01 / 05 / 2024

Kardeşler mirası nasıl bölüşebilir?

Kardeşler mirası nasıl bölüşebilir?

Posta Gazetesi Ekonomi sayfası köşe yazarı Tamer Heper'in bugün ki köşe yazısında sekiz kardeşe miras bölüşmesi ile ilgili okuyucusunun sorusunu cevaplandırıyor. İşte Tamer Heper'in bugün ki köşe yazısı;



Sekiz kardeşe miras kaldı ancak aramızda bölüşemiyoruz. Büyük kardeşler gayrimenkulleri kullanıyor, küçük kardeşlere kullandırmıyor. Bölüştürmeyi devletten istesek ucuza gider dediler, ne yapabiliriz? • Ş.l. 


Mektubu gönderen bir hanım okuyucum. Sorunun içinde büyük kardeşler gayrimenkulleri kullanıyor sözü geçerken acaba erkek kardeşler kullanıyor da kızlara imkan tanımıyor mu demek istedi? Zira toplumumuzda halen böyle bir anlayış hakim. Neyse her iki durumu da içeren yanıtım şöyle: Birincisi, gayrimenkulleri kullanamayanlar, kullananlardan kullanma bedeli talep edebilir. 


Buna 'ecrimisi' diyoruz ki bir nevi tazminattır. Bu yolla kullanamayanlar maddi yönden tatmin edilmiş olur. 

İkinci yol ise dava açarak mirasın taksimini talep etmektir. 

Bu yolla taksim talep etmek ortaklığın giderilmesi gibi satılıp parasının paylaştırılması değildir. Mirasa konu tüm malların mirasçılar arasında paylaştırılmasıdır. Okuyucumun endişesi, açık artırma yolu ile satışa çıkarılıp malların ucuza gitme ihtimalidir. Bu ihtimal yukarıda sözünü ettiğim ortaklığın giderilmesi talebi ile açılan davalarda söz konusu olabilir ama benim önerdiğim dava, malların mirasçılar arasında paylaştırılmasıdır ki farklı bir davadır. Devletten de bir başka yolla malların paylaştırılmasını talep imkanı yoktur. 


Posta


Geri Dön