14 / 05 / 2024

tapu senedindeki değer mi

tapu senedindeki değer mi

Kira gelir vergisinde gerçek gider yöntemi kapsamında indirilecek olan yüzde 5'lik indirim emlak vergi değeri üzerinden mi yoksa tapu senedindeki değer üzerinden mi hesaplanıyor? İşte yanıtı

Tapu sahipleri dikkat! 2023 yılı Emlak Vergisi hangi değer üzerinden ödenecek?

Milyonlarca kişiyi ilgilendiren emlak vergisinin ilk taksiti mart ayından mayıs sonuna kadar ödenebiliyor. Peki 2023 yılı Emlak Vergisi hangi değer üzerinden ödenecek?

Gayrimenkul Değer Bilgi Merkezi kurulması talebi meclis gündeminde!

Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemine entegre Gayrimenkul Değer Bilgi Merkezi kurulması talebi meclis gündemine taşındı. CHP'li Gürer, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...

Tapuda rayiç değer ve gerçek rayiç bedel arasındaki fark ortadan kalkıyor!

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, gayrimenkulün gerçek değerinin hesaplanması için başlattığı çalışmayı bitirdi. Uygulama ile rayiç değer ve gerçek rayiç bedel arasındaki fark ortadan kalkacak. Tapu Genel Müdürü Zeki Adlı, “Sistem çalışır vaziyette istendiği an uygulamaya alabiliriz” dedi.

Tapu harcı gerçek değer üzerinden alınacak!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, tapu harçlarına yönelik düzenlemeyle ilgili olarak, "Burada hakkaniyet olması adına gerçekten satış fiyatı neyse bu değere ilişkin tapu harcının da o değer üzerinden alınmasına ilişkin bir düzenlemedir." diye konuşrtu.

Gayrimenkulde gerçek değer dönemi başlıyor!

Yeni vergi paketiyle gayrimenkul alım satımlarında Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından belirlenen gerçek değer esas alınacak. 5 milyon TL'yi aşan mesken niteliğindeki taşınmazlar için ‘değerli konut vergisi’ getirilecek...

Tapu işlemlerinde gerçek değer beyan edilmezse ne olur?

Taşınmaz mallarla ilgili her türlü tapu işleri, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından yapılıyor. Yapılan işlem için satış bedeli üzerinden harç ödeniyor. Peki, tapu işlemlerinde gerçek değer beyan edilmezse ne olur?

Tapu değer artış kazancı nedir?

Taşınmaz malların edinim tarihinden itibaren belli bir süre içerisinde elden çıkarılması halinde değer artış kazancı vergisi doğuyor. Peki, tapu değer artış kazancı nedir?

Tapu harcı hangi değer üzerinden ödenir?

492 Sayılı Harçlar Kanunu’na bağlı 4 sayılı tarifede yer alan tapu işlemleri, tapu harcına tabi tutuluyor. Peki, Tapu harcı hangi değer üzerinden ödenir? Tapu harcı nereye ödenir?

Tapuda gerçek değer beyan edilmezse ne olur?

Hem alıcı hem de satıcı tarafından ödenmesi gereken tapu harcını daha az ödemek için bazı kimseler tapu değerini olduğundan daha düşük bir miktarda gösterebiliyor. Peki, tapuda gerçek değer beyan edilmezse ne olur?

Tapuda gerçek değer nedir?

Tapuda alım satım işlemlerinde; gayrimenkullerin gerçek alım - satım bedellerinin beyan edilmesi ve bu gerçek bedeller üzerinden tapu harcı ödenmesi gerekiyor. Peki, tapuda gerçek değer nedir?

Değer artış kazancı vergisi taksitleri ne zaman ödenir?

Tapu satışı sırasında doğan vergisel sorumluluklar arasında değer artış kazancı vergisi de bulunuyor. Vergi iki taksitte ödenebiliyor. Peki, değer artış kazancı vergisi taksitleri ne zaman ödenir?

Değer artış kazancından tapu harcı düşülür mü?

Gelir Vergisi Kanunu kapsamında yer alan malların iktisap tarihinden itibaren beş yıl içinde elden çıkarılmasından doğan kazançlar değer artış kazancı oluyor. Peki, taşınmaz satışlarında değer artış kazancından tapu harcı düşülür mü?

Safi değer artışı nasıl tespit edilir?

Gelir vergisi kanununa göre gayrimenkullerin elden çıkarılmasında bazı vergisel sorumluluklar bulunuyor. Değer artış kazancında vergilendirilecek kazanca “safi değer artışı” deniliyor. Peki, safi değer artışı nasıl tespit edilir?

tapu senedindeki değer mi Haberi

tapu senedindeki değer mi

Emlak vergi değeri mi? Tapu senedindeki değer mi?

Kira gelirinin vergilendirilmesinde bazı giderler indirim kapsamında değerlendiriliyor. Kira gelir vergisinde elde edilen gelirin safi tutarı iki farklı şekilde tespit ediliyor:


1. Götürü Gider Yöntemi (Hakları kiraya verenler hariç)

2. Gerçek Gider Yöntemi


Götürü veya gerçek gider yönteminin seçimi, taşınmaz malların tümü için yapılıyor. Bunlardan bir kısmı için gerçek gider, diğer kısmı için götürü gider yöntemi seçilemiyor.


Götürü gider yöntemini seçen mükellefler, kira gelirlerinden istisna tutarını düştükten sonra kalan tutarın yüzde 25'i oranındaki götürü gideri gerçek giderlere karşılık olmak üzere indirebiliyor. Buna karşın gerçek gider yöntemini seçenler brüt kira geliri tutarından aşağıdaki giderlerin gerçek tutarları indirilebiliyor.


- Kiraya veren tarafından kiraya verilen gayrimenkul için ödenen aydınlatma, ısıtma, su ve asansör giderleri,


- Kiraya verilen malların idaresi için yapılan...