400’lü yılların başında yapılan ancak gerek depremler, gerekse bakımsızlık yüzünden tamamen yer altında kalan tarihi Bayezid Paşa Medresesi kente kazandırıldı...

Sultanahmet Camii'ne tarihinin en kapsamlı restorasyonu!

"Blue Mosque" diye tanımladıkları Sultanahmet Camisi, 400 yıllık tarihinin en kapsamlı restorasyondan geçirilecek.

Sultanahmet Camii'nde minare restorasyonu tamamlandı!

400 yıllık tarihi Sultanahmet Camii'nin minare restorasyonu tamamlandı. Minaresindeki ağırlıkları 400 ila 700 kilogram arasında değişen 532 taş sökülerek laboratuvar çalışmaları sonucunda yeniden örüldü. Sökülerek yeniden örülen cami havadan görüntülendi.

Samsun Gülsan, İstanbul’un Sultanahmet’i gibi olacak!

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, kısa adı ASKON olan Anadolu Aslanları İşadamları Derneği'nin düzenlediği programda genç iş adamları ile bir araya geldi. Yılmaz toplantıda, "Samsun Gülsan, İstanbul’un Sultanahmet’i gibi olacak." dedi

Sultanahmet Medresesi Haberi

Sultanahmet Medresesi



Sultanahmet Medresesi ve Ayasofya Hamamı evrak hazinesi olacak


    Osmanlı Hükümeti zamanında Babıali bahçesindeki Cevad Paşa Kütüphanesi hazinei evrak ittihaz edilmişti. Kıymetli evrak ve vesikaların bir kısmı burada, bir kısmı da Topkapı Sarayı'nda muhafaza ediliyordu. Cevad Paşa Kütüphanesi'nde bulunan evrak bir heyet tarafından tasnif edilmiş ve fişleri yapılmıştır. Buradaki evrakın çoğu tanzimatın ilanından beri devletçe ittihaz edilen kararlara, fermanlara, muahede ve saireye taalluk etmektedir. Topkapı Sarayı'ndaki evrak Osmanlı hükümetinin daha eski devirlerine aittir. Topkapı Sarayı'ndaki evrak ve vesikalar henüz tamamıyla tasnif edilmemiştir. Başvekalet tarafından memur edilen bir heyet, bu işle meşgul oluyor. 

    Hükümet eski evrak ve vesikaların...