22 / 05 / 2024

Tamer heper 8 ocak 2015

Tamer heper 8 ocak 2015

Posta Gazetesi Ekonomi sayfası köşe yazarı Tamer Heper'in bugün ki köşe yazısında sekiz kardeşe miras bölüşmesi ile ilgili okuyucusunun sorusunu cevaplandırıyor. İşte Tamer Heper'in bugün ki köşe yazısı;

Müteahhite verilen arsa mirasçılara nasıl bölüştürülür?

Posta yazarı Tamer Heper, '92 yaşındaki 8 çocuklu annenin, yıllardır uzak duran çocuğu, anneye ait evi müteahhide vermek istiyor. Noter işlem yapmayınca mahkemeden kendisini vasi tayin ettiriyor ve arsayı müteahhide veriyor. Bu yapılanlar yasal mıdır?' sorusunu cevapladı.

Bloklu sitelerde kapıcı masrafı nasıl ödenir?

Posta yazarı Tamer Heper, '8 bloklu bir siteyiz. Bir kapıcımız var ve sadece 4 bloğa bakıyor, diğer 4 blok kendi imkanlarını kullanıyor. Kapıcı dairesi bizim binada, biz kapıcının bloğumuza ait olduğunu ileri sürebilir miyiz?' sorusunu cevapladı.

Dairedeki tadilat işleriyle yönetici ilgilenir mi?

Posta yazarı Tamer Heper '4 katlı 8 daireli apartmanın 1’inci katında oturuyorum. Banyo ve tuvalet tavanının bazı kısımlarından su akıyor. Nereden geldiği bulunamadı. Üst komşum konuyla ilgilendi ama ondan kaynaklı olmadığını söyledi. Yöneticinin mi ilgilenmesi gerekiyor?' sorusunu yanıtladı.

Kiracıyı tahliye şartları nelerdir?

Posta yazarı Tamer Heper, 'Zonguldak’ta daire satın aldım. Alma sebebim ikamet etme amaçlı. Bu şehirde başka bir dairem olmadığı için halen kirada oturuyorum. Satın aldığım dairede yaklaşık 8 yıldır oturan kiracı mevcut. Bu kiracıyı tahliyenin şartları nelerdir?' sorusunu yanıtladı.

Mirastaki saklı pay hakkı için dava açılabilir mi?

Posta yazarı Tamer Heper, bir okuyucusunun 'Annem, babamla ortak olan evin yarısını bana bağış yaptı. Babam 8 ay önce vefat etti. 6 ablam var onlar da dava açıp bozacaklarmış. Avukat ‘bozarız’ demiş. Bu nasıl bozulur?' sorusunu yanıtladı

Tamer Heper'den icra takipleri için erteleme süresi önerisi!

Posta gazetesi yazarı Tamer Heper bugünkü yazısında koronavirüs için alınan ekonomik önlemleri kaleme aldı. İşte Tamer Heper'in o yazısı...

Tek tapu nasıl bölünür?

Posta yazarı Tamer Heper, '20 yıl önce vefat eden babamdan kalma bir yer vardı. Öğrendik ki tapusu yok. Bize ait olan yer 8 dönüm ama tek tapu üzerinde görünüyor 20 dönüm olarak. Sahibi belli. Burayı onların rızasıyla ayırıp üzerimize tapu çıkartabilir miyiz?' sorusunu yanıtladı.

Kat mülkiyeti tesisi için iskan izni alınır mı?

Posta yazarı Tamer Heper, 'Kooperatif tarafından 24 daireli bir apartman yapıldı, 2 dairesi kooperatifin, geri kalanlar ortakların oldu. Zamanında iskan alınsaydı 8.000 TL masraf gerekiyordu, şimdi 110.000 TL ödedik. Biz bu 2 daire için ne yapabiliriz?' sorusunu yanıtladı.

Meskenler ticari amaçla kullanılamaz!

Posta yazarı Tamer Heper bir okuyucusunun '8 daireli bir binada daire aldım. Diğer daireler aynı kişiye ait. Kendisi iskan izni aldı. Şimdi kendisi binayı apart olarak kullanıyor. Benim bunda zararım ne olur?' sorusunu yanıtladı.

Kat malikleri için otopark kullanımı!

Posta yazarı Tamer Heper, bir okuyucusunun 'Apartmanımızda 8 daire, 6 adet araç park yeri var. 6 daire kendine yer seçmiş oraya park ediyor iki daire açıkta kalıyor. Ortak yer olarak kullanılan park yerinde nasıl bir çözüm bulabiliriz?' sorusunu yanıtladı.

Miras kalan evin kullanımı nasıl olur?

Posta yazarı Tamer Heper, bir okuyucusunun 'Dedemin üzerine bir ev var. Dedem öldükten sonra annem mirasçı oluyor. 7 sene önce annem de vefat etti. Teyzem dedemin üzerine olan evde 8 senedir kira vermeden oturuyor. Bizim bunda hakkımız nedir, hakkımızı alabilir miyiz?' sorusunu yanıtladı.

Kiracı hangi durumlarda icraya verilir?

Posta yazarı Tamer Heper, bir okuyucusunun '8 yıldır kiracıyım.Kiralarımızı peşin ödüyoruz. Ev sahibiyle tartıştık.Kira ödeme günü net değildir diyerek beni icra takibine almış. Ne yapabilirim' sorusunu yanıtladı.

Miras payı nasıl belirlenir? 

Posta yazarı Tamer Heper, bir okuyucusunun 'Vefat eden babamın ikinci eşi mirastan ne kadar pay alacak? Babam ikinci evliliğinden sonra oturduğu evi satın aldı. Hanımının hiç çocuğu yok. Ölümü halinde verasetle kendisine intikal eden 2/8 payı kime geçer?' sorusunu yanıtladı.

Tamer heper 8 ocak 2015 Haberi

Tamer heper 8 ocak 2015
Sekiz kardeşe miras kaldı ancak aramızda bölüşemiyoruz. Büyük kardeşler gayrimenkulleri kullanıyor, küçük kardeşlere kullandırmıyor. Bölüştürmeyi devletten istesek ucuza gider dediler, ne yapabiliriz? • Ş.l. 


Mektubu gönderen bir hanım okuyucum. Sorunun içinde büyük kardeşler gayrimenkulleri kullanıyor sözü geçerken acaba erkek kardeşler kullanıyor da kızlara imkan tanımıyor mu demek istedi? Zira toplumumuzda halen böyle bir anlayış hakim. Neyse her iki durumu da içeren yanıtım şöyle: Birincisi, gayrimenkulleri kullanamayanlar, kullananlardan kullanma bedeli talep edebilir. 


Buna 'ecrimisi' diyoruz ki bir nevi tazminattır. Bu yolla kullanamayanlar maddi yönden tatmin edilmiş olur. 

İkinci yol ise dava açarak mirasın taksimini talep etmektir. 

Bu yolla taksim talep etmek ortaklığın giderilmesi gibi satılıp parasının paylaştırılması değildir. Mirasa konu tüm malların mirasçılar arasında paylaştırılmasıdır. Okuyucumun endişesi, açık artırma yolu ile satışa çıkarılıp malların...