Dairedeki tadilat işleriyle yönetici ilgilenir mi?
Posta yazarı Tamer Heper '4 katlı 8 daireli apartmanın 1’inci katında oturuyorum. Banyo ve tuvalet tavanının bazı kısımlarından su akıyor. Nereden geldiği bulunamadı. Üst komşum konuyla ilgilendi ama ondan kaynaklı olmadığını söyledi. Yöneticinin mi ilgilenmesi gerekiyor?' sorusunu yanıtladı.
Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında bir okuyucusunun '4 katlı 8 daireli bir apartmanın 1’inci katında oturuyorum. Banyo ve tuvalet tavanının bazı kısımlarından su akıyor. Nereden geldiği belirli değil ve bulunamadı. Üst komşum konu ile ilgilendi fakat ondan kaynaklı olmadığını söyledi. Bina yöneticimiz mevcut. Bu konu ile alakalı ne yapmam gerekiyor? Yöneticinin mi ilgilenmesi gerekiyor? Sorun daha üst katlardan kaynaklı ya da farklı bir durum olabilir mi? Bu konunun çözümü için ne yapılabilir?' sorusuna cevap verdi. İşte Tamer Heper'in yazısı...
4 katlı 8 daireli bir apartmanın 1’inci katında oturuyorum. Banyo ve tuvalet tavanının bazı kısımlarından su akıyor. Nereden geldiği belirli değil ve bulunamadı. Üst komşum konu ile ilgilendi fakat ondan kaynaklı olmadığını söyledi. Bina yöneticimiz mevcut. Bu konu ile alakalı ne yapmam gerekiyor? Yöneticinin mi ilgilenmesi gerekiyor? Sorun daha üst katlardan kaynaklı ya da farklı bir durum olabilir mi? Bu konunun çözümü için ne yapılabilir? D.G.
*****
Okuyucumun problemi en hızlı şekilde halledilmesi gereken bir konu. Bu durumda okuyucum için iki ihtimal var; birincisi üst kat komşunun tesisatından kaynaklanan bir problem, ikincisi umumi tesisattan kaynaklanan bir problem.
Şayet üst komşudan kaynaklanıyorsa onarım üst komşu tarafından yapılacak. Ancak kendisi ondan olmadığını söylüyor ama sade vatandaş bu detayı bilemez. Zira tesisat döşemelerin altındadır ve onların incelenmesi şarttır. Şayet arıza umumi tesisattan geliyorsa onarım yönetimce yapılacaktır.
*****
Bunun için iki şey tavsiye olunur; birincisi en hızlı ve seri şekilde tesisat kaçaklarını ellerindeki elektronik sistemle tespit eden ustalar var. Onlardan biri ile anlaşıp arızanın tespitini yaptırmak. İkinci çözüm ise hukuki. Mahkemeye başvurup bilirkişi marifeti ile tespit yaptırmak. Birinci çözümde ustanın yaptığı tespite itiraz kolaydır, itiraza uğrayabilir.
İkinci tespit mahkeme yolu ile olacağından belki biraz daha geç sonuç verecektir ama taraflar için daha sağlıklı olacaktır. Ancak her iki halde de tahminim üst kat banyosuna girilecek ve belki de onarım orada sürecektir. Yani üst kat komşu her durumda muhatap olacaktır. Onarım için üst kat komşunun dairesine girmek gerekiyorsa ve komşu girilmesine izin vermiyorsa, mahkemeden tedbir kararı almak gerekecektir.