30 / 04 / 2024

Kat malikinin eşi yönetici olabilir mi?

Kat malikinin eşi yönetici olabilir mi?

Ana gayrimenkulünüzde kat malikleri olarak, yönetime kat maliki olmayan; buna karşılık kat malikinin eşi olan bir kimseyi atamak istediğinizi farz edelim. Peki, kat malikinin eşi yönetici olabilir mi?



Kat malikinin eşi yönetici olabilir mi?

Ana gayrimenkul yönetim atamalarında merak edilen ve sıkça sorulan sorular arasında "Kat maliki olmayan yönetici olabilir mi?", "Kat malikinin eşi yönetici olabilir mi?" gibi sorular yer alıyor.


Apartman yönetimi ile ilgili yasal düzenlemelere yer verilen Kat Mülkiyeti Kanununa göre, kat maliklerinin belirledikleri herkes "yönetici" olabiliyor. Konu ile ilgili yasal dayanak söz konusu kanunun 34. maddesinde yer alıyor.


"Madde 34 – Kat malikleri, ana gayrimenkulün yönetimini kendi aralarından veya dışarıdan seçecekleri bir kimseye veya üç kişilik bir kurula verebilirler; bu kimseye (Yönetici), kurula da (Yönetim kurulu) denir."


Yukarıda yer alan yasal düzenlemeye göre, Kat Malikleri Genel Kurulunun vereceği karar ile herkes yönetici olabiliyor. Buna göre "Kat malikinin eşi yönetici olabilir mi?" sorusunun yanıtı; Kat Malikleri Kurulunun karar kılması halinde "Evet, olabilir." şeklinde karşımıza çıkıyor.


Peki hem kat maliki olmayan hem de yönetici olmayan apartman sakinleri, söz konusu ana gayrimenkul hakkında bir işlem yapabiliyor mu?


Kat maliki olmayan ve buna karşın vekaletnamesi de bulunmayan kimseler, apartmanda hukuki işlem yapma yetkisine sahip olmuyor.



Kat Maliki Kanunu!
Kat maliki olmayan denetçi olabilir mi?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön