12 / 05 / 2024

Taban oturumu nedir

Taban oturumu nedir

İnşaat işlerinde inşaatına başlanacak olan binaların taban oturumu nasıl hesaplanıyor? Taban oturumu ne demek? İşte taban oturumu ile ilgili merak ettiğiniz soruların yanıtı bu haberde...

Arnica buharlı ütülerin fiyatı ne kadar, en ucuz nereden alınır? 6 Mart 2023 fiyat listesi...

Arnica buharlı ütüler, kumaşların üzerinde kusursuz kayarak, parlama yapmadan, kırışıklıkları tek seferde açıyor. Peki, Arnica ütüde şok buhar özelliği var mı? Arnica ütülerin taban malzemesi nedir? İşte detaylar....

Arnica Flora Seramik Taban Ütü 2000 W 899 TL! Özellikleri nedir? En uyguna nereden alınır? 1 Şubat 2023 fiyat listesi

Seramik tabanı ve güçlü buharı sayesinde daha az çabayla daha iyi ütüleme sonucuna ulaşmak Arnica flora seramik taban ütü ile mümkün hale geliyor.

PERBİS nedir?

AVM'lere yönelik veri tabanının oluşturulması ile bilgi paylaşımının sağlanması amacıyla Bakanlık bünyesinde kısa adı PERBİS olan perakende bilgi sistemi kuruluyor. Peki perakende bilgi sistemi PERBİS nedir?

Taban alanı kat sayısı nasıl hesaplanır?

Yapıların tabii zemin veya tesviye edilmiş zemin üzerinde kalan kısmının parseldeki izdüşümünün kapladığı alan taban alanı oluyor. Peki, taban alanı kat sayısı nedir? Taban alanı kat sayısı nasıl hesaplanır?

İmar planında TAKS nedir?

Taban alanı kat sayısı, arazi eğimi nedeniyle tabii veya tesviye edilmiş zeminin üzerinde kalan tüm bodrum katlar ile zemin kat izdüşümü birlikte değerlendirilerek hesaplanıyor. Peki, imar planında TAKS nedir?

Taks oranı nedir?

Taban alanı katsayısı olarak ifade edilen TAKS, inşaatı yapılacak bir yapının taban alanının ne kadar olması gerektiğini belirliyor. Taks nasıl hesaplanıyor? Taks oranı nedir?

Motif çıkma nedir?

İmar yönetmeliğine göre binalarda taban alanı dışında kendi bahçe hudutları dışına taşmamak şartı ile binanın her cephesinde açık ve kapalı çıkma ile motif çıkma yapılabiliyor. Peki motif çıkma nedir?

Açık çıkma nedir?

Binalarda taban alanı dışında kendi bahçe hudutları dışına taşmamak şartı ile binanın her cephesinde açık ve kapalı çıkma yapılabiliyor. Peki binalarda açık çıkma nedir? Açık çıkma sınırı ne kadardır?

Kapalı çıkma nedir?

Binalarda taban alanı dışında kendi bahçe hudutları dışına taşmamak şartı ile binanın her cephesinde açık ve kapalı çıkma yapılabiliyor. Peki binalarda kapalı çıkma nedir? Kapalı çıkma sınırı ne kadardır?

Zemin kat taban kotu nedir?

Zemin kat taban kotu nedir?: İmar yönetmeliğine göre zemin kat taban seviyeleri, binaların kot aldığı cephesinde (±0.00) kotunun altına düşemiyor ve (+1.00) kotunun üzerine çıkamıyor...

Taban oturumu ne demek?

İnşaat işlerinde inşaatına başlanacak olan binaların taban oturumu nasıl hesaplanıyor? Taban oturumu ne demek? İşte taban oturumu ile ilgili merak ettiğiniz soruların yanıtı bu haberde...

Taban alanı katsayısı nedir?

Bir arsa üzerine yapılacak yapının boyutları, taban alanı katsayısı ve kat alanı katsayısı ile belirleniyor. Buna göre taban alanı katsayısı nedir? Taban alanı katsayısı nasıl hesaplanır?

TAKS (Taban Alanı Kat Sayısı) nedir?

Bir arsa üzerinde; ne kadarlık bir bina oturum alanı üzerinde kaç katlı yapı inşa edileceği TAKS hesaplaması ile bulunuyor. Peki TAKS (Taban Alanı Kat Sayısı) nedir? TAKS nasıl hesaplanır?

Taban oturumu nedir Haberi

Taban oturumu nedir

Taban oturumu ne demek?

Taban oturumu, bir yapının arsa üzerinde ne kadar alan kaplayacağı ve kaç katlı olarak inşa edilebileceği hususuna doğru orantılı olarak hesaplanıyor. Taban oturum hesabı nda TAKS değeri ve arsa alanı kullanılıyor.


TAKS için belediyece belirlenen değer ile arsa alanının çarpılması sonucu ortaya taban oturum alanı çıkıyor. Bu alan, yapının arsa üzerinde nasıl ve kaç katlı olarak konumlandırılacağını söylüyor.


TAKS değerleri:

TAKS değerleri 0.10 – 0.15 – 0.40 – 0.50 – 0.60 – 0.80 oranları arasında değişkenlik gösteriyor.


İmar durum belgelerinde belirtilen TAKS oranının iki oran aralığında gösterilmesi halinde, verilen oranlar arasında istenilen taks rakamı seçilebiliyor. Örneğin 0.40 – 0.60 olarak TAKS değeri belirlenmişse, istenirse TAKS değeri 0,50 olarak hesaplanabiliyor.


Taban oturumu hesaplamalarında taban alanının büyük olarak seçilmesi halinde kat sayısı azalıyor;...